Hanuka hetedik napján

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Molnár Gyula XI. kerületi szocialista polgármester, valamint Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő gyújtott hanukai gyertyát a zsidó ünnep hetedik napján, a budapesti Nyugati téren.


Az egész judaizmus sorsa másként alakult volna, ha akkor és ott a makkabeusok nem mondják azt: „Elég, nem tűrjük, hogy templomainkat megszentségtelenítsék, szokásainkat, hagyományainkat semmibe vegyék” – mutatott rá Kóka János.
Hangsúlyozta: „ki kell tudni mondani, hogy nem, ki kell tudnunk állni a jogainkért, a szokásainkért. Fel kell ismerni azt, ha valami rossz és tudni kell küzdeni ellene”.
A miniszter azt mondta: a gyertyagyújtás hagyománya olyan zsidó hagyomány, melyből a magyarok sokat tanulhatnak.
„Gyújtsuk meg magunkban ezt a gyertyát, emlékezzünk hagyományainkra, emlékezzünk kötelességeinkre, emlékezzünk mindarra, ami összehozott bennünket” – hívta fel a figyelmet Kóka János.
Fónagy János emlékeztetett arra, hogy egykor a zsidó családoknak a hanuka ünnepét védett házban kellett ünnepelniük.
„A hanuka a fény, az öröm, a család, a béke, a szeretet ünnepe” – mondta a fideszes politikus.
Reményét fejezte ki, hogy „soha nem lesz arra szükség, hogy ezeken a meleg baráti estéken (…) a fájdalomról és a gyászról beszéljünk”.
Az Európa „legnagyobb zsidó utcabáljának” nevezett program főszervezői, a Chábad Lubovics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület és az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség most kilencedik alkalommal rendezi a budapesti Nyugati téren a fény ünnepének is nevezett, tánccal, bállal tarkított népünnepélyt.
A résztvevők minden este polgármesterek, politikusok társaságában gyújtanak meg egy-egy gyertyát a hanuka tiszteletére.
A fény ünnepét annak emlékére tartják, hogy az időszámítás előtt 165-ben a hagyományaikhoz hű zsidók, az úgynevezett makkabeusok visszafoglalták a görögöktől, és újjáavatták a jeruzsálemi szentélyt. Szerettek volna újból fényt gyújtani, de csak egy napra elegendő olajat találtak, ami azonban nyolc napon át kitartott.
BreuerPress-info