Jichák Herzog izraeli elnök beszédet mondott a kongresszusban, ezzel befejezve amerikai látogatását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.20.A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály.

Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen – írta Karácsony Gergely.

Jichák Herzog izraeli elnök beszédet mondott a kongresszusban, ezzel befejezve amerikai látogatását.

A dél-ukrajnai Odesszát a héten már másodszor nagyszabású orosz légitámadás érte – jelentette a helyi média szerdán.

Belföldi hírek:

94 éves korában meghalt Füzessy Tibor, a KDNP volt képviselője, frakcióvezetője, tárca nélküli miniszter – tudatták az Országgyűlés honlapján. A közlemény szerint Füzessy Tibor 1990-től 1998-ig volt az Országgyűlés tagja. Képviselőségének utolsó évében függetlenként tevékenykedett. A Költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság, az Alkotmányügyi, törvényelőkészítő és igazságügyi bizottság valamint a Nemzetbiztonsági bizottság munkájában vett részt – írták.

Az utóbbi időben egyes szereplők egyfajta zsarolásnak próbálják alávetni a Magyarországon beruházó vállalatokat, de a tények jól mutatják, hogy nem sikerült politikai alapon megingatni a német beruházói bizalmat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető egy új beruházás bejelentésén arról számolt be, hogy nyolcvan új munkahely jön létre Esztergomban és Dorogon, ahol elektromos és hibrid autókhoz szükséges karosszériaelemeket fognak gyártani. Beszédében rámutatott, hogy a Magyarországon már több mint hétszáz főt foglalkoztató cég tizenegy országban tart fenn üzemet, így hatalmas volt a verseny a beruházásért. Majd kitért arra is, hogy az elektromos autóipar meghatározó a gazdaság növekedése szempontjából, ráadásul a jelenlegi nehézségek közepette különös jelentősége van annak, hogy egy-egy vállalat hol fejleszti a kapacitásait.

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi-oldalán. Hozzátette: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot. A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. A bejegyzésben azt írta, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost. Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot – fűzte hozzá Varga Mihály.

Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdán közösségi-oldalán. Emlékeztetett, a Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét – tette hozzá a főpolgármester.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese választ vár a belügyminisztertől arra: mi lesz a Budapesten és Pest vármegyében súlyos fogyatékossággal élők sorsa azután, ha szüleik már nem tudnak róluk gondoskodni? Gurmai Zita arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintettek számára a fővárosban és Pest vármegyében nem biztosított az állam által támogatott lakhatás.

Külföldi hírek:

Isaac Herzog izraeli elnök szerdán beszédet mondott a kongresszusban, ezzel befejezve látogatását, amelynek célja, hogy megnyugtassa az Egyesült Államokat, hogy az izraeli demokrácia továbbra is erős, annak ellenére, hogy a kormány megpróbálja átalakítani az ország igazságszolgáltatási rendszerét. Herzogot többször álló ovációval illették. Útja során találkozott Joe Biden amerikai elnökkel is és hangsúlyozta országaik szoros kapcsolatait a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányával fennálló amerikai feszültségek ellenére. „Az izraeli demokrácia kemény és ellenálló, és mindenképpen az izraeli demokrácia erejének elismeréseként kell tekintenünk a jelenlegi izraeli vitára, annak minden aspektusával együtt” – mondta Herzog.

Az Izraeli Védelmi Erők Egészségügyi Hadtestének mintegy 300 tartalékos katonája bejelentette, hogy a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozásul felfüggeszti önkéntes tartalékos szolgálatát. A Ramat Gan-i Tel Hashomer katonai bázis előtt tartott sajtótájékoztatón az orvosok, mentősök és más egészségügyi dolgozók képviselői leveleket nyújtottak be, amelyeket később átadtak az IDF Egészségügyi Hadtest vezetőjének, Elon Glassberg dandártábornoknak, professzor Elon Glassbergnek, és amelyben közlik, hogy a továbbiakban nem jelennek meg az önkéntes tartalékos szolgálatban.

David Amszalem likudos miniszter a Kneszetben felszólalva kemény vádakkal illette Gali Baharav-Miara főügyészt, akit a legveszélyesebb személynek nevezett Izraelben, és azt állította, hogy már rég ki kellett volna rúgni. „Véleményem szerint ma ő a legveszélyesebb személy az országban” – mondta. ,,A gyakorlatban lázadás folyik az Izraeli Védelmi Erőkben, és a főügyész nem lát, nem hall.” „Már tegnap el kellett volna távolítanunk” – tette hozzá Amszalem. „Ez árt a biztonságnak. Véleményem szerint ez a hölgy valódi veszélyt jelent a demokratikus Izrael stabilitására. El kell távolítani, és hirtelen látni fogod, hogy mindenkit, aki megszegi a törvényt, a törvény szerint megbüntetik.”

A szíriai média szerdán arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre Damaszkusz térségében. Két szír katona megsérült és anyagi károk keletkeztek. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt. A SANA állami hírügynökség közölte, hogy a rakétákat a Golán régióból indították, és szokás szerint megjegyezte, hogy a szíriai hadsereg légvédelmi rendszere szinte mindegyiket elfogta. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont szerint az idén 20. izraeli támadás a Hezbollah terrorszervezet katonai helyszínei és raktárai ellen irányult, és a támadás tüzet okozott. Mintegy két héttel ezelőtt légvédelmi rakétát lőttek ki Szíria területéről Izrael felé, mely felrobbant a levegőben. Maradványait Rahatban találták meg. Akkor tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre.

Most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, mint a béke – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján. „A béke ideje van, a magyarság számára nincs más alternatíva, éljünk akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a világ bármely pontján” – fogalmazott az államtitkár a megújult Lőrincz Csaba Sátorban. Potápi Árpád János az ukrán-orosz háború kapcsán a kárpátaljai magyar közösség fizikai megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: 2023-ban ugyanazok az események játszódnak le, mint a második világháború után vagy a délvidéki háború során. „Semmi más bűnök nincs, mint hogy magyarok” – mondta.

Az ENSZ-nek három hónapja van arra, hogy kézzelfogható eredményeket mutasson fel, és megmentse a tavaly júliusban kötött gabonaegyezményt – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán. „Az Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás rögzíti, hogy az egyezmény három évig van érvényben, és ha a felek valamelyike fel akarja mondani, akkor azt három hónappal korábban jeleznie kell” – idézte a dokumentumot a Szputnyik rádiónak nyilatkozó Zaharova. „Mi jeleztük ezt” – tette hozzá. „Ennek megfelelően az ENSZ-nek még mindig van három hónapja, hogy kézzelfogható eredményeket érjen el” – folytatta a szóvivő. „Ha vannak konkrét eredmények, vissza fogunk térni a kérdés megvitatásához” – hangsúlyozta.

A dél-ukrajnai Odesszát a héten már másodszor nagyszabású orosz légitámadás érte – jelentette a helyi média szerdán. A beszámolók szerint robbanások hallatszottak a fekete-tengeri kikötővárosban, és a légvédelem is aktív volt. Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője a támadást „nagyon erősnek, valóban tömegesnek” nevezte. „Pokoli éjszaka volt” – mondta, hozzátéve, hogy a károkról és áldozatokról szóló jelentést később teszik közzé. Szerdán Oroszország Odessza és más ukrajnai városok ellen intézett légitámadásokat. Az ukrán hadsereg déli parancsnokságának közlése szerint az ukrán légvédelem hat Kalibr manőverező robotrepülőgépet és 21 harci drónt semmisített meg Odesszában. Odessza megyében három kikötő található, amelyek alapvető fontosságúak a világ élelmiszer-ellátása szempontjából.

„Ma már elmondható, hogy a T-90M Proryv a világ legjobb harckocsija. Amint megközelíti a célpontot, nem marad esélye senkinek és semminek. Nagyobb távolságra és pontosabban tüzel. Emellett jobb a védelme is” – idézte Vlagyimir Putyin orosz elnök országa tankjáról alkotott összefoglalóját a Military Watch Magazine. Amint arra a katonai szakportál is emlékeztet, nem az orosz államfő az első vezető politikus, aki a 2020 áprilisában szolgálatba állított T-90M-et dicsérte. Dmitrij Medvegyev, korábbi elnök, az Orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese márciusban úgy fogalmazott: „Véleményem szerint ez a harckocsi jelenleg a legjobb a világon…. Minden bizonnyal jobb, mint a Leopard, Challenger, Abrams; ideértve a taktikai és műszaki adatait is.” – mondta Medvegyev.

Budapesten fogadta jemeni kollégáját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar külügyi tárca vezetője Ahmad Avad bin Mubarakkal közös sajtótájékoztatóján először is kiemelte, hogy diplomáciatörténeti eseményről van szó, ugyanis még soha nem járt a közel-keleti állam külügyminisztere Magyarországon. Ez a látogatás egy kritikus időszakban valósul meg, hiszen ha az elmúlt nyolcvan évet nézem, akkor a globális biztonság most van a legrosszabb formájában, részben a világon dúló fegyveres konfliktusok növekvő száma, másrészt pedig a terrorfenyegetettség globális növekedése miatt. A legfontosabb feladat most az kell legyen a nemzetközi közösség számára, hogy ezeknek a helyi regionális fegyveres konfliktusoknak az összeadódását meg tudjuk akadályozni. Minél több esetben el kell érnünk a békés rendezést − szögezte le Szijjártó Péter.

Megváltoztatja az alkotmányát Észak-Macedónia annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjon haladni az európai integráció útján – közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál annak kapcsán, hogy pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások a nyugat-balkáni ország és az Európai Unió között. Az észak-macedón kormány úgy változtatja meg az ország alkotmányát, hogy az alaptörvény szövegébe az eddig is belefoglalt nemzetiségek – a macedón, az albán, a török, a vlah, a szerb, a roma és a bosnyák – mellé bekerül a bolgár, a horvát, a montenegrói, a szlovén, a zsidó és az egyiptomi is. A kormány indoklása szerint az országot alkotó népcsoportok sorának bővítésével erősödik az ország többnemzetiségű jellege.

Időjárás:

Ma is marad a napos, rettentően meleg idő.

Este mindenütt megerősödik a felhőzet, később számos helyen kell kisebb csapadékra számítani.

A hőmérséklet jellemzően 26 – 33 fok között tetőzik.