Izrael úgy véli, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a következő hetekben elfogatóparancsot ad ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.29.Minden közösségnek és minden embernek egyfajta ellenállóképességet kell kiépítenie a váratlan eseményekkel szemben – jelentette ki Navracsics Tibor.

Balázsi Gergő Ármin lett a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse díjra férfi táncművész kategóriájának kitüntetettje.

Izrael úgy véli, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a következő hetekben elfogatóparancsot ad ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen.

Kudarcra ítéltetett Joe Biden amerikai elnök kormányzatának azon törekvése, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Minden közösségnek és minden embernek egyfajta ellenállóképességet kell kiépítenie a váratlan eseményekkel szemben – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kőszegen, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének nemzetközi nyári egyetemén. Navracsics Tibor a közmédiának nyilatkozva elmondta: a részvételével rendezett angol nyelvű panelbeszélgetés középpontjában „az ismeretlen ismeretlen” volt, azok a tényezők, amelyek az emberi életben – illetve a politikában és a társadalmi életben is – hirtelen megjelennek. A panelbeszélgetésen arról is szó esett, hogyan reagálhatnak ezekre a kihívásokra a közösségek. Ahogy egyre komplexebbé válnak a rendszerek, a társadalmak, a közösségek, és ahogyan a modern világ is egyre komplexebbé válik, úgy nő a váratlan események jelentősége és előfordulási gyakorisága is – emelte ki a tárcavezető. Kitért arra: a panelbeszélgetésen szóba került a mesterséges intelligencia (AI) szerepe, továbbá az is, hogy tud-e az AI valamilyen formában részt venni a váratlan események előrejelzésében, illetve kezelésében.

Balázsi Gergő Ármin lett a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse díjra férfi táncművész kategóriájának kitüntetettje. A rangos elismerés átadóját 2024. június 25-én tartották a moszkvai Bolsoj Színházban. A díj 33 éves történetében először jelöltek és díjaztak magyar balettművészt. Balázsi Gergő Ármin 2014 óta tagja Magyar Nemzeti Balettnek, a Junior Prima Díjjal és a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett vezető szólistát a 2022/23-as évadban az együttes Étoile-jának is megválasztották. Balázsi Gergő Ármint az elmúlt évadban A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre, amit a Bolsoj Színház principáljával, Artemy Belyakovval megosztva vehetett át. A két díjazott olyan rangos intézmények vezető szólistáit utasítva maga mögé, mint a szentpétervári Mariinszkij és Mihailovszkij Színházak vagy a milánói Scala. A neves képzőművész és műkritikus, Alekszandr Nyikolajevics Benois-ról elnevezett elismerés történetében először jelölték a díjra a Magyar Nemzeti Balett művészeit.

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Azt írták, hogy az év 25. hetében a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja – alacsony koncentráció mellett – enyhén emelkedett. Hozzátették: a mintavételi helyek jelentős részében – 11 vármegyeszékhelyen – az örökítőanyag koncentrációja a kimutatási határ alatt volt. Közölték azt is, az ország több pontján a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja stagnált. Emelkedést tapasztaltak Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon, Budapest Dél-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepeinek ellátási területén, továbbá a Budapest környéki agglomerációs településeken. Csökkenő tendenciát sehol nem tapasztaltak.

Külföldi hírek:

Izrael úgy véli, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a következő hetekben elfogatóparancsot ad ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen – jelentette a 12-es csatorna híradója, miután a bíróság főügyésze már májusban bejelentette az elfogatóparancsok kérelmezését. A várható elfogatóparancsokról az elmúlt hetekben a miniszterelnöki hivatalban, a külügyminisztériumban és az igazságügyi minisztériumban is tárgyaltak – közölte a csatorna, és mindannyian úgy becsülték, hogy a következő hetekben kiadják őket. Karim Khan, az ICC főügyésze májusban közölte, hogy letartóztatási parancsot kér Netanjahu és Gallant ellen „kiirtás okozása, éhínség okozása mint háborús módszer, beleértve a humanitárius segélyszállítmányok megtagadását, a konfliktusban civilek szándékos célba vétele” bűncselekmények gyanúja miatt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje arról tájékoztatta a Jeruzsálemi Kerületi Bíróságot, hogy a miniszterelnök nem kezdheti meg a tanúskodást saját korrupciós perében 2025 márciusa előtt, a háború miatt. Hivatalos washingtoni útján tárgyalásokat folytató Joáv Gallant védelmi miniszter bejelentését, miszerint előrelépés történt a két ország közötti konfliktust okozó visszatartott fegyverszállítmányok ügyében, a Fehér Ház is megerősítette.

Egy biztonságpolitikai konferencián tartott előadást Beni Ganz, volt izraeli védelmi miniszter, korábbi vezérkari főnök, az ellenzék legerőssebb pártjának, a Nemzeti Egységpártnak vezetője. Ganz felszólalásában a Hezbollah libanoni terrorszervezet által jelentett fenyegetésről beszélt. Ganz azt mondta, hogy Izraelnek lehetővé kell tennie, hogy „visszatérhessenek otthonaikba a déli és északi lakosok, akár az eszkaláció árán is. Nem hagyhatjuk, hogy a Hezbollah az északi határ közelében fenyegesse a zsidó államot. Szeptember 1-jéig vissza kell juttatnunk a lakosokat”. Ganz arra a tényre referált, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális támadását követően kiürítették a Gázai-övezet határával közeli izraeli településeket, a Hezbollah libanoni terrorszervezet folyamatos rakétatámadásai miatt pedig az ország északi részéről mintegy 120 ezer lakost kellett kitelepíteni. „Teljes sötétségbe boríthatjuk Libanont, és napok alatt szétszedhetjük a Hezbollah hatalmát” – mondta.

A palesztin biztonsági szervek vezető tisztségviselői azt nyilatkozták a KAN-nak, hogy becsléseik szerint a csempészet jelenlegi üteme mellett a Hamásznak és a Palesztin Iszlám Dzsihádnak sikerül tudást generálnia és egy éven belül rakétákat indítani Júdeából és Szamáriából Izraelbe. A források tisztázták, hogy nem olyan primitív rakéták kilövéséről van szó, mint amilyeneket az elmúlt évben lőttek Izraelre Dzseninből, hanem Gázából a dél-izraeli közösségekre lőtt rakétákra emlékeztetnek. Iráni irányítás alatt többek között robbanóanyagok, pénzeszközök és szaktudás áramlik Libanonból Jordánián keresztül Júdeába és Szamáriába. Feltételezhető, hogy az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat erőfeszítései a zöld vonallal határos palesztin Tulkaremben és Kalkíliában többek között az ez elleni küzdelem részeként történtek.

Jelentős hibának nevezte Európa számára egy törékeny politikai többség felállítását, amelynek nehézségei lesznek és nem képes szembeszállni a kihívásokkal, Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Tanács ülését megelőző parlamenti felszólalásában a héten Rómában. „Ha jó szolgálatot akarunk tenni Európának, bizonyítanunk kell, hogy tanultunk a múlt tévedéseiből, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk az európai polgárok szavazatát” – utalt az európai parlamenti (EP-) választások eredményeire Giorgia Meloni. Úgy vélte, az európaiak „gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát” kérnek. „Nem látom az akaratot, amely figyelembe kívánja venni a polgároknak az urnáknál kifejtett véleményét, sem az eljárási módozatokat, sem a tartalmat tekintve” – hangoztatta.

Új frakciót alapít az Európai Parlamentben (EP) az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) cseh ellenzéki mozgalom – jelentette be Andrej Babis, az ANO elnöke, volt cseh kormányfő a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. Andrej Babis nem közölte, hogy milyen pártok lesznek az új frakcióban, csak annyit mondott, hogy a részleteket a jövő héten, várhatóan már hétfőn nyilvánosságra hozzák. A politikus szerint az új frakció programját a szuverenitás, a biztonság, az illegális migráció elleni küzdelem és a Zöld Megállapodás (Green Deal) módosításának elérése fogja alkotni. Andrej Babis a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az ANO kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból, mert szerinte ezekben a csoportosulásokban az ANO már nem tudja megfelelően teljesíteni programját.

Kudarcra ítéltetett Joe Biden amerikai elnök kormányzatának azon törekvése, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Primakovi Előadások elnevezésű éves nemzetközi külpolitikai fórumon a héten Moszkvában. Lavrov emlékeztetett rá, hogy a múltban kivétel nélkül „tragikus következményekkel járt az adott állam és pártfogói számára”, ha valamely ország katonai és politikai dominanciára törekedett. Szavai szerint Washington továbbra is vakon hisz az amerikai kivételességben. „Kétségtelen, hogy e hegemónia mindenáron való fenntartásának kurzusa kudarcra van ítélve” – mondta. Még ha az Egyesült Államok a világ egyik központja marad is, az orosz diplomácia vezetőjének álláspontja szerint „ez nem jelenti azt, hogy ez az Amerika-központú világrend megőrzésének keretei között fog történni”. Úgy vélekedett, hogy az amerikai kormányzó elit nem tanult az elmúlt évek számos külpolitikai és katonai kudarcából. Nagyon sokatmondónak nevezte Donald Trump volt amerikai elnök kijelentését, miszerint a dollár elvesztette hírnevét a világban.

Időjárás:

Ma mindenütt napos, hőségre kell számítani.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 38 fok körül alakul.