Tarlós újratárgyalást kezdeményez a Tormay Cécile utcáról

Tarlós újratárgyalást kezdeményez a Tormay Cécile utcáról

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (…) egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást.
A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.
A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet nevez el az írónőről.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön megdöbbentőnek nevezte, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten, és arra kérték a főpolgármestert, vonja vissza a döntést. A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották „a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai”.