Szalay-Bobrovniczky Vince: Emlékezetpolitika: fontos tettek és gesztusok

Emlékezetpolitika: fontos tettek és gesztusok

Magyarország is kénytelen volt csatlakozni az EU Izraellel kapcsolatos szankcióihoz, 

 

?si=ri8lFEOs7G0axGXV

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kormány emlékezetpolitikájáról, de szóba került Izrael is.

 

 

A politikus az emlékezetpolitikával kapcsolatban elmondta, az Orbán Viktor által vezetett kormányok számára ez mindig is egy kiemelt ügy volt. Példaképp hozta fel a nemzeti ünnepek emlékének ápolását, és így ezáltal a magyar történelem jobb megismerését is. Mindezek mellett ugyanilyen fontos – jegyezte meg az államtitkár -, a magyarországi zsidósággal, annak történelmével összefüggésbe hozató emlékezetpolitika. Mint emlékeztetett rá, az 1998 és 2002 között regnáló Orbán kormány volt az, amelyik döntést hozott a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont felállításáról. Ugyanilyen jelentős tett volt az is, amikor 2014-ben a Holokauszt 70. évfordulóján a magyar kormány jelentős forrásokat biztosított a megemlékezésekre. Az idei évben, mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince, amikor a Holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk, a jelenlegi gazdasági helyzetben kevesebb összeg áll rendelkezésre, de így is egymilliárd forintot biztosított a kormányzat. Az összeg felhasználásáról egy külön bizottság döntött, amelyben mindhárom magyarországi zsidó egyház képviseltette magát. Nagyon sok pályázat érkezett be, köztük a valóban értékeseket tudták támogatni. Arról nem beszélve, hogy az előbb említett összegből finanszírozzák a központi állami megemlékezéseket is.

               Az államtitkár arra a hírre, mely szerint Magyarország is kénytelen volt csatlakozni az EU Izraellel kapcsolatos szankcióihoz, úgy reagált, a miértekről elsősorban a külügyi tárcát kell kérdezni, de az biztos, hangsúlyozta a politikus, hogy Magyarország eddig már többször is kiállt a zsidó állam mellett. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban több izraeli miniszter is látogatást tett Magyarországon, és a két ország kapcsolatai továbbra is kiválóak. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a probléma Izraellel, a politikus szerint elsősorban az, ami Magyarországgal is. Mindez azt jelenti, tette hozzá, hogy Brüsszelben és Washingtonban nem akarják elfogadni mindkét ország állampolgárainak a demokratikus választásokon hozott döntését. Mindez komoly feszültségekhez vezethet, de az is igaz, hogy Magyarország már hozzászokott mindehhez. A remények szerint azonban még az idén megváltozik a politikai helyzet, és ezáltal mind az Izraelhez mind a Magyarországhoz való viszony is.