Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a kialakult biztonsági helyzettel kapcsolatban a felelősséget a védelmi miniszterre hárította

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.25.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Fontos megállapodások születtek a Volodimir Zelenszkijjel folytatott négyszemközti tárgyaláson – derült ki Novák Katalin közösségi-bejegyzéséből.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a kialakult biztonsági helyzettel kapcsolatban a felelősséget a védelmi miniszterre hárította.

A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként arra volt kíváncsi, mi a kormány véleménye a Brix-országok találkozójáról. A miniszter válaszában kiemelte, ez egy jelentős szövetség, melynek negyven ország a tagja, köztük olyanok, mint Argentína, Brazília, Egyiptom, Oroszország, Kína, India. Mindez azt jelenti, hogy ez egy jelentős gazdasági erő, valamint a világban minden negyedik ember olyan országban él, amely ennek a szövetségnek a tagja. Magyarország számára fontos, hogy keresse a jó gazdasági kapcsolatokat a Brix-országok mindegyikével. A Heti TV kérdésére a kancelláriaminiszter elmondta, egy szakmai protokoll része, hogy minden évben szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekük számára az ingyenes HPV oltást, azaz jövőre is lesz erre lehetőség. Másik kérdésre a politikus azt válaszolta, az Egészségügyi Tudományos Tanács véleménye szerint olyan alacsony a HIV fertőzöttek száma a terhes nők körében, hogy nem szükséges kötelezővé tenni számukra a HIV szűrést. A Heti TV megkérdezte, hogy a pedagógusoknak nyújtandó ösztöndíj program kiválthatja-e a várt béremelést. Gulyás Gergely úgy felelt, hogy bár egy jelentős összegről van szó, havi 75 ezer forintról, de ez természetesen nem váltja ki a béremelést. A pedagógusok béremelése fontos, amihez szükség van az uniós forrásokra is, bár az is igaz, hogy ez utóbbi a béremelések 17 százalékát fedezi csak, a többit a magyar adófizetők állják. A Heti TV ismételten rákérdezett a Budapest Airport tervezett megvásárlására. A miniszter kijelentette, jelentős előrehaladás történt a reptér ügyében, látható közelségbe került a megállapodás, de erről bővebbet nem kívánt elárulni. Végezetül a Heti TV arra volt kíváncsi, megérkezik-e a támogatás a Szeretetkórház felújításának befejezése kapcsán. A politikus megerősítette a kormány korábbi döntését, mely szerint a megkezdett beruházásokat be kell fejezni. Arra, hogy a támogatási összeg mikor érkezik meg, a miniszter úgy felelt, utánanéz a konkrét ügynek, és egy későbbi alkalommal ad erről tájékoztatást.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány minden nehézség ellenére tudja tartani vállalását, hogy még az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció, és jó esély van arra, hogy ez ne decemberben legyen, hanem novemberben vagy talán már októberben. Gulyás Gergely elmondta, a legfontosabb magyar gazdaságpolitikai célt el tudta érni a kormány, így a háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket. Magyarországon továbbra sem a munkanélküliséggel, hanem sokkal inkább a munkaerőhiánnyal kell szembenézni. Az infláció mérséklésével a kamatokat is csökkenteni tudják – mondta, fontosnak nevezve, hogy újra a hitelezéseknek és így a beruházásoknak tágabb keretet nyitó kamatkörnyezet legyen Magyarországon. Gulyás Gergely kitért arra is: továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.

Fontos megállapodások születtek a Volodimir Zelenszkijjel folytatott négyszemközti tárgyaláson – derült ki Novák Katalin közösségi-bejegyzéséből. Többek között közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állít fel a két ország, amin keresztül az elnökök azonnal kapcsolatba tudnak lépni egymással. A két ország közötti kapcsolatokat emellett egy új dokumentumban is rögzíteni fogják, amelynek előkészítését az egyeztetést követően megkezdték. A háborúval, illetve a háborús helyzettel kapcsolatban, Magyarország további segítséget helyezett kilátásban, így az egyeztetések során előkerült a háború által érintett gyermekek ügye, illetve az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula is, amelynek egyeztetéseibe Magyarország is be kíván kapcsolódni.

Külföldi hírek:

Számos tüntető zárta el az Ayalon autópályát Tel Avivban, tiltakozásul az ügyészség ellen, amely várhatóan csak hanyagság miatt emel vádat a sofőr ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy elgázolta a négyéves Rafael Adanát májusban. Egy tüntető vállon szúrt és közepesen súlyosan megsebesített egy rendőrt a Menachem Begin úton – közölte a rendőrség. A rendőrt kórházba szállították, a gyanúsított elmenekült a helyszínről. A demonstráció alatt hangos robbanások hallatszottak, feltehetően a tüntetők Kiria-híd alatti robbantásai miatt. A demonstrálók tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, és a helyszínen erőszakos letartóztatásokat hajtottak végre. A rendőrség szerint a tüntetők egy része kövekkel dobálta meg az Ayalonon áthaladó járműveket. Tíz tüntetőt letartóztattak. A tüntetésen összesen öt rendőr megsérült.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter egy interjúban a halálos palesztin terrortámadások sorozata következtében kialakult biztonsági helyzettel kapcsolatban a felelősséget a védelmi miniszterre hárította. Miközben Joáv Gallantot okolta az erőszak miatt, azt mondta, utóbbinak ,,meg kell változtatnia a képet.” ,,Bízom a miniszterelnökben, de úgy gondolom, hogy Gallant egyszerűen rosszul csinálja politikáját.” ,,Az én jogom, – a feleségem és a gyermekeim joga, hogy Júdea és Szamária útjain közlekedhessek – fontosabb, mint az arabok mozgáshoz való joga,”– hangsúlyozta. ,,Sajnálom Mohamed,”– mondta az interjút készítő újságíró, Mohamed Madzsadla felé intézve szavait, – “de ez a valóság. Ez az igazság. Az élethez való jogom előbbre való, mint az arabok mozgáshoz való joga.”

Török dróntámadás érte a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik járművét csütörtökön Irak északi részén, a szervezet három tagja meghalt – közölte az Irakhoz tartozó Kurdisztáni Autonóm Régió terrorizmusellenes hatósága csütörtökön. „A török hadsereg drónja eltalálta a PKK egyik járművét, és végzett egy tisztviselővel, valamint két fegyveressel” – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a támadást az iráni határ közelében, Szidakan település közelében hajtották végre. Hakan Fidan török külügyminiszter többnapos látogatáson Irakban tartózkodik, és szerdán felszólította az iraki kormányzatot, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a PKK-t.

A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe – jelentette be az esemény házigazdája, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. Szaúd-Arábia és Irán mellett Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoportba. A BRICS-tagállamok vezetői a csúcstalálkozón egyhangúan a szervezet további bővítése mellett foglaltak állást azzal az indoklással, hogy szembe tudjanak nézni a világméretű „zűrzavar és átalakulás” korszakával. A tagok között azonban véleménykülönbség volt a bővítés mértéke és gyorsasága tekintetében. Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok által elszigetelt Oroszország, illetve a Washingtonnal kereskedelmi és külpolitikai kérdésekben vitában álló Kína – Dél-Afrikával együtt – a szervezet gyors bővítését támogatta, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását.

Üdvözölte Ukrajna „szabad népét” a függetlenség napja alkalmából csütörtökön Volidimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ország ellen Oroszország indította háború a 19. hónapjába lépett. Az államfő közleményében hangoztatta: „A nagy Ukrajna nagyszerű népe ma hatalmas napról, a függetlenség napjáról emlékezik meg! A szabad nép ünnepéről. Ez az erős nép ünnepe. A méltóságteljes nép ünnepe. Az egyenlő emberek ünnepe.” Zelenszkij egyben köszönetet mondott a katonáknak, családjaiknak, a tantestületeknek, az orvosoknak, az ápolóknak és mindazoknak, akik segítenek „megvédeni Ukrajnát” az orosz támadásokkal szemben. „Mindazok, akik túlélték a megszállást, fontosak” – hangsúlyozta. Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka üdvözlő nyilatkozatában „a büszke, hősies és bátor emberek országának” nevezte Ukrajnát.

Az ukrajnai emberek bátorsága, ereje és kitartó reménye az egyesült Európa békéjének és jólétének jövőjében ösztönzést jelent minden európai számára − jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Ukrajna függetlenségének 32. évfordulója alkalmából csütörtökön. Ursula von der Leyen a közösségi-oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta: Ukrajna ereje az emberekben rejlik. Az Európai Unió gratulál Volodimir Zelenszkij elnöknek és minden ukrajnainak országuk függetlenségének napján − tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt írta: Szabadság, önállóság és függetlenség. Ezt érdemli Ukrajna, ezt támogatja Európa, ezt hozza a jövő − húzta alá.

India Csandraján-3 küldetésének holdjárója megtette első útját a Hold felszínén, egy nappal azután, hogy az ország történelmet írt azzal, hogy űrjárműve elsőként szállt le a déli pólus közelében. A holdjáró legördült a Vikram leszállóegységről, és „India sétát tett a Holdon!” – fogalmazott az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO). A Csandraján-3 Vikram leszállóegysége a terveknek megfelelően szerdán landolt a Föld kísérőbolygójának déli pólusánál. Korábban csupán három ország – az Egyesült Államok, a korábbi Szovjetunió és Kína – hajtott végre sikeres holdra szállást. A 26 kilogramm súlyú Pragján rover, amelynek neve egyébként bölcsességet jelent szanszkritül, a Vikram leszállóegység gyomrában érkezett a Holdra. Miután a landolás miatt keletkezett por elült, a Vikram kinyitotta a rámpáját, hogy a Pragján legördülhessen rajta a Hold felszínére.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan napos, meleg időjárás.

Este is nyugodt, csillagfényes idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 35 fok köré emelkedik.