Pokolgép robbant pénteken a szíriai fővárosban,

Pokolgép robbant pénteken a szíriai fővárosban, Damaszkuszban; a merényletben öt járőröző katona életét vesztette, hat másik megsebesült – közölte egy londoni székhelyű szíriai ellenzéki csoport.

A robbantás az északi városrészben, Rukneddín negyedben, az ar-Rukníja mecsetnél történt – jelentette a szíriai állami televízió. A robbanószerkezetet motorkerékpárra szerelték. Egy név nélkül nyilatkozó szíriai tisztségviselő azt mondta, hogy legkevesebb tízen sebesültek meg a detonációban, többen közülük súlyosan.

Ellenzékiek felhívására – mint minden pénteken – a Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szemben állók ezúttal is országszerte tüntettek a heti ima után. Az e pénteki jelszó „Az ostromlott Homsz hív bennünket”, az ország harmadik legnagyobb városára utalva, ahol katasztrofális a lakosság helyzete a kormányerők szüntelen támadásai miatt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bejelentette, hogy a kétszeresére, csaknem 42 millió dollárra emeli a szíriai belső menekülteknek nyújtott segély mértékét. A szerv közölte, erre azért van szükség, mert egyre nő azoknak a szíriaiaknak a száma, akik a harcok elől elmenekültek lakóhelyükről, de Szíriát nem hagyták el, az ország valamely másik részén kerestek menedéket.