A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet előre átadta Egyiptomnak azon tíz izraeli túsznak a nevét, akiket a mai nap engednek szabadon

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.24.A szuverenitásvédelmi konzultáció kérdései „nem elfedik a valódi vitáinkat Brüsszellel”, hanem politikai kontextusba helyezik azokat – közölte Bóka János.

Az LMP a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet előre átadta Egyiptomnak azon tíz izraeli túsznak a nevét, akiket a mai nap engednek szabadon.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy egy vadászrepülőgép sikeresen lelőtt egy beérkező cirkálórakétát a Vörös-tenger felett.

Belföldi hírek:

A szuverenitásvédelmi konzultáció kérdései „nem elfedik a valódi vitáinkat Brüsszellel”, hanem politikai kontextusba helyezik azokat – közölte az európai uniós ügyekért felelős miniszter a közösségi-oldalán. Bóka János jelezte: a kormány a konzultáció kérdéseit évek óta minden európai uniós fórumon felveti. „Brüsszelben süket fülekre találtunk, ezért most a magyar emberekhez fordulunk, tesszük ezt abban a reményben, hogy kérdéseinkre jövő júniusban nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában világos és határozott választ kapunk” – tette hozzá. A miniszter kitért rá: a konzultáció első három kérdése olyan elvárásokra kérdez rá, amelyeket az Európai szemeszter keretében elfogadott országspecifikus ajánlások fogalmaznak meg Magyarországgal szemben: a rezsitámogatásra, a kamatstopra és az extraprofitadó kivezetésére. Az Európai szemeszter ma már valamennyi eresztékében recseg, az Európai Bizottság információs monopóliumát és erőforrásait kihasználva domináns szerepre tett szert – fogalmazott Bóka János. Hozzátette, a gazdaságpolitikai fókusz a múlté: Magyarország az igazságszolgáltatás függetlenségétől kezdve, a nemzeti energiamixen keresztül, a szociális ellátórendszerig bezárólag számos területen kapott ajánlást.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a jogállamiságról szóló viták teljesen hiteltelenek. Hidvéghi Balázs az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében, amelyet csütörtökön a közösségi-oldalán osztott meg, azt mondta, hogy a 2017-es spanyolországi események után a bíróságok több embert ítéltek el olyan súlyos bűncselekmények miatt, mint zendülés és közpénzekkel való visszaélés. „Azok, akik most a Sánchez-alkut védik, valójában azt állítják, hogy ezek a bűncselekmények meg sem történtek. Ha ez így van, akkor a szocialisták miért nem emeltek szót annak idején a bírósági ítéletek ellen?” – tette fel a kérdést a politikus, hozzáfűzve: ha viszont ezek a bűncselekmények valóban megtörténtek, akkor a szocialisták a törvényekkel és a spanyol alkotmánnyal „üzérkednek” csak azért, hogy hatalmon maradhassanak. „Mi ez, ha nem a jogállamiság megsértésének tankönyvi példája?” – hangoztatta Hidvéghi Balázs. Szólt arról is, hogy amnesztiát csak rendkívüli esetekben szokás adni, ugyanakkor egy választások utáni kormányalakításban nincs semmi rendkívüli.

Az LMP a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti. Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón az ellenzéki párt javaslatait ismertetve azt mondta, hogy az ország- és vármegyebérletet klímabérletté kellene alakítani. Szóvá tette, hogy előbbi nem érvényes a településeken belül, ezzel szemben az LMP által javasolt klímabérletet lehetne akár a városi közlekedésben is használni. A klímabérletet megfelelő kompenzáció mellett vezették volna be – jegyezte meg. Jelezte: a közlekedési cégek kompenzációja mellett pályafelújításra és a járműállomány cseréjére is szükség lenne. Húszmilliárd forintból az összes vasúti mellékvonalon használt, de jó minőségű motorvonatokat lehetne forgalomba állítani – közölte, országos ütemes menetrend és regionális közlekedési szövetségek felállítását is szorgalmazva.

Külföldi hírek:

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet előre átadta Egyiptomnak azon tíz izraeli túszának a névsorát, akit először enged szabadon, a mai nap folyamán, a fogolycsere-megállapodás keretében – jelentette a helyi média. Továbbra is vannak vitás kérdések, ugyanis a Hamász azt követeli: a túszokat Egyiptomba szállítsák, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Vöröskeresztnek adják át őket, és tőlük egyenesen Izraelbe kerüljenek. Izrael azt is követeli, hogy a Vöröskereszt a Gázai övezetben meglátogathassa azokat az izraeli túszokat, akiket nem engednek el az első csoportban, de ezt a Hamász ellenzi. Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hivatalosan bejelentette, hogy letartóztatták Muhammad Abu-Szalmiját, az es-Sifá Kórház igazgatóját, miközben a humanitárius folyosón az övezet déli része felé tartott. Azért tartóztatták le, mert az izraelieknek állításuk szerint számos bizonyítékuk van arra, hogy az igazgató tudott arról: a kórház a Hamász főhadiszállásaként szolgált.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint az Izrael által gyakorolt katonai és diplomáciai nyomás kombinációja vezetett túszalku feltételeinek javulásához. Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján Netanjahu elmondta, hogy telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, akinek megköszönte, hogy válaszolt a kéréseire, hogy gyakoroljon nyomást Katarra az alku feltételeinek javítása érdekében. Egy magas rangú izraeli tisztviselő, aki korábban tájékoztatta az újságírókat, elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnök azért küldte Katarba William Burns CIA-vezetőt, hogy elvetesse a Hamász azon követelését, hogy minden 50 év alatti izraeli nőt minősítsenek katonának, és ehelyett csak arra az öt aktív szolgálatban lévő női katonára alkalmazzák ezt a minősítést, akiket a terrorcsoport fogva tart. Netanjahu szerint a kettős diplomáciai és katonai nyomásgyakorlás a többnapos tűzszünet után is folytatódni fog, és addig javítja a jövőbeli alkuk feltételeit, amíg az összes túsz haza nem tér, beleértve a Hamász által közel egy évtizede fogva tartott civileket.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter nyilatkozott a Hamász fogságából kiszabadított túszok egy részének kiszabadításáról szóló megállapodásról. Beszéde elején Netanjahu a túszok családjaihoz fordult: „A háború kezdete óta önökre gondolok. Találkoztunk, hallottam önöktől, hogy min mennek keresztül. Hallottam a folyamatos rémálomról, a kínzó bizonytalanságról, a határtalan aggodalomról. Amikor találkozom Önökkel, a mellkasukhoz, a szívükhöz szorítják szeretteik fényképét. Én és a kollégáim pedig minden képet megnézünk. Ezek a fotók parancsot adnak a cselekvésre. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes túszt visszaadjuk.” Hozzátette: „Harcoltunk az alku javításáért, köszönetet mondtam Biden elnök úrnak, aki a közvetítőkkel együttműködve elérte az alku javítását.”

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy egy vadászrepülőgép sikeresen lelőtt egy beérkező cirkálórakétát a Vörös-tenger felett, a legdélebbi Eilat város közelében. A rakétát feltehetően az Irán által támogatott jemeni Houthik lőtték ki. A Houthik az Izrael és a Hamász közötti háború múlt havi kezdete óta több ballisztikus rakétát és drónt lőttek ki Eilatra, amelyek mindegyikét elfogták vagy célt tévesztettek. Vasárnap a hutik elfoglalták a Galaxy Leader nevű, Izraelhez kötődő, a Vörös-tengeren hajózó teherhajót. Az IDF szerint a rakéta nem hatolt be izraeli területre. A déli üdülővárosban, Eilatban az incidens idején megszólaltak a légvédelmi szirénák. A hadsereg közlése szerint egy F-35-ös lopakodó repülőgépet küldtek ki a rakéta elfogására. Azt nem pontosították, hogy milyen messze volt az országtól, amikor a repülőgép lelőtte.

„Az egyik oldalon van egy terrorcsoport, amely október 7-én gyerekeket, nőket és ártatlanokat választott célpontjává, és akik barbárságukat GoPróval vették filmre. A saját vezetőik is elismerik, hogy inkább terroralagutakat építenek, mint óvóhelyeket a gázaiak védelmére. Sőt, egyik vezetőjük, Músza Abu Marzuk szerint a palesztinok védelmének felelőssége sem őket, hanem az ENSZ-t terheli” – mondta Amicháj Chikli, Izrael diaszpóraügyi minisztere. „A másik oldalon ott van az IDF. Nem ismerek más nyugati hadsereget, amelyik ennyi erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a civileknek ne essen bántódása, annak ellenére, hogy ezek közül a civilek közül is ezrével vettek részt az október 7-i atrocitásokban” – jegyezte meg a miniszter. „Ezért szerintem teljesen embertelen dolog támogatni vagy mentegetni a Hamász akcióit. Ez egy olyan háború, amelybe Izraelt belekényszerítették, és amelyet most meg kell nyernünk. Úgy gondolom, hogy nemcsak Izrael állam, hanem a nyugati civilizáció és konkrétan az európai országok számára is elengedhetetlenül fontos, hogy a Hamász teljes vereséget szenvedjen, erkölcsileg, politikailag, területileg” – tette hozzá. A likudos miniszter elmondta, hogy diaszpóraügyi miniszterként az egyik feladata, hogy „globális stratégiát” dolgozzon ki a növekvő zsidógyűlölet megfékezésére. Ennek az erőfeszítésnek a részeként Chikli Európába fog utazni, hogy „országonként összegyűjtse az antiszemitizmusra vonatkozó ismereteket és a helyi antiszemitizmus megértését”.

A német hatóságok csütörtökön házkutatásokat tartottak négy tartományban a terrorszervezetként nyilvántartott Hamász palesztin iszlamista szervezet, valamint a Samidoun palesztinbarát csoport tevékenységének korábban bejelentett betiltásával kapcsolatban – derül ki a német belügyminisztérium közleményéből. A tárca vezetője, Nancy Faeser a dokumentum szerint hangsúlyozta: „Folytatjuk következetes fellépésünket a radikális iszlamisták ellen”. Hozzátette: „A Hamász és a Samidoun németországi betiltásával egyértelmű jelzést küldtünk, hogy nem tűrjük el a Hamász Izrael elleni barbár terrorjának dicsőítését vagy támogatását”. A német biztonsági erők több ingatlant is átkutattak Berlinben, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben. Az intézkedéseket a közigazgatási bíróságok rendelték el a tiltások végrehajtása és a betiltott csoportok szerveződésének további tisztázása érdekében – közölte a belügyminisztérium. Összesen 15 ingatlanban tartottak házkutatást. Egy rendőrségi szóvivő szerint csak Berlinben 11 helyszínen tartottak házkutatást, hogy bizonyítékokat és vagyontárgyakat foglaljanak le.

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét. A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki , ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez – közölte a brüsszeli végrehajtó testület csütörtökön.

Időjárás:

Ma is marad a többnyire felhős időjárás.

Este helyenként kisebb csapadék várható.

A hőmérséklet jellemzően 7 – 10 fok körül alakul.