„Az alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét”

Hölvényi: az alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, becsüli a különböző vallási hagyományokat
Az alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, becsüli az ország különböző vallási hagyományait – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az államtitkárság MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint.

Hölvényi György a Magyar Pax Romana által szervezett Az önmagából kilépő egyház víziójáról című 55. konferenciáján tartott péntek esti előadásában kitért a kormány egyházpolitikájának alapjára, amely szerint a cél visszaállítani a bizalmi viszonyt az egyházakkal, hiszen a nemzet érdekében végzett közös tevékenységben a kormány fontos stratégiai partnerei – olvasható a közleményben.
A közlés szerint a konferencia a keresztény emberek számára meghatározó fontosságú, mivel témája a 2013 tavaszán megválasztott Ferenc pápa első megnyilatkozásairól és a keresztény értelmiség számára érvényes társadalmi cselekvésről szólt.
Az államtitkár az előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferenc pápa személye az egyház megújulását, modernizálást, megnyílását szimbolizálja, megválasztásával az egyháznak meg kell határoznia magát a világgal való kapcsolatában. „Az egyházak nagyon fontos spirituális erőt hordozó közösségek, értékközösségek, amelyek társadalmi szerepvállalásukkal, közösségformáló erejükkel részt vesznek a társadalom, ha úgy tetszik, a nemzet építésében” – hangsúlyozta felszólalásában az államtitkár.