Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Izraelbe látogatott, ahol magas rangú politikai vezetőkkel tárgyalt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.07.Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben az antifaügyben fogva tartott olasz nő ügyében – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

Ütemesen, zavartalanul folynak a paksi atomerőmű bővítési munkálatai, amely projekt lehetővé fogja tenni Magyarország energiabiztonságának fenntartását.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Izraelbe látogatott, ahol magas rangú politikai vezetőkkel tárgyalt.

Magyarország minősíthetetlen támadássorozatnak volt kitéve a múlt heti EU-csúcsot megelőzően, de a magyar nemzeti érdekek érvényesülnek – mondta Deutsch Tamás.

Belföldi hírek:

Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben az antifaügyben fogva tartott olasz nő ügyében – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő közösségi oldalán tett bejegyzésében. A kormánypárti politikus a közösségi-oldalára feltöltött videónyilatkozatában felidézte: hétfőn Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén rögtön az első napirendi pontban foglalkoztak a magyarországi börtönviszonyokkal, különös tekintettel az olasz Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista esetére, aki társaival együtt egy évvel ezelőtt Magyarországra utazott, és az utcán véletlenszerűen megtámadtak embereket, brutálisan agyba-főbe verték őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva. Ezt a nőt a magyar rendőrség elkapta, előzetesben van, és most folyik a bírósági eljárás ellene – tette hozzá. Hidvéghi Balázs ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy ezek után az Európai Parlamentben azt kérik számon Magyarországon, hogy állítólag nem elég jók a börtönviszonyok, hogy milyen sanyarú a sorsa az olasz nőnek, és hogy miért volt rajta bilincs, amikor elővezették a tárgyalásra.

Motivált fiatalokat vár a Magyar Honvédség a világ egyik legmodernebb tüzérségi eszközére, a PzH 2000 önjáró lövegre a tatai tüzérekhez – mondta Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A tatai tüzérekhez február 12-ig lehet jelentkezni, 737 ezer forintos bruttó illetményért. A magazinműsorban Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, hogy motivált fiatalok jelentkezését várják, akiket majd fizikailag felhoznak olyan szintre, hogy jó katonák legyenek. „Legyen bennük motiváció, akarják csinálni. Ez pont elég” – fogalmazott. Hozzátette: pozitívum, ha a jelentkezők értenek az elektronika világához.

Ütemesen, zavartalanul folynak a paksi atomerőmű bővítési munkálatai, amely projekt lehetővé fogja tenni Magyarország energiabiztonságának fenntartását, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését és a környezetvédelem további erősítését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. A tárcavezető a kihelyezett kormányülés szünetében arról számolt be, hogy telefonon tárgyalt nemrég Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés állását, ahogy rendszeresen teszik, hogy minél előbb át lehessen adni a beruházást. Ennek kapcsán tudatta, hogy tavaly év végén lezárult a 2,7 kilométernyi résfalazás, most a talajszilárdítási munkálatok zajlanak, amelyek nagyon fontosak a leendő erőmű biztonsága szempontjából. Mint mondta, ezzel majd a jövő év közepére fognak végezni, addig 70 ezer cölöpöt kell a földben változó mélységben elhelyezni, amelyekből eddig háromezer van meg. Ezzel párhuzamosan megkezdték azon létesítmények kialakítását is, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek.

Önállóan indul az önkormányzati választáson az LMP a főváros XIII. kerületében, az ellenzéki párt polgármesterjelöltje Kanász-Nagy Máté országgyűlési frakcióvezető-helyettes lesz. Ungár Péter társelnök kiemelte: az LMP az önkormányzati választási kampányban az emberek legszűkebb lakókörnyezetét érintő témákat helyezi a középpontba. Számos olyan önkormányzati vezető van, aki nagyon régóta tölti be a hivatalát és aki már nem feltétlenül a legalkalmasabb erre a pozícióra – jelentette ki, hozzáfűzve: ezért alternatívát, modern megoldást kínálnak a XIII. kerületiek számára Kanász-Nagy Máté személyében, aki egyébként újpesti.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg egy éjszakai légicsapás során a közép-gázai Deir al-Balahban megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristáját, aki részt vett a Nir Oz kibuc elleni október 7-i támadásban, jelentették az Izraeli Védelmi Erők kedd reggel. A hadsereg továbbá közölte, hogy folytatódtak a harcok a Hamász terrorszervezet operatívjai ellen a föld felett és alatt a dél-gázai Khan Juneszben, valamint a rajtaütések végrehajtása az övezet északi és középső részein. Az elmúlt nap során a katonák több tucat terroristát öltek meg, és mintegy 80 terrorgyanús személyt fogtak el Khan Junesz nyugati részén, köztük több részt vett az október 7-i mészárlásban.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Izraelbe látogatott, ahol magas rangú politikai vezetőkkel tárgyalt. A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint a külügyminiszter üzenetekkel érkezett, melyek a franciák részvételével kapcsolatos két, Izrael számára égetően fontos fronton. Kollégájával, Iszráel Katz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen felmerült a 19 napja a Gázai övezetbe szállított gyógyszerek kérdése. Bár Franciaország garantálta a megállapodás megkötésekor, hogy bizonyítékokat fognak bemutatni arra vonatkozóan, hogy a Gázában fogva tartott izraeli túszok valóban megkapták a gyógyszereket, a gyakorlatban erre még nem került sor. Katz miniszter azt kérte, hogy Franciaország gyakoroljon nyomást a háborúzó felek között közvetítő Katarra a bizonyítékok ügyében. A teremben jelenlévő források szerint a francia külügyminiszter azt válaszolta, hogy országa már dolgozik az ügyön, és kijelentette, hogy ,,ha kiderül, hogy a gyógyszer nem jutott el a túszokhoz – annak súlyos következményei lesznek”.

A francia külügyminiszter Emmanuel Macron elnök közvetlen üzenetét is magával hozta az északi határnál a Hezbollah terrorszervezettel formálódó front kapcsán, mondván, minden jövőbeni libanoni politikai megoldásban Franciaországnak központi szerepet kell játszania. Ez Amos Hochstein amerikai különmegbízott látogatásának és a franciák azon aggodalmának hátterében történik, hogy jelenleg az egyetlen csatorna Izraellel az amerikaiakkal van. Miután a francia külügyminiszter a teremben hallotta, hogy ha nem születik diplomáciai megoldás – Izraelnek nem lesz más választása, mint katonailag intézkedni Libanonban, beszélgetőpartnereinek a következőt mondta: ,,Ha háború tör ki Izrael és a Hezbollah között, Franciaország kénytelen lesz kimenteni mintegy 20 ezer ott élő francia állampolgárt. Más szóval: Fontoljátok meg minden lépéseteket”.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint a szefárd ultraortodox Sasz párt elnöke, Arje Deri, a Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz, Joáv Gallant védelmi miniszter és a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter támogatják Jáir Lapid ellenzéki vezető felvételét a kormányba, és intézkedésre kérik Netanjahut a kérdésben. A kettejük között hétfőn lezajlott találkozón Lapid megismételte a kormányhoz való csatlakozási ajánlatát, Netanjahu azonban továbblépett, és nem tárgyalt róla Lapiddal. A kormány vezető tisztségviselői szerint ,,az új fogolycsere megállapodás körül lehetőség nyílik a kormány kiterjesztésére és egy széles körű egységkormány létrehozására, de Netanjahu és tanácsadói félnek a Lapiddal való összeállástól”. Lapid a találkozóról távozva a következőt nyilatkozta a sajtónak: ,,Megmondtam a miniszterelnöknek, hogy nem érdekelnek a tárcák, voltam külügyminiszter, pénzügyminiszter, miniszterelnök is, csak egy dolog érdekel – a túszok hazahozatala. És ha szüksége van tőlem bármiféle védőhálóra – belépve a kormányba, kívülről, bármilyen módon – csak szóljon. Mert a legfontosabb dolog: a túszok hazahozatala”.

Annak ellenére, hogy Magyarország minősíthetetlen támadássorozatnak volt kitéve a múlt heti EU-csúcsot megelőzően, a tanácskozáson olyan döntés született, amely több szempontból a magyar nemzeti érdekek érvényesülését jelenti – nyilatkozta Deutsch Tamás Strasbourgban. Mint mondta, az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatást illetően a következetes – a zsarolások és a támadások ellenére is fenntartott – magyar álláspontnak köszönhetően a csúcson úgy döntöttek a tagállami vezetők, hogy „nem egy biankó csekket töltenek ki”, hanem minden évben az Európai Bizottság által elvégzett alapos értékelést követően az Európai Tanács tárgyal az Ukrajnának nyújtott támogatás felhasználásáról. Deutsch Tamás szerint a másik fontos döntés az volt, hogy a tagállami vezetők „egyértelmű garanciát adtak arra, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de mindezidáig nagyrészt törvénytelenül visszatartott európai uniós fejlesztési pénzek nem köthetnek ki Ukrajnában.” – fogalmazott.

Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál. A beszámoló szerint a gazdák a tegnap éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát. A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak. „A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon” – idézte a rendőrség közleményét a hírportál. A tüzeket még a másnap reggeli órákban is oltották.

Az Egyesült Államok megsemmisítette a jemeni húszik két, robbanóanyaggal felszerelt drónját – jelentette be az amerikai hadsereg. Az amerikai erők fokozták a hadműveleteket Jemenben és a háború sújtotta ország partjainál, mondván, hogy a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő hajók védelmében cselekszenek, megvédve a területet a húszik támadásaitól. A jemeni felkelők állításuk szerint a gázai palesztinokat támogatják, akiket Izrael csaknem négy hónapja ostromol. A hadsereg „önvédelmi csapást hajtott végre két robbanóanyaggal megrakott tengeri felszíni drón ellen” – számolt be az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (Centcom) az X közösségi hálón. Hozzátették: az amerikai erők „azonosították” a drónokat „Jemen húszik által ellenőrzött területein”, és úgy értékelték, hogy azok „közvetlen fenyegetést jelentenek az amerikai haditengerészet hajóira és kereskedelmi hajóira”.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időre számíthatunk.

Este mindenütt befelhősödik az ég.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 16 fok köré emelkedik.