Az északi határon történt feszült nap után Izrael üzenetet küldött a Hezbollah terrorszervezetnek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.14.Minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét nyújtotta a magyar gazdaság, ennek értéke meghaladta a 63,5 milliárd eurót – közölte Szijjártó Péter.

Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő azt ígéri, hogy ha kormányra kerülnek, letörik az inflációt.

Az északi határon történt feszült nap után Izrael üzenetet küldött a Hezbollah terrorszervezetnek.

Verekedés tört ki csütörtökön a koszovói parlamentben a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.

Belföldi hírek:

Véget ért a NATO-csúcs a litván fővárosban, a magyar kormányfő egy videós összeállítással elevenítette fel a találkozót. A miniszterelnök Vilniusban úgy fogalmazott: a magyar álláspont egybeesik a NATO álláspontjával. Mint mondta, a magyar álláspont világos, hiszen a háború a szomszédunkban van, és a Kárpátalján élő magyarok miatt magyar emberek tízezrei vannak közvetlen veszélyben. „Magyarország amellett tör lándzsát, hogy a NATO ne változtassa meg korábbi álláspontját, hiszen a NATO egy katonai védelmi szövetség, azért jött létre, hogy megvédje a tagállamait, nem azért, hogy más országok területén hajtson végre katonai akciókat” – jelentette ki Orbán Viktor.

Minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét nyújtotta a magyar gazdaság, ennek értéke meghaladta a 63,5 milliárd eurót, ami 11 százalékos növekedés a tavalyi rekordévhez képest, így újabb nagy csúcsdöntést vetít előre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Sopronbánfalván. A tárcavezető a kihelyezett kormányülésről jelentkezve először is az utóbbi évek nehézségeiről beszélt, arról, hogy nagyon rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború sokkolta a világot. A kihívásokról szólva leszögezte, hogy hazánk rendkívül mélyen integrálódott a világgazdaságba, és így az export alakulása rendkívüli mértékben meghatározza az egész nemzetgazdaság teljesítményét. Emlékeztetett arra, hogy a hazai kivitel tavaly „brutális” rekordot döntött 142 milliárd euróval, s ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét regisztrálták a friss adatok szerint.

Az LMP felszólítja a kormányoldalt, szeptemberben folytasson érdemi vitát az Országgyűlésben arról, milyen feladatokat ró az országra az Európai Parlamentben (EP) elfogadott, a természet helyreállításáról szóló döntés – mondta Schmuck Erzsébet társelnök. Az ellenzéki politikus a jövőre nézve nagy szerencsének nevezte, hogy az EP a strasbourgi plenáris ülésén szerdán végül elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontját. Bár a javaslat gyenge, egy lépés a jó irányba – mondta.

Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő azt ígéri, hogy ha kormányra kerülnek, letörik az inflációt. Dobrev Klára sajtótájékoztatóján az OECD jelentésére hivatkozva arról beszélt, hogy az összes vizsgált ország közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a reálbér. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök az emberekkel fizettette meg „az infláció és a rossz gazdaságpolitikájának az árát”. Hangsúlyozta, árnyékminisztereivel együtt felkészült arra, hogy kormányváltás után letörjék „az Európa-rekorder inflációt” és szociáldemokrata fordulatot hajtsanak végre. Korábbi ígéreteik közül felidézte, hogy bevezetnék az európai minimálbért, megemelnék a közalkalmazottak bérét, az adórendszer átalakításával segítenék a kis- és közepes vállalkozásokat abban, hogy magasabb bért tudjanak adni, stratégiai partnerséget pedig csak olyan cégekkel kötnének, amelyek „hajlandóak tisztességes bért fizetni”; ezek mellett megerősítenék az oktatást és a szakszervezetiséget.

Külföldi hírek:

Az izraeli-libanoni határ közelében történt robbanás a Hezbollah terrorcsoport legalább három tagját enyhén megsebesítette – közölte egy libanoni biztonsági tisztviselő. Libanoni gyanúsítottak egy csoportja, akiket a Hezbollah terrorszervezet tagjaiként azonosítottak, megpróbálta megrongálni Izrael északi határkerítését, mielőtt elmenekültek. Az izraeli hadsereg egy nem halálos robbanást hajtott végre. Az incidens, amely a Hezbollahnak az északi határ mentén elkövetett provokációk sorozatának legutóbbi esetének tűnt, az Izrael és az Irán által támogatott libanoni terrorcsoport közötti 2006-os második libanoni háború 17. évfordulóján történt. Az Izraeli Védelmi Erők közleményben közölték, hogy a csapatok meghiúsították több ismeretlen libanoni gyanúsított azon kísérletét, hogy megrongálják a határkerítést az északi Zar’it város közelében. A hadsereg később azt mondta az Associated Pressnek, hogy a katonák kábító gránátot használtak. Az incidens egyébként órákkal azelőtt történt, hogy a Hezbollah főtitkára, Sayyed Hassan Nasrallah beszédet mondott, hogy megemlékezzen az Izrael és a terrorcsoport között 2006-ban kezdődött egy hónapos háborúról.

Az északi határon történt feszült nap után Izrael üzenetet küldött a Hezbollah terrorszervezetnek: Nem akarunk eszkalációt, de nem engedjük meg a kerítés megrongálását vagy átlépését, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Izrael és Libanon között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és technikailag háborúban állnak egymással. Hasszán Naszrallah, a terrorszervezet vezetője is nyilatkozott a határon tapasztalható feszültségekről: ,,Nincs tárgyalás a határról. Ami Ghadzsart illeti, libanoni földről van szó, amelyet Izrael ismét megszállt, elkerítette, és az izraeli törvények vonatkoznak a falu északi részére. Nem lehet csendben nézni, ami ott folyik”. Naszrallah hangsúlyozta, hogy a libanoni álláspontnak kell a döntőnek lennie, és a területnek vissza kell kerülnie libanoni ellenőrzés alá. A nemzetközileg elismert a határ az úgy nevezett kék vonal, melyet kék hordók jeleznek a határ mentén, és néhány méterre vannak az izraeli kerítéstől, amely teljes egészében izraeli területen épült. Az izraeli hadsereg most egy falat épít Gadzsar faluban, amelynek egy része a libanoni oldalon van. Ezt a Hezbollah a szuverenitás megsértésének tekinti.

Ismét agyonlőttek valakit Tirában, aki az arab közösség ötödik tagja volt, akit alig több mint 24 óra leforgása alatt lelőttek, a gyilkosságok spirális hulláma az elmúlt nyolc hónapban már több halálos áldozatot követelt, mint az egész előző évben. Ezúttal a 25 éves Samar Nasszert a központi városrészben lőtték agyon. A Ynet hírportál forrás nélküli jelentése szerint a lövöldözés célpontja nyilvánvalóan valaki más volt. Az orvosok a helyszínen halottnak nyilvánították Nasszer-t, közölte az izraeli rendőrség. Aida Touma-Sliman, a többnyire arab tagokból álló Közös Lista párt képviselője a Ynetnek azt mondta, hogy a kormány szerinte „figyelmen kívül hagyja ezt a keserű valóságot, és biztonságunkat egy olyan miniszter kezére bízza, aki nem megbízható”.

Verekedés tört ki csütörtökön a koszovói parlamentben a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között, miután egy ellenzéki politikus vízzel akarta leönteni Albin Kurti miniszterelnököt – közölte internetes oldalán egy pristinai napilap. A dulakodás akkor tört ki, amikor az éppen beszélő Albin Kurtit az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt (PDK) politikusa, Mergim Lushtaku vízzel akarta leönteni. Végül a víz a kormányfőt védő politikusokra fröccsent, de Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes is kapott belőle. A parlamenti képviselők vizespalackokkal és ököllel ütötték egymást, egyikük a kormányfő nyakát is megragadta. Végül Albin Kurti testőrei is közbeléptek, a tömegverekedés pedig azzal ért véget, hogy kimenekítették a miniszterelnököt a teremből. Az ellenzék azért dühös a kormányfőre, mert árulásnak és meghátrálásnak tartja, hogy Albin Kurti bejelentette, csökkenti a rendőrségi jelenlétet a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban, és előrehozott választásokat ír ki az érintett településeken.

Brüsszel lubickol a korrupcióban, a jogállamiság brüsszeli bajnokainak előbb a maguk portája előtt kellene sepregetniük a tagállamok kioktatása helyett – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban. Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament plenáris ülésének a dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférésról szóló, a 2019-2021 közötti időszakra vonatkozó éves jelentésről tartott vitáján elmondott felszólalásában azt mondta: pénzel teli bőröndök, rejtélyesen eltűnt sms-ek, milliós ajándékok, se szeri se száma a brüsszeli korrupciós ügyeknek. „Ezért mondjuk mi, magyarok, hogy a jogállamiság brüsszeli bajnokainak előbb a maguk portája előtt kellene sepregetniük a tagállamok kioktatása helyett” – fogalmazott. Közölte, nagyon ritkán van szó arról, hogy az európai uniós intézmények, köztük az Európai Parlament és az Európai Bizottság milyen módon tartja be a saját szabályait. Hozzátette, nincs szó arról, hogy vajon a jogállamiság helyzete hogyan áll ezekben az intézményekben.

Oroszország osztja sok partnerének az ukrajnai konfliktus békés rendezésére vonatkozó javaslatát, de a Nyugat és Kijev minden békekezdeményezést elutasított – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy orosz hírportálnak adott interjúban. A csütörtökön megjelent cikk szerint Lavrov kifejtette: „egyetértünk partnereink számos olyan javaslatával, amelyek többek között a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának betartására, a hidegháborús mentalitás elhagyására, a humanitárius válság megoldására, az atomerőművek biztonságának szavatolására, az egyoldalú szankciók megszüntetésére, valamint a világgazdaság politikai célokra való felhasználásának elutasítására vonatkozott”. Hozzátette: „ezzel együtt be kell látnunk, hogy Volodimir Zelenszkij nyugati támogatói teljes mértékben elutasítják a válság fokozatos csökkentésének minden formáját”. Mint mondta: a kijevi rezsim közvetlenül és azonnal elutasította Kína, Brazília és az afrikai országok által javasolt békekezdeményezésekről szóló tárgyalások lehetőségét. Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva aprólékosan tanulmányozta az összes javasolt békekezdeményezést.

„A NATO erősebb, energikusabb és egységesebb, mint valaha, hiába fogadott arra Putyin, hogy a NATO majd szét fog esni” – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök vilniusban, a két napos NATO-csúcstalálkozó zárónapján mondott beszédében. Az Egyesült Államok és a NATO „együtt lépett fel” – hangsúlyozta Biden, utalva a háború kezdetére, amikor – mint mondta – folyamatos kapcsolatban állt a Szövetséggel, az Európai Unió más vezetőkkel. Elmondta, hogy azóta a szövetséges országok továbbra is támogatják Ukrajnát, miközben „megvédik integritását és szuverenitását”.

Időjárás:

Ma is marad a nyugodt, főképp változóan felhős-napos, melegedő időjárás.

Este is derült, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 28 – 31 fok között tetőzik.