Benjámin Netanjahu miniszterelnök üzenetet küldött a Likud minisztereinek, és világossá tette, hogy nem mond le a sorkatonai törvényről

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.26.A 2010 óta működő kormányok egy konzervatív szemléletet hoztak létre a magyar haderő fejlesztése tekintetében is – jelentette ki Simicskó István a Heti TV-ben.

Nem halogatható tovább a valódi béremelés a felsőoktatásban – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök üzenetet küldött a Likud minisztereinek, és világossá tette, hogy nem mond le a sorkatonai törvényről.

Elrendelte egy moszkvai bíróság a krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár előzetes letartóztatását.

Belföldi hírek:

A 2010 óta működő kormányok egy konzervatív szemléletet hoztak létre a magyar haderő fejlesztése tekintetében is, azaz nagyon sokat számít, hogy a fiatalok is érezzék, mennyire is fontos a hazaszeretet, jelentette ki Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, volt honvédelmi miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában. Ami a katonaságot illeti, a volt miniszter megjegyezte, 2004-ben került kivezetésre a sorkötelezettség, így egy teljesen új szemléletű honvédségre lett szükség. Simicskó István szerint az Orbán Viktor vezette kormányok egyik legfontosabb lépése volt a honvédség tekintetében az önkéntes tartalékos rendszer bevezetése. A politikus hozzátette, a honvédségi fejlesztések során nagyon sok pozitív példát lehetett kapni Izraeltől. A zsidó államban nagyon fontos az, hogy a katonaságban a legmodernebb technikai eszközök mellett az emberek gondolkodása, a hazájuk iránt érzett szeretet is sokat segít. Simicskó István hozzátette azt is, szerencsére az is szerepet játszott Izrael kapcsán, hogy a két ország között nagyon jók a kapcsolatok az élet minden területén, amihez persze hozzájárul az is, hogy a magyar és az izraeli kormányfők között is szoros baráti viszony alakult ki. Magyarország számára is a biztonság tudatos fejlesztése a cél, ehhez szükség van minden magyar állampolgárra, zárta gondolatait Simicskó István.

Azzal, hogy a jövőnek, a gyermekeinknek ültetünk fát, a jövőt és a jövő nemzedékét szolgáljuk – mondta Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője és alelnöke Miskolcon, ahol a párt Ültessünk, hogy élhessünk! című faültetési akcióján vett részt. Elmondta: a teremtett világ védelméért indított faültetési kampány hosszú távú gondolkodást jelent a KDNP részéről. Fontos, hogy az emberek ne csak elvegyék a Föld által nyújtott javakat, hanem ápolják, nemesítsék és gazdagítsák a bolygót – emelte ki a frakcióvezető. Simicskó István szerint lényeges, hogy „adjunk vissza a teremtőnek ilyen módon is, és adjunk a jövőnek, adjunk a gyermekeinknek, unokáinknak, hogy valóban hosszú távon tervezhessenek ezen a bolygón”.

Újabb 43 településen épülhet bölcsőde, ezzel további 1300 bölcsődei ellátást biztosító férőhely jöhet létre Magyarországon – közölte a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes közleményében azt írta, a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése érdekében a kormány folytatja a szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat bővítését. Közlése szerint a fejlesztés Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében, egy most lezárult 20 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően valósulhat meg. A bölcsődék, mini bölcsődék és családi bölcsődék építésére, bővítésére hatalmas volt az érdeklődés – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, a bölcsődei hálózat bővülése „a kisgyermeket nevelő családok választási szabadságát erősíti, ha a szülő gyermeke 3 éves kora előtt térne vissza a munka világába.

Karácsony Gergely öt évvel ezelőtti ígérete ellenére nem épült meg a pesti fonódó villamoshálózat, vagyis a főpolgármester „kamuzott” – jelentette ki a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a közösségi-oldalán közzétett videónyilatkozatában. Szentkirályi Alexandra Kamuméter elnevezéssel indított videósorozatot, amelyben szembesíti a főpolgármestert öt évvel ezelőtt tett ígéreteivel. A kormánypárti jelölt felidézte: Karácsony Gergely 2019-ben azt ígérte, hogy összeköttetést hoz létre a 14-es és a 47-es, 49-es villamosok között a Bajcsy-Zsilinszky úton. A Váci út és a Lehel tér kereszteződéséből bejelentkezve azt mondta: itt kellene lennie annak a villamos sínnek, ami összeköti a Lehel teret a Deák térrel, közvetlen kapcsolatot teremtve Újpest és Újbuda között. „Ez nagyjából két és fél kilométer sín, aminek se híre, se hamva” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, megállapítva: „ez az öt évvel ezelőtti ígéret tehát kamu”.

Nem halogatható tovább a valódi béremelés a felsőoktatásban – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. A politikus úgy fogalmazott: jogos a felsőoktatási dolgozók azon követelése, hogy emeljék meg az állami egyetemek munkatársainak bérét. Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány „magára hagyta” a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat. „Nem valósult meg a 2020-ban beígért életpályamodell, a bérek reálértéke pedig 40 százalékkal csökkent az elmúlt két esztendőben” – mondta, hozzátéve: tavaly rekordmagasságú volt az infláció, ám azt ebben az ágazatban nem ellentételezte a kormány. Megjegyezte továbbá, hogy munkajogi értelemben visszalépést jelent a kutatóknak, hogy „elvették tőlük” a közalkalmazotti státuszt. A felsőoktatás tartópillére a tudásalapú társadalomnak – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, aki szerint a kormány az akkumulátorgyáraktól, az összeszerelő-üzemektől és a külföldi munkavállalóktól várja az ország felemelkedését.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök üzenetet küldött a Likud minisztereinek, és világossá tette, hogy nem mond le a sorkatonai törvényről, jelentette a Kan közrádió. A Likud miniszterei, akik Netanjahu embereinél próbáltak puhatolózni a lehetőségről, hogy nem támogatják a sorozási törvényt azt a választ kapták, hogy a törvény nélkül nincs kormány. A riport szerint egyes miniszterek inkább megvárják a végső javaslatot abban a reményben, hogy az elfogadható lesz számukra. A Ynet hírportál szerint az eredeti vázlat: Nem határozza meg az ultraortodox férfiak éves bevonulási kvótáját. A szolgálat alóli felmentés korhatárát 26-ról 35 éves korra módosítja. Biztosítja, hogy azokat az ultraortodox férfiakat, akik nem jelentkeznek szolgálatra, ne sújtsák bűnügyi szankciókkal. Tartalmaz egy tervet, hogy speciális ultraortodox zászlóaljakat hozzanak létre a hadseregben, valamint katonai szolgálat helyett beosztásokat számukra az ország segélyszolgálatainál és a kormányhivatalokban. A törvényt júniusban fogja teljes egészében előterjeszteni a miniszterelnök és a védelmi miniszter.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy angol nyelvű videónyilatkozatban kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet „lerombolja a Sifa Kórházat”. „170 terroristát ártalmatlanítottak a Sifa Kórház épületében vagy környékén, miközben lőtték erőinket” – mondta Hagari az egy hete tartó gázavárosi akcióról. ,,Az izraeli hadsereg több száz terrorgyanús személyt fogott el, akikről megerősítést nyert, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy a Palesztin Iszlám Dzsiháddal, így ez az egyik legsikeresebb hadművelet a háború kezdete óta”. „A terroristák nagy része részt vett az október 7-i brutális mészárlás tervezésében és végrehajtásában”, mondta Hagari, megjegyezve, hogy ,,a művelet még nem ért véget’. „Jelenleg a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái elbarikádozzák magukat a Sifa osztályain. A Hamász lerombolja a Sifa Kórházat”. „A Hamász a Sifa sürgősségi és szülészeti osztályából tüzel, és robbanószerkezeteket dobál az égési osztályból. A kórház körül megbúvó terroristák aknavetőkkel lőttek erőinkre, jelentős károkat okozva a kórház épületeiben” – mondta.

Megint megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Asdodban. A média szerint nyolc rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az izraeli városra, kettőt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer a többi valószínűleg nyílt területen landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A támadásért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget. Legutóbb január 14-én vették célba Asdodot, mely 25 kilométerre fekszik a Gázai övezettől.

Elrendelte egy moszkvai bíróság a krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár előzetes letartóztatását. A két 30, egy 25 és egy 19 éves elkövető előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Ketten azonnal elismerték bűnösségüket. A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma pedig 182. Moszkvában vasárnap megkezdődött a terrortámadás halálos áldozatainak azonosítási eljárása. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, amikor Ukrajna felé próbálták meg elhagyni Oroszországot. Meg nem erősített információk szerint a négy elkövető egyébként fejenként 250 ezer orosz rubelért, azaz körülbelül 1 millió forintért vett részt a támadásban.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága, amely az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtotta a 137 halálos áldozatot követelő merényletet – jelentette ki Emmanuel Macron államfő néhány órával azután, hogy a kormány legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. „Óvakodnunk kell az ügy mindenfajta politikai felhasználásától vagy félretájékoztatástól, inkább szigorúnak és hatékonynak kell lennünk. Ebben a szellemben haladunk előre, és remélem, hogy Oroszország is ezt teszi” – tette hozzá a francia elnök, amikor megérkezett az egyik tengerentúli francia megyébe, Guyanára. „Cinikus és kontraproduktív lenne magára Oroszországra és állampolgárainak biztonságára nézve is ezt a helyzetet megpróbálni Ukrajna ellen fordítani” – vélekedett a terrortámadás ellenére, Oroszország ellen beszélő Emmanuel Macron.

Találkozót kért Kisida Fumio japán miniszterelnök Kim Dzsongün észak-koreai vezetőtől – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Kisida a közelmúltban annak a „kívánságának adott hangot”, hogy szeretne találkozni Kim Dzsongünnel – közölte Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető befolyásos nővére. A japán kormányfő hétfőn a tokiói parlamentben azt mondta, hogy „legfelsőbb szintű tárgyalásokra van szükség” a két ország között fennálló problémák megoldására. Elsősorban „az emberrablások kérdéséről” van szó – mondta Kisida. Észak-Korea a 70-es és 80-as években japán állítások szerint több tucat japán állampolgárt rabolt el, hogy kémek kiképzésére használja fel őket. 2002-ben Phenjan 13 japán állampolgár elrablását ismerte el. Sok japán számára az emberrablások ügye érzelmi téma, amely hosszú ideje megterheli a két ország közötti kapcsolatokat. Emellett Japán fenyegetve érzi magát az észak-koreai atom- és rakétaprogramtól. Beárnyékolja a kapcsolatokat a jóvátétel kérdése is a koreai félsziget 1910-1945 közötti japán megszállásáért.

Időjárás:

Ma főképp változóan felhős-napos időre számíthatunk.

Este mindenütt felszakadozik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 17 fok körül alakul.