Kadhafi bírálja

Irán „arroganciáját”


– Irán „arrogáns” magatartását bírálta az ország atomprogramja ügyében Moammer el-Kadhafi líbiai vezető Tuniszban, úgy vélve, hogy ha Iránt megtámadnák, ugyanolyan sors várna rá, mint Irakra.

„Amit Irán tesz, ez egyszerűen arrogancia” – mondta a politikus tuniszi látogatása során, arra utalva, hogy a teheráni vezetés nem hajlandó együttműködni a Nyugattal atomprogramja kapcsán. (Bár Irán azt állítja, hogy céljai békések, s csak áramtermelésre használná a nukleáris energiát, a külvilág azt gyanítja, hogy valójában atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.)
„Ha döntés születne Irán megtámadásáról, az országra ugyanolyan sors várna, mint Irakra. Irán nem erősebb, mint Irak, s nem lennének eszközei, hogy egymagában ellenálljon” – mondta Kadhafi.
Akárcsak Iránt, vagy Irakot az amerikaiak által megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein rendszere alatt, korábban Líbiát is azzal vádolták, hogy titokban tömegpusztító fegyverek beszerzésén dolgozik. 2003-ban azonban Líbia – Washingtonnal és Londonnal folytatott titkos tárgyalásai végeztével – bejelentette, hogy felhagy tömegpusztító fegyverekre vonatkozó programjaival, ami lehetővé tette kapcsolatai rendezését a nemzetközi közösséggel.
Moammer el-Kadhafi emellett szólt az iszlámon belüli megosztottságról is, „összeesküvésnek” minősítve a síiták és a szunniták közötti viszályokat. „A perzsáknak nincs monopóliuma a síita irányzat képviseletére” – mondta, azt állítva, hogy az iszlám létrejötte után az egyetlen síita államot a Fatimida-dinasztia hozta létre, éppen Észak-Afrikában. Kadhafi ezen állam újraszületését szorgalmazta, az észak-afrikai államok szövetségének megteremtésére.
BreuerPress/MTI/AFP)