Rishi Sunak brit miniszterelnök Izraelben találkozott Jichák Hercog izraeli elnökkel, és megállapodtak arról, hogy a régióban el kell kerülni az erőszak elharapódzását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.21.Az Európai Unió továbbra sem a külső határok védelmére fekteti a hangsúlyt, nem az európai emberek biztonságára, hanem a kötelező szétosztásra – vélekedett Bakondi györgy.

Az infláció letörését, az uniós pénzek hazahozatalát, jelentős béremelést, valamint adómentes minimálbért ígér a Demokratikus Koalíció.

Rishi Sunak brit miniszterelnök Izraelben találkozott Jichák Hercog izraeli elnökkel, és megállapodtak arról, hogy a régióban el kell kerülni az erőszak elharapódzását.

Zuzana Caputová szlovák államfő nem fogja kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt Rudolf Huliakot, aki tagadja a klímaválságot.

Belföldi hírek:

Három évtizeddel a forradalom után a magyarok elérték végre azokat a célokat, amelyek 1956-ban vezették a felkelőket: szabadon, békében élni, és biztonságban gyarapodni egy független államon belül – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécsben, a magyar nagykövetségen az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott eseményen. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, 1956 mérföldkövet jelentett a magyar nemzet fejlődésében, és erősen meghatározta a magyarok felfogását a fontos értékekről. 1956 októbere bátor magyar férfiak és nők, fiatalok és idősek, szegények és gazdagok története, amikor egy nép azt mondta, elég volt, amikor egy ország lakossága fegyvert ragadott az elnyomó szovjet hatalom ellen, hogy visszaszerezze az irányítást a jövője felett – emelte ki a miniszter.

Az október 23-i ünnep miatt változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedési rendje vasárnap és hétfőn. A Mávinform a vasúttársaság honlapján azt írta: a vonatok október 22-én az ünnepnapi, 23-án a vasárnapi, 24-én már a munkanapi menetrend szerint járnak. A Volánbusz járatai 22-én a munkaszüneti napon, 23-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 24-én a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek. Valamennyi HÉV-vonalon 23-án a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Az Európai Unió továbbra sem a külső határok védelmére fekteti a hangsúlyt, nem az európai emberek biztonságára, hanem a kötelező szétosztásra; a mostani konfliktusból érkező migránsok között Hamász-harcosok is lehetnek – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György szerint a terrorcselekmények újabb hulláma azt mutatja, hogy a prognózisok, amelyek az illegális migráció súlyos belbiztonsági hatásaira figyelmeztettek, nagyon is reálisak voltak; objektív tény, hogy az illegális migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. Azt mondta: az Európai Parlament (EP) előtt lévő újabb migrációs paktumot azért szeretnék gyorsan elfogadni, mert a mostani helyzet az európai emberekben rettegést kelt, és a jövő évi európai uniós választáson „ezek a félelmek talán elérik azt a szintet, hogy a lakosság változtatási szándéka megjelenik az EP összetételében”. A tömeges, ismeretlen személyazonosságú emberek bűnözők által szervezett, erőszakos behatolása az unióba nem humanitárius kérdés, ahogyan azt Nyugat-Európában láttatni szeretik, hanem szuverenitási és belbiztonsági kérdés – mondta a főtanácsadó.

Az infláció letörését, az uniós pénzek hazahozatalát, jelentős béremelést, valamint adómentes minimálbért ígér a Demokratikus Koalíció arra az esetre, ha kormányt alakíthat. A DK frakciószóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy az így kieső adóbevételeket a leggazdagabb nagyvállalatok és a milliárdosok megadóztatásával pótolnák. Kálmán Olga hivatkozásként elmondta, egy friss közvéleménykutatás szerint a foglalkoztatottak 57 százaléka úgy látja, hogy rosszabbul él, mint egy évvel ezelőtt. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: ez nem is csoda, hiszen az „infláció mértéke a mai napig Európa-rekord”, Magyarországon volt a legnagyobb élelmiszerdrágulás az EU-ban, ráadásul „egymást érik a kormányzati megszorítások”.

Külföldi hírek:

Rishi Sunak brit miniszterelnök Izraelben találkozott Jichák Hercog izraeli elnökkel, és megállapodtak arról, hogy a régióban el kell kerülni az erőszak elharapódzását – közölte a brit kormány. „A miniszterelnök és Hercog elnök hangsúlyozta: elengedhetetlenül szükséges elkerülni az erőszak további terjedését a régióban. Megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést ennek érdekében” – áll a Downing Street közleményében, amelyet az MTI idézett. Ezen felül arról is megállapodtak, továbbra is dolgozni fognak azon, hogy elérjék a túszként fogva tartott brit állampolgárok elengedését. Sunak nyomatékosította, hogy az Egyesült Királyság szolidáris Izraellel, és azt is hangsúlyozta, hogy be kell juttatni a humanitárius segítséget Gázába. „Szolidaritást vállalunk önnel és az izraeli néppel, és kiállunk amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, hogy helyreállítsa a biztonságot, és biztosítsa a túszul ejtett emberek biztonságos visszatérését” – mondta Sunak Hercognak a találkozó televízióban közvetített részén.

Joe Biden elnök találkozott izraeliek egy csoportjával, akik a Hamász támadásai során harcoltak, életeket mentettek, elsőként reagáltak a terepen illetve a megöltek hozzátartozóival, és meghallgatta személyes történeteiket. Eli Beer a United Hatzalah elnöke és alapítója azt mondta az elnöknek: ,,Ön felemelő hatással van az egész országra”. Biden megismételte híres kijelentését – nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy cionista legyél. Valamint részletesen elmesélte a nagy találkozóját Golda Meirrel.

Az elnök találkozott Rachel Edryvel is. Rachel kevesebb mint egy órával azután, hogy a Hamász megkezdte október 7-i támadását, két teherautó gördült be Ofakim városába, 14 terroristával és arzenáljukkal, nyilatkozta a polgármester, Iccik Danino. Csak a lakosok és a rendőrök spontán fellépése, késsel, néhány kézifegyverrel és végül a terroristák saját puskájával felfegyverkezve fékezte meg a horrort, a város öt órán belül körülbelül 50 embert veszített el. Rachel és David Edry étellel és beszélgetéssel igyekezett elterelni a fogvatartóik figyelmét. Rachel többször kérte, hogy kimehessen a mosdóba, hogy a házat figyelő mesterlövészek tudják, hogy bent van. Spontán hazudott, amikor a terroristák bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy fiai rendőrtisztek, mondván, hogy kivándoroltak az Egyesült Államokba. Ez a hazugság a terroristák kedvére való volt, mivel a Hamász gyakran fantáziál a zsidók elmeneküléséről Izraelből. Többször felvillantotta öt ujját az ablak felé, feltételezve, hogy figyelik, hogy jelezze a csapatoknak, hány terrorista tartózkodik bent.

Izraelben súlyos gazdasági károkat okoz az október 7-i terrortámadás miatt kitört háború az idegenforgalomban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A háború miatt teljesen leállt az idegenforgalom, s ez óriási gazdasági veszteségeket okoz Izraelnek. A helyi szakemberek attól tartanak, hogy a külföldi utazási irodák tartózkodni fognak attól, hogy Izraelt visszahelyezzék desztinációik közé. A helyi idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint állami segítség nélkül október végén elbocsátják az izraeli idegenvezetők és utazásszervezők háromnegyedét. A be- és a kiutazó turizmusban is súlyos károk keletkeztek, jelenleg az érkező repülőjáratokon hazatérő izraeliek, köztük mozgósított tartalékosok utaznak, miközben számos kisgyerekes család külföldre utazott, hogy ott vészeljék át a háborús időszakot. Az izraeliek nem foglalnak sem kül- sem belföldi üdülést, leállt a szállodaipar és a fizetővendéglátás, csak azok a szállodák működnek, ahol a Gázai övezet vagy a libanoni határ mellől evakuáltak élnek. Sorra mondják le az izraeliek a novemberi és decemberi külföldi nyaralásaikat, és a külföldi turisták is visszamondják foglalásaikat.

A libanoni rendőrség az Izrael gázai légicsapásai ellen tüntetőkkel csapott össze Bejrútban, a libanoni amerikai nagykövetségnél. A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a több száz fős tiltakozó tömeget a nagykövetséghez vezető utcában. A feldühödött demonstrálók megpróbáltak áttörni az erősen őrzött nagykövetséget védő szögesdrótakadályon – számolt be róla egy szemtanú. Jake Nelson, a nagykövetség szóvivőjének közleménye szerint a tüntetők a nagykövetség környékén károkat okoztak, de a követség dolgozóinak és létesítményeinek nem esett baja.

A védelmi minisztérium reformját jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő a Rusztem Umerov védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után számolt be a tervezett reformokról, köztük nagyobb digitalizációról, jobb csapatellátásról és a bürokrácia csökkentéséről. Mint elmondta, a változások lehetővé tennék, hogy a parancsnokok a papírmunka helyett a harcokkal foglalkozzanak. Umerov elődjét, Olekszij Reznyikovot szeptemberben a tárcát érintő korrupciós vádak miatt mozdították el tisztségéből, majd hat helyettesét is felmentették.

Zuzana Caputová szlovák államfő nem fogja kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt Rudolf Huliakot – derült ki az elnöki iroda sajtóosztályának a közleményéből. A közlemény szerint az államfő azzal indokolta döntését, hogy a környezetvédelmi tárca élére jelölt Rudolf Huliak nem tudja biztosítani a szaktárca „rendes működését.” A döntéssel összefüggésben Zuzana Caputová annak a véleményének adott hangot, miszerint a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti egy olyan személy, aki nem ismer el a klímaváltozással kapcsolatos „tudományos konszenzust”, és aki azt állítja, hogy a valóságban nincs is klímaválság.

A kormány novemberben 60 milliárd forintos programot indít az elektromos autók elterjedésének támogatására, ebből egyrészt a töltőhálózatot fejlesztik, másrészt kedvezményt nyújtanak elektromos járművek vásárlására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Sencsenben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a novemberben induló programban 30 milliárd forintból a következő két és fél évben 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomást építenek Magyarországon a legforgalmasabb utak mentén. A másik 30 milliárd forintból pedig lehetővé teszik, hogy a cégek, például az egyéni vállalkozások, a taxisok, az autómegosztással foglalkozó társaságok kedvezményesen, támogatással vásárolhassanak elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat is – tájékoztatott. Szijjártó Péter az európai és a globális gazdaság gerincoszlopát adó autóipar forradalmi átalakulásáról is beszélt, amelynek szavai szerint hatalmas jelentősége van a környezetvédelem szempontjából is.

Időjárás:

Ma már mindenütt enyhe, napos időre számíthatunk.

Este ismét megélénkülhet a déli szél.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 26 fok körül alakul.