Kanada pénteken bezárta iráni nagykövetségét

Kanada pénteken bezárta iráni nagykövetségét, és öt napon belüli távozásra szólította fel a még Ottawában maradt iráni diplomatákat – jelentette be a külügyminisztérium, a világbéke legnagyobb veszélyforrásának minősítetve az perzsa államot.

„Kanada Iránt tartja a globális békét és a világ biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek. (…) Ilyen körülmények között Kanada nem maradhat jelen diplomáciailag Iránban. (…) A diplomáciai kapcsolatokat Kanada és Irán között felfüggesztettük” – jelentette be John Baird külügyminiszter.

„Az iráni rendszer növekvő katonai segítséget nyújt az Aszad-rezsimnek; nem teljesíti a nukleáris programjáról szóló ENSZ-határozatokat; rendszeresen létében fenyegeti Izraelt, rasszista, antiszemita frázisokat pufogtat, és népirtásra uszít. Az emberi jogok legrosszabb megsértői között van a világon; terrorista csoportoknak ad menedékhelyet és anyagilag támogatja őket. Mindez megköveteli Kanada kormányától, hogy hivatalosan felvegye Iránt a terrorizmus állami patronálóinak listájára” – indokolta a miniszter a döntést.

John Baird közölte, hogy aggódtak teheráni diplomatáik épségéért is, miután a brit nagykövetséget tavaly novemberben támadás érte.