Ez nem a legjobb megoldás

Ez nem a legjobb megoldás

?si=wDKQnOKqdsRxHf_A

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán gabona körüli problémákról, de szóba került a vízgazdálkodás is.

 

 

A visegrádi országok agrárminiszterei sikeresen léptek fel az olcsó ukrán gabona ellen. Ennek kapcsán a politikus elmondta, az egész helyzet a háború következménye. Ukrajnában hatalmas és nagyon jó minőségű földterületek vannak, a háború a gabonatermesztést nem állította le, ellenben a kereskedelmet megnehezítette. Több ország, így Magyarország is segítséget próbált adni, hogy az ukrán gabona eljusson rendeltetési helyeire, a Közel-Keletre és Afrikába, hiszen a tengeri utak jelenleg nem biztonságosak. Ám a probléma ott keletkezik, hogy Ukrajnában nagy befektető cégek jelentek meg, amelyek profitmaximalizálásra törekednek, így hiába a jó föld, az ott előállított gabona minősége nem a legmegfelelőbb. Ebben szerepet játszik a GMO, valamint olyan növényvédőszerek is, amelyek Európában már nem alkalmazhatóak. Több ország, így Magyarország is engedélyt adott arra, hogy az ukrán gabonát átszállítsák területén, ám olyan hatalmas mennyiségről van szó, amelyet egy ideig tárolni kell, és pont a hazai gabona tárolására már alig marad hely. Így ezzel az olcsó ukrán gabona, tönkre teheti a magyar gazdákat is. Azt is látni kell, hogy bár Magyarország az Alaptörvényben is rögzíti, hogy magyar földbe csak GMO mentes magok kerülhetnek, ám pont a szabadkereskedelem miatt nem lehet megakadályozni a gabonatermékek piacra kerülését.

 

Jakab István beszélt a vízgazdálkodásról is. Mint megemlítette, egy új trend van kialakulóban a világban, mely szerint az étkezést át kell alakítani, és a magas fehérjetartalmú növényekre kell helyezni a hangsúlyt. Véleménye szerint ez nem a legjobb megoldás. Mint kifejtette, fogyasztani kell jó minőségű zöldségeket, növényeket, de az új trend mintha igyekezne átmosni az emberek agyát. A szakember szerint igenis fogyasztani kellene jó minőségű húst, tejet és tojást is. Nem szabad elveszteni az eddigi étkezési kultúrát. Ugyanakkor Magyarország fontosnak tartja azt is, hogy nagy fehérjetartalmú növények előállításában is versenybe szálljon. Ezek közül kiemelkedik a hangsúlyozottan GMO mentes szója előállítása is. Ez nem csak jó minőségű földet, hanem sok vizet is igényel, többek között e miatt és ökológiai okok miatt is a modern vízgazdálkodásra kell átállni. Nem az öntözés a legfontosabb az új elképzelések szerint, hanem egy terület, egy ország vízmegtartó képessége. A modern vízgazdálkodási rendszer megtervezése elindult, már ez a szakasz is több évet vesz igénybe, a kormány minden tőle telhető eszközt megad ezekhez a fejlesztésekhez. Magyarország észak, – és dél-keleti megyéiben már elindult ez a tervezési fázis, a pilot-projektek hamarosan elindulnak. Mindezek azt mutatják, hogy Magyarország a kormányzat hathatós közreműködésével egy modern vízgazdálkodási rendszert alakít ki, amelyik meghatározza az ország életét közép, – és hosszú távon is.