A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.23.Az elmúlt időszak kiterjesztett bölcsődefejlesztési programjának köszönhetően Magyarországon jelenleg 1130 településen elérhető bölcsődei szolgáltatás – mondta Fülöp Attila.

A magyarok támogatják a biológiai sokféleség védelméért folytatott európai szintű küzdelmet – jelentette ki Tetlák Örs.

A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország valószínűleg egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára – jelentette a Pentagon szóvivője.

Belföldi hírek:

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára Szerencsen. Hankó Balázs értékelése szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország – szemben más európai irányzatokkal – nem feledi a múltját és tradícióit. Ezért érzi a kormány szükségesnek azt, hogy a szakképzés megújulva, de a tradíciókhoz kapcsolódva épüljön tovább – mondta. Elmondta, az ágazati tudásközpontok koncepciója is ezt foglalja magában, hiszen összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági vállalkozói szereplőivel. Ez a magyar gazdaság és a vállalkozások erősödését szolgálja – tette hozzá az államtitkár.

Az elmúlt időszak kiterjesztett bölcsődefejlesztési programjának köszönhetően Magyarországon jelenleg 1130 településen elérhető bölcsődei szolgáltatás, három és félszer több helyen, mint 2010-ben – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátorban. Fülöp Attila a Nyíregyházi Egyházmegye mintegy 680 millió forintos beruházással felépített új görögkatolikus bölcsődéjének átadásán arról beszélt, hasonló nagyságrendben emelkedett az intézményi férőhelyek száma is, a tizennégy évvel ezelőttihez képest kétszer annyi, összesen 65 ezer bölcsődei férőhely áll most rendelkezésre az országban. A családok megmaradása a nemzet megmaradásának záloga, ezért kiemelten fontos terület a kormány számára a családpolitika fejlesztése, valamint a gyermeket vállaló családok segítése – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyarok támogatják a biológiai sokféleség védelméért folytatott európai szintű küzdelmet – jelentette ki Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja. Az ellenzéki politikus kifejtette: egy közelmúltban készült reprezentatív kutatás szerint a magyarok 83 százaléka támogatja a biológiai sokféleség védelmét és az ezzel összefüggő európai uniós természet-helyreállítási rendelet elfogadását. A javaslatot elutasító kormányok országait nézve Olaszország után Magyarországon támogatnák legtöbben a rendeletet: itt mondták a legtöbben, hogy a biológiai sokféleség csökkenése negatív hatással bír az emberek életére, a mezőgazdaságra és a gazdaságra, és a problémát az ökoszisztémák helyreállításával kellene orvosolni. A nemzeti konzultációra oly büszke kormánynak érdemes lenne ezt a kutatást is figyelembe vennie és eszerint alakítania politikáját – hangsúlyozta az LMP-s politikus, Érd alpolgármestere.

Külföldi hírek:

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot. Az izraeli külügyminiszter szerint a Palesztinát elismerő országok „úgy döntöttek, hogy aranyérmet adományoznak a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek”. A külügyminisztériumban levetítették nekik azt a 3 perces, a Hamász fegyveresei által készített videofelvételt, melyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én. Ezt a dokumentumot, melyen brutálisan bánnak a véres ruhában, véres sebesülésekkel a padlón ülő vagy fekvő fiatal nőkkel, szerda este mutatták be Izraelben.

A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett. A döntés az őrszemként szolgált katonák családtagjainak kérésére született. A valamivel több mint három perces videót helyi idő szerint 18 órakor tették közzé. A fórum szerint megvágták és megszerkesztették, hogy eltávolítsák a túlzottan súlyos tartalmakat. A videó a Hamász terroristáinak testkamera felvételeiből készült. ,,Minden tanúvallomás, amely a túszoktól származik, ugyanazt a szomorú igazságot fogalmazza meg – mindannyiukat haza kell hoznunk” – áll a fórum nyilatkozatában. ,,A videó vádként szolgál egy nemzeti kudarcra és a túszok cserbenhagyására. Nincs nagyobb feladat, nincs jelentősebb győzelem, és nincs esély visszaadni a reményt Izraelnek anélkül, hogy mindannyiukat hazahoznánk – az élőket, hogy felépüljenek, és a meggyilkoltakat, hogy eltemessék őket.” – írták.

Szerdán, október 7 óta először, Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter látogatást tett a Templom-hegyen. A részleteket ismerő források szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a miniszter vizitje előtt értesítették. A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne. Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen. Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől. Ben-Gvir szerint a gázai humanitárius segítségnyújtásnak a másik fél humanitárius lépéseitől kell függnie. „A Hamász elpusztításához egészen be kell mennünk Rafahba, és a gyökereinél kell kezelnünk”. Hozzátette, hogy Izraelnek ,,kell ellenőriznie ezt a területet”.

Benjámin Netanjahu a CNN csatornának adott legfrissebb nyilatkozata szerint, ismételten megerősítette az izraeli telepek elutasítását a gázai övezetben, továbbá egyértelművé tette, hogy nem tervezi az enklávé újbóli megszállást, hangsúlyozva hogy az újjáépítés és a polgári kormányzás érdekében először el kell távolítani a Hamász terrorszervezetet. Kormánya radikális partnerei által hangoztatott tervekkel ellentétben a miniszterelnök a CNN műsorvezetőjének azt mondta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a Gázai övezetet a háború után izraeli telepesekkel újratelepíteni, emellett célja továbbra is a Hamász kiszorítása a hatalomból. Van egy nagyon világos tervem. A Hamász utáni nap, a Hamász utáni napon fog bekövetkezni. Meg kell szabadulnunk a Hamásztól. Rafah az utolsó erődítmény, amely véget vet a harcok intenzív részének. Ha a Gázai övezet újratelepítésére gondol, az soha nem volt a tervekben. Néhány választóm nem örül ennek, de ez az én álláspontom,” – tette hozzá.

A Gázai Hadosztály irányításával valamint a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat információi alapján izraeli vadászgépek csapást mértek egy létesítményre az ENSZ palesztinok menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) iskolájában, a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeiratban, ahol a Hamász terroristái gyülekeztek. A terroristák között volt a Hamász páncéltörő rakétákért felelős egységének tagja és a terrorcsoport Nukba elit haderejének tagja is. A helyszínen fegyvereket is tároltak, köztük aknavetőgránátokat, fegyvereket és robbanóeszközöket. A műveletet gondosan megtervezték és precíziós lőszerekkel hajtották végre, hogy amennyire csak lehetséges elkerüljék, hogy a civileknek bántódása essen.

Az izraeli hadsereg légicsapással megölt egy terroristát a gázai Khan Juneszben, aki részt vett a Hamász október 7-én végrehajtott dél-izraeli mészárlásában. Ahmed Jasszer al-Qara, a Hamász páncéltörő rakétákért felelős egységének ,,prominens” tagja volt. A hadsereg megjegyezte, hogy a likvidálást késleltették, mivel egy gyereket azonosítottak a terrorista közelében. Amint a gyerek biztonságos távolságra került, végre hajtották a csapást. Al-Qara a háború közepette is számos támadási kísérletet hajtott végre izraeli csapatok ellen a Gázai övezetben. Al-Qara mellett további két terrorista is meghalt: Szuhaib Ra’ed Abu Riba, a Hamász elit Nukba erőinek tagja és Anasz Muhammad Abu Radzsileh, a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristája. Egy különálló légicsapással megöltek öt Hamász-terroristát, akik egy iskolában gyűltek össze Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében. A megöltek között volt Fadi Szalim, a Hamász Gázaváros Dandárjának propagandaegységének vezetője, a Hamász hírszerző egységének három tagja és egy másik nukbás.

A CNN arról számolt be, hogy az egyiptomi hírszerzés titokban megváltoztatta a tűzszüneti javaslat feltételeit, amelyet Izrael már aláírt a hónap elején, végül megbuktatva a fogolycsere-megállapodást és a lehetőséget a gázai harcok ideiglenes befejezéséhez. Az egyiptomi hírszerzés által eszközölt változtatások, düh- és vádhullámhoz vezettek az Egyesült Államok, Katar és Izrael tisztviselői körében, és zsákutcába vitték a tűzszüneti tárgyalásokat. „Mindannyiunkat becsaptak” – mondta az egyik forrás a CNN-nek. Bill Burns, a CIA igazgatója, aki a tűzszüneti megállapodás megkötésére irányuló amerikai erőfeszítésekét vezeti, a térségben tartózkodott, amikor eljutott hozzá a hír, hogy az egyiptomiak megváltoztatták a megállapodás feltételeit. Burns dühös volt – mondta a forrás, aki szerint a húzás miatt úgy tűnt, mintha Burns-nek nem lenne befolyása, vagy nem tájékoztatta volna az izraelieket a változásokról. „A Hamász azt mondta az embereinek: ‘Holnap megállapodást kötünk’” – mondta a forrás.

A brit védelmi miniszter szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene az észak-atlanti szövetséghez. Grant Shapps a szerdán Londonban megrendezett védelmi konferencián (London Defence Conference) kijelentette azt is, hogy Kína és Oroszország közösen dolgozik ukrajnai bevetésre szánt hadszíntéri eszközök hadrendbe állításán. Shapps a King’s College London egyetem szervezésében tartott rendezvényen felszólalva elmondta: a következő hetekben hivatalosan is előterjeszti azt a kezdeményezését, hogy a NATO-tagországok a jelenlegi 2 százalékról egységesen 2,5 százalékra emeljék a hazai össztermékükhöz (GDP) mért védelmi kiadásaikat. A brit védelmi tárca vezetője szerint az általa javasolt új védelmi költségvetési minimum elfogadására azért van szükség, mert Vlagyimir Putyin orosz elnököt és „pekingi, phenjani, teheráni önkényuralmi szövetségeseit” az elmúlt 25 évben felbátorította az elnyomó rezsimjeikkel és külső agresszióikkal szembeni „nyugati félénkség”.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország valószínűleg egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára a múlt héten, amely alkalmas más műholdak megtámadására – jelentette be Pat Ryder, a Pentagon szóvivője. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt is közölte, hogy a kilövésre május 16-án került sor, és az orosz műhold jelenleg ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold. A Pentagon szerint nem ez az első alkalom, hogy Oroszország ilyen űrfegyvereket indít. Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes korábban Ryderhez hasonló véleményt fogalmazott meg a témában, és manipulatív taktikával vádolta Moszkvát, miután Oroszország a múlt hónapban megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról, és kijelentette: „nem hiszem, hogy válaszolnunk kéne bármilyen washingtoni álhírre” – idézte a politikust az Interfax orosz hírügynökség.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este többfelé kell csapadékra számítani.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 26 fok körül alakul.