Benjamin Netanjahu miniszterelnök tervet készít elő Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter esetleges kilépésére a kormányból

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.10.Orbán Viktor miniszterelnök Serdar Berdimuhamedow, Türkmenisztán elnökével tárgyalt.

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezdett az áremelkedések ellen – jelentette be sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs, a párt szóvivője.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök olyan tervet készít elő, amely felkészül Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter kilépésére a kormányból.

Nagyobb veszélyben van a globális biztonság, mint az utóbbi hetven évben bármikor – figyelmeztetett Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök Serdar Berdimuhamedow, Türkmenisztán elnöke meghívására hivatalos látogatásra Asgabatba utazott – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A magyar delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Orbán Viktor Gurbanguly Berdimuhamedow-val, a Türkmén Nemzeti Tanács elnökével közös munkavacsorán vett részt. Majd pénteken sor került Orbán Viktor miniszterelnök és Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök plenáris tárgyalására, amit együttműködési megállapodások aláírása és közös sajtónyilatkozat követett.

A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének. Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Business Forum 2023 rendezvényen Balatonfüreden úgy fogalmazott: sokaknak a Balaton csak egy egyszerű üdülőterület, amelyre nyaranta gondolnak, másoknak viszont olyan lakóterület, amely egyre rosszabb szociológiai mutatókkal rendelkezik. Az ingatlanárak rendkívül magasak a térségben, így az itt élő fiataloknak nehézséget jelent megvásárolni első lakásukat, ezért a környezetvédelmi, turisztikai, kulturális problémák mellett életkezdési gondokról is beszélni kell a Balaton környékén – mondta. Ezért összefogásra és párbeszédre biztatta a gazdasági, kulturális és társadalmi szféra szereplőit.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete arról számolt be közösségi oldalán, hogy a júniusi Pride-hónap alkalmából másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket látott vendégül a nagykövetségen. „Az LMBT-közösség ünneplésének időszakában azokat ismerjük el, akik a magyarok láthatóságáért, egyenlőségéért és emberi jogaiért dolgoznak. Daniel és én örömmel hívtunk meg egy sokszínű csoportot a vacsoraasztalunk köré egy érdekes és informatív beszélgetésre” – írta közösségi-oldalán David Pressman amerikai nagykövet. Az eseményről közzétett fotókon számos ismertebb politikus és influenszer is részt vett.

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtésbe kezdett az „orbáni áremelkedések” ellen – jelentette be sajtótájékoztatóján a párt szóvivője. Barkóczi Balázs arról beszélt, hogy már szinte minden élelmiszer duplaannyiba kerül, mint egy évvel korábban. Ilyen sehol máshol nem történt az Európai Unióban, nincsen tehát sem háborús infláció, sem szankciós infláció, egyedül, ahogy fogalmazott, „orbáni infláció létezik, és az is csak Magyarországon” – mondta a képviselő. A politikus elmondta, hogy tíz napon keresztül az ország több mint ezer pontján gyűjtik az aláírásokat.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy jelentés szerint olyan tervet készít elő, amelynek célja, hogy megőrizze koalíciós többségét, ha Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter kilép a kormányból. Ben Gvir többször is azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból. Ha szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt ilyen lépésre szánná el magát, Netanjahu kormánya mindössze 58 taggal maradna, és elveszítené a Knesszet többségét. Netanjahu ezért megalapozza a párt felosztását, ha Ben Gvir disszidálna – jelentették helyi média. Netanjahu munkatársai felvették a kapcsolatot az Otzma Jehudit különböző törvényhozóival, és megkérdezték őket arról, hogy esetleg elszakadnának-e a párttól, és a koalícióban maradnának-e, ha Ben Gvir elpártolna – áll a jelentésben.

Tovább folytatódik a tüntetéssorozat Izraelben. Szombat este országszerte újra százezrek mennek utcára a kormány vitatott igazságügyi reformja ellen az immár 23. hete folyamatosan zajló tüntetéssorozat keretében az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatok megszavazása ellen. A tüntetők azt akarják elérni, hogy új lendületet kapjon a koalíció radikális reformprogramja elleni küzdelem. A kompromisszumos megoldások egyelőre azonban megrekedtek, és hamarosan folytatódik az igazságszolgáltatás átalakítása.

Ukrán és izraeli tisztviselők Lengyelországban találkoztak, hogy egy figyelmeztető rendszer telepítéséről tárgyaljanak, amelyet először Kijevben telepítenek, majd más városokban is alkalmaznak majd. Az Izrael által Ukrajna számára épített polgári légi figyelmeztető rendszer a tervek szerint szeptemberben kerülhet telepítésre – közölte egy ukrán tisztviselő a The Times of Israel című izraeli napilappal. Ez az ütemterv hetekkel későbbi, mint a korábbi nyári telepítésre vonatkozó eredeti elképzelés, de ukrán diplomaták és biztonsági tisztviselők dolgoznak a folyamat felgyorsításán. A tisztviselő szerint a rendszer kezdetben Kijev nagy részét le fogja fedni, majd remélhetőleg más városokban is alkalmazzák. A háború tavalyi kezdete óta Oroszország rakéta- és dróncsapásokkal ostromolja az ukrán városokat. Az izraelivel ellentétben az Ukrajnában telepítendő rendszer csak riasztási funkcióval rendelkezik majd, rakéta befogó képességekkel nem.

Az uniós országoknak az ukrajnai menekültek hosszútávú integrációjára kell felkészülniük és mindvégig hatékony védelmet kell biztosítaniuk, különösen a konfliktus elől menekülő és célzott támogatásra szoruló nők számára – közölte éves jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége. Az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége jelentésében azt írta, üdvözlendő az EU átmeneti védelemről szóló irányelve, mely szerint minden nyilvántartásba vett ukrajnai menekült jogosult a munkaerőpiachoz, az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szálláshoz való hozzáféréshez, az érkezők többsége azonban nő és fiatalkorú lány, sokuknak gyermekeket vagy idősebb rokonokat kell gondozniuk, ezért célzott támogatásra van szükségük.

Az ENSZ ügynökségei igyekeznek bejutni az orosz ellenőrzés alatt álló, a kahovkai gátrobbantás következtében árvíz sújtotta térségekbe, de még nem tudnak ilyen műveletről beszámolni – közölte Jens Laerke, a világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője Genfben. „Folytatjuk erőfeszítéseinket, hogy Ukrajna orosz ellenőrzés alá került térségeibe eljuthassunk” – hangsúlyozta Laerke. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy lényegében sorsukra hagyják az ottani embereket, és akadályozzák az ukrán erők mentési kísérleteit. Nemzetközi segélyszerveteknek pedig tétlenséget vetett a szemére.

Nikola Azarov volt ukrán miniszterelnök szerint Volodimir Zelenszkij alatt Ukrajna egy új Afganisztánná változott a nyugati fegyvergyártók örömére. „Az évek során az ukrán elnökök ígéretet tettek arra, hogy Ukrajnát egy új Franciaországgá vagy egy új Svájccá változtatják. Zelenszkij azonban mindenkinél tovább ment, és az angolszászok és a hadiipari vállalatok örömére egy új Afganisztánná változtatta az országot” – írta közösségi oldalán Mikola Azarov. A volt ukrán miniszterelnök bejegyzésében feltette a kérdést: „Ön mit gondol? Van esély arra, hogy Washington belátható időn belül megunja a játékát?”

Az afrikai országok vezetőinek közelgő oroszországi és ukrajnai békemissziójáról tárgyalt telefonon Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a dél-afrikai elnöki hivatal. A közlemény szerint „Putyin elnök üdvözölte az afrikai államfők kezdeményezését, és kifejezte óhaját a békemisszió fogadására”.A Putyin és Ramaphosa közötti telefonbeszélgetésben szóba került az Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó is, amelyet a tervek szerint július végén tartanak Szentpéterváron – áll a közleményben. A dél-afrikai elnök korábban azt mondta, hogy országa „nem elkötelezett” az ukrajnai háború kérdésében, illetve nem részesíti előnyben Oroszországot. Ramaphosa májusban jelentette be, hogy Oroszország és Ukrajna vezetői készek találkozni az afrikai országok vezetőivel, illetve megvitatni a folyamatban lévő konfliktus lehetséges dél-afrikai béketervét, amelyet Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetői támogatnak.

Nagyobb veszélyben van a globális biztonság, mint az utóbbi hetven évben bármikor, soha korábban nem volt ennyire súlyos a terrorfenyegetettség és a harmadik világháború kirobbanásának kockázata – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rijádban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló globális koalíció amerikai-szaúdi közös elnökletű ülésén kiemelte, hogy soha nem volt ekkora a veszélye a harmadik világháború kitörésének, és nem zajlott ilyen „nyílt és szégyentelen hivatkozás nukleáris képességekre”, emellett pedig minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség. Hangsúlyozta, hogy Magyarország hozzájárul az IÁ elleni küzdelem sikeréhez, továbbra is támogatja a leginkább fenyegetett közösségeket, hogy ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására.

Mike Pence volt alelnök Donald Trump volt elnök határozott elítélésével nyitotta meg a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott kampányát, azzal vádolva kétszeres elnökjelölt társát, hogy 2021. január 6-án feladta konzervatív elveit és bűnösnek vallotta magát a kötelességszegésben. Pence, aki Des Moines egyik külvárosában indította el kampányát, a modern történelem első alelnöke lett, aki szembeszállt azzal az elnökkel, aki alatt szolgált. Szerinte Trump diszkvalifikálta magát, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy Pence-nek hatalma van arra, hogy hivatalában tartsa őt – holott nincs. Trump, ahogy fogalmazott „veszélyeztette a családomat és mindenkit a Capitoliumban” azon a 6-án. „De az amerikai nép megérdemli, hogy tudja, azon a napon Trump elnök azt is követelte, hogy válasszak közte és az alkotmányunk között. Most a választók ugyanezzel a választással fognak szembesülni”.

Időjárás:

Ma is marad a változóan napos-felhős, meleg időjárás.

Este kisebb zivatarok kialakulására számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok köré emelkedik.