A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről – jelentette ki a terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.12.Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala vezetőivel tárgyalt.

Az idei év eddigi esőzései sokat segítettek a mezőgazdaságnak, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről – jelentette ki a terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Nemzetközi újjáépítési konferencia kezdődött kedden Berlinben Ukrajna támogatására.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. A megbeszélésen, melyen a Vodafone, a BMW, a Deutsche Telekom és a MOL vezetői is részt vettek, az Európai Unió globális versenyképességének növeléséről volt szó, ami a magyar elnökség egyik kiemelt célja. A tárgyaláson számba vették a legfontosabb ipari szereplők javaslatait az európai versenyképesség javítása érdekében. Orbán Viktor méltatta az európai ipar szereplőinek hozzájárulását a kontinensen élők jólétéhez, a gyáriparosok pedig elismeréssel nyilatkoztak a magyarországi gazdasági környezetről – ismertette Havasi Bertalan.

Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megteremti a jogszabályi alapját az iskolai mobiltelefon használat szabályozásának – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Elmondta, egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon használat. Kevésbé tudnak figyelni a tananyagra, ha közben a mobil náluk van, vagy akárcsak a táskájukban hever. Hozzátette, a benyújtott javaslat előtt a Belügyminisztérium digitális konzultációt is tartott. Ebben a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét. Kifejtette: elmondható, hogy sokszor nehezíti meg a tanárok oktató munkáját, ha a diákok figyelmét a mobiltelefonokon futó alkalmazások elvonják. Nehezebb a tanárnak úgy oktatni, úgy fenntartani a diákok figyelmét 45 percig a tanórán, ha közben vagy akárcsak az óraközi szünetekben a diákok az ingergazdag mobiljaikon függenek.

Az idei év eddigi esőzései sokat segítettek a mezőgazdaságnak, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Igaz ez még akkor is, tette hozzá, ha sajnos azt látjuk, a csapadék nem egyenlően oszlott el. Akár már most ki lehet jelenteni, hogy elegendő mennyiségű termés lesz idén, mondta. A vízgazdálkodással kapcsolatban a politikus megjegyezte, Magyarország egy medencében van, sok víz folyik át rajta, ám sajnos nem annyi, mint a korábbi években. Kijelentette, nagyon nagy szükség van víztározókra, hiszen ma már tudjuk, a víz kincs. Nagy István külön beszélt az élelmiszerfeldolgozás fontosságáról is. Mint megjegyezte, évtizedekkel ezelőtt a hazai konzervipar nagyon jelentős volt, ám a rendszerváltás után ez az ágazat összement. A kormány ezért is lépett, hogy ezen a helyzeten javítson. Egyrészt jelentős, 750 milliárdos forrást biztosít a hazai konzerv- és cukoripar felélesztésére, valamint az uniós agrárprogramhoz a maximális forrásokat is hozzárendeli. A miniszter a magyar agrárium jövőjéről azt is elmondta, át kell alakítani a képzést és az oktatást, a középfoktól a felsőfokig. Végezetül Nagy István fontosnak tartotta elmondani, a magyar kormány képmutatónak tartja az EU Ukrajnával kapcsolatos agrárpolitikáját is. Amíg a hazai termelőknek a Green Deal keretében a termőföldtől egészen az asztalig a legszigorúbb szabályoknak kell megfelelniük, addig Európában szabadon megjelenhetnek az ukrán termékek, amelyek elé nem támasztanak ilyen kritériumokat – vélekedett,

Külföldi hírek:

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről – jelentette ki Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője. Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el. „Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban” – mondta a Katarban élő Abu Zuhri. Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát. Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy „fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza”.

Elesett újabb négy izraeli katona a Gázai övezet déli részén, Rafahban egy aláaknázott ház felrobbanásakor – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden. A robbanásban tizenegy katona megsebesült, közülük öten súlyosan. Az izraeli járőr az egyiptomi határ melletti Rafah Sabura nevű negyedében lakóházakat vizsgált át a Hamász fegyvereseit keresve a piac közelében, a negyed központjában. Egy gyanús épületre tüzet nyitottak, mire a házban elrejtett robbanószerek a levegőbe röpítették az egész épületet, amely maga alá temette a katonákat. A robbanás olyan erős volt, hogy néhány sérültet az épületen kívül találtak meg. Az IDF vizsgálata szerint alagút csatlakozott az épülethez, amely a Hamász egyik alkalmazottjáé volt, aki részt vett Gilad Salit izraeli tizedes 2006-os elrablásában.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet kedden közölte, hogy több tucat rakétát lőtt ki észak-izraeli állásokra. A Hezbollah közleménye szerint több tucat Katyusa típusú rakétával lőtték a 210. Golán-hadosztály tüzérezredének és páncélos dandárjának a Jardun laktanyában lévő parancsnokságát, válaszul egy izraeli éjszakai támadásra a kelet-libanoni Hermalban. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy mintegy 50 rakétát lőttek ki Libanonból, de a támadásnak nem voltak sebesültjei. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet jelentése szerint egy Szíriával határos területet ért izraeli támadásban öten haltak meg. Egy libanoni biztonsági forrás szerint a Hezbollah két parancsnoka is a halottak között volt. A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait.

Kedden január óta először ismét megszólaltak Haifán is a légvédelmi szirénák. Emellett légiriadók voltak Galilea északi, Libanonhoz közeli részein és a Golán-fennsíkon is. Ezeken a helyeken az utóbbi hónapokban mindennapossá váltak a riasztások a Libanonból Izrael felé indított rakéták és drónok miatt. Az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei Libanon mélyén, Baalbek térségében és az izraeli határhoz közeli területeken hajtottak végre támadásokat válaszul egy izraeli drón hétfői lelövésére libanoni területen. A Hamász terrorszervezet elleni háború október 7-i kezdete óta 650 izraeli katona esett el, közülük 298 a szárazföldi hadműveletek október közepi kezdete óta a Gázai övezetben vesztették életüket.

Az izraeli parlament második olvasatban megszavazta az ultraortodox vallásosok katonai szolgálat alóli mentesítését engedélyező törvényjavaslatot a védelmi miniszter tiltakozása ellenére. A kneszet 63 törvényhozója szavazott igennel a törvényjavaslatra 57 képviselő, köztük a védelmi miniszter ellenében. A törvényt átmeneti megoldásként Beni Ganz dolgozta ki még a Hamász október 7-i terrortámadása és az azt követő háború előtt, s részleges megoldást kívánt biztosítani a teljes katonai behívást szabályozó törvény létrehozásáig. Az előző kneszet 2022 januárban szavazta meg első olvasatban, s az indítványt jelenlegi támogatói akkor ellenezték, s jelenlegi ellenzői támogatták. A törvényjavaslat jelenlegi ellenzői szerint a két évvel ezelőtti javaslat már nem alkalmazható a Hamász elleni háború utáni megváltozott helyzetben, amikor a hadsereg (IDF) több száz katonája vesztette életét, amikor súlyos emberhiánnyal küszködik az IDF, és ezért egyre növelik a nem ultraortodox lakosság sorkatonai és tartalékos szolgálatának időtartamát, valamint a lakosság jelentős többsége ellenzi az ortodoxokokkal szembeni kivételezést és egyenlő teherviselést követel. A több mint kétéves javaslatot Benjámin Netanjahu miniszterelnök terjesztette be, és védelmi minisztere kivételével az általa vezetett koalíció, a Likud, az ultraortodox és a jobboldali pártok szavazták meg.

Jelentősen megnőtt Németországban az előző évekhez viszonyítva az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség – közölte a német belföldi hírszerzőszolgálat. A fenyegetettség növekedésének számos oka van – mondta el Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője, kiemelve ezek közül a radikalizálódott személyek okozta fenyegetést. Az okok között sorolta fel a szélsőséges tálibok térnyerését az afganisztáni hatalomátvételük óta, valamint azt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban megerősödött az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) elnevezésű terrorista csoport. A „radikalizálódási spirál” továbbgyűrűzésében a skandináviai Korán-égetések és Izraelnek a palesztin szélsőséges Hamász elleni katonai műveletei is szerepet játszottak Haldenwang szerint. „A Hamász terrorista támadása után a Közel-Keleten kialakult helyzet nyilvánvalóan megnövelte az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetést” – szögezte le.

Nemzetközi újjáépítési konferencia kezdődött kedden Berlinben Ukrajna támogatására azzal a céllal, hogy mozgósítsák a gazdasági élet szereplőit az ország jövőbeli, háború utáni helyreállításának finanszírozására. Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta: a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez. A kancellár hangsúlyozta, hogy több szektorban is befektetési lehetőségek nyílnak majd Ukrajnában, például a megújuló energiák, az információs technológia és a gyógyszergyártás terén. Scholz arról is beszélt, hogy Németország további légvédelmi rendszereket, rakétákat és lőszereket küld Ukrajnának, hogy segítse Kijev védekezését az orosz támadásokkal szemben. „Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog győzelmet aratni, sem pedig békefeltételeket diktálni az Ukrajnával szemben folytatott háborúban” – szögezte le a német kancellár, megjegyezve, hogy ezt a meggyőződést kívánják majd erősíteni a hét végén Svájcban tartandó békecsúcson is.

Megállapították az orosz különleges szolgálatok az ukrán katonai hírszerzés részességét a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen márciusban történt terrortámadásban – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) ülésén. „Az ukrán és a nyugati titkosszolgálatok bővítik az Oroszországban elkövetett kiemelt bűncselekmények elkövetésére beszervezett lehetséges elkövetők körét, segítik kiképzésben és felszereléssel a nemzetközi terrorszervezeteket. Szemléletes példa erre az ukrán katonai hírszerzés általunk megállapított részessége a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni terrortámadásban” – mondta Bortnyikov, aki a NAK elnöke is. Az FSZB-igazgató azt hangoztatta, hogy Ukrajna az Egyesült Államok és más NATO-országok támogatásával fokozza arra irányuló erőfeszítéseit, hogy terrorcselekményeket és szabotázst kövessen el Oroszországban, megpróbálja gyengíteni az orosz hadsereg erőforrásainak biztosítását, és pánikhangulatot kelteni a lakosság körében – vélekedett.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp erősen felhős időre készülhetünk.

Este többfelé felélénkülhet a szél is.

A hőmérséklet jellemzően 16 – 23 fok körül alakul.