Teljes körűen ki kell vizsgálni az egyiptomi határon történt terrortámadást, jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.05.Eli Cohen, Izrael állam külügyminisztere budapesti tartózkodása során találkozott a magyarországi zsidó felekezetek vezetővel.

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Teljes körűen ki kell vizsgálni az egyiptomi határon történt terrortámadást, jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra – közölte Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere.

Belföldi hírek:

Eli Cohen, Izrael állam külügyminisztere budapesti tartózkodása során találkozott a magyarországi zsidó felekezetek vezetővel. Köszöntőjében a külügyminiszter hangsúlyozta a Magyarországgal fenntartott kiváló kapcsolatok fontosságát és méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit az antiszemitizmus elleni küzdelem területén, s megköszönte Magyarország Izraelnek nyújtott támogatását és kiállását a nemzetközi fórumokon. Hangsúlyozta továbbá: Magyarország és Izrael közötti barátság minden eddiginél erősebb. Kiemelte, hogy Izrael minden zsidó otthona és hazája. A találkozón dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke hozzászólásában kiemelte a Mazsihisz és a mindenkori magyar kormány közöti jó kapcsolat fontosságát. Kiemelte: a Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát Izrael Állammal. Elmondta: a Mazsihisz híd szerepet kíván betölteni Izrael és Magyarország, valamint Izrael és a magyar zsidóság között.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) májusban megválasztott elnökének, Dr. Grósz Andornak „Örömmel értesültem arról, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tisztújító közgyűlésén nagy többséggel Önt választották meg a szervezet elnökévé.” – írta a miniszterelnök. „A magyarországi zsidó közösséget szolgáló, felelősségteljes megbízatásához, valamint kitűzött céljai megvalósításához ezúton kívánok Önnek sok erőt és sikert!” – zárta sorait Orbán Viktor.

Háborús időkben a háborúból ki kell maradni és a magyarságért minden keretek között ki kell állni – fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a zebegényi Trianon-emlékműnél a nemzeti összetartozás napján mondott beszédében. Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, azt mondta: akinek a határon túli magyarok nem fontosak, annak egy idő után a határon inneni magyarok sem fontosak. A magyaroknak mindig össze kell fogniuk, „nekünk mindig elsősorban a magyarokra kell gondolnunk, és minden magyarnak ki kell állnia minden magyarért” – fogalmazott az államtitkár. Felidézte, hogy 103 éve a magyar vezetők nem álltak ki a magyarokért, hanem mások jóindulatára bízták, mi lesz a jövője az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki, a délvidéki, a burgenlandi magyaroknak. „Ebből a történelmi leckéből nekünk tanulnunk kell” – figyelmeztetett.

A külhoni magyarokért kiállni csak egy erős ország tud, a magyar kormánynak mindig voltak olyan stratégiai céljai, amelyekért a válságok alatt is harcolt – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a nemzeti összetartozás napján Piliscsabán rendezett megemlékezésen. Menczer Tamás, aki egyben Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, ilyen stratégiai célkitűzésnek nevezte a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelmét, valamint kiemelten fontosnak nevezte a családok támogatását, mert „minden magyar gyermek egy újabb őrhelyet jelent”. Az államtitkár hozzátette, a külhoni magyaroknak is az a jó, ha a politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, és a szomszédos országokkal közösen építenek egy sikeres Közép-Európát, ahol a nemzetiségek nem elválasztanak bennünket, hanem összekötnek.

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A nemzeti összetartozás napján a főpolgármester közösségi-oldalán megjelent közös videóüzenetben Karácsony Gergely kijelentette: 103 évvel ezelőtt a trianoni döntés a fájdalmában egységesítette a nemzetet. „Ma már közös fájdalmaink sincsenek, mert a politikai vitáink egyre inkább arról szólnak, hogy ki tartozik a nemzethez, és nem az, hogy mi a nemzet érdeke” – fogalmazott a főpolgármester. Elmondta, nem lehet vita tárgya az sem, hogy szolidaritást kell vállalni azokkal a közösségekkel, akik a határon túl élnek magyarként. „Ma az Ukrajna ellen indított orosz agresszió miatt leginkább a kárpátaljai magyarokkal kell szolidárisnak lennünk” – mondta Karácsony Gergely. Annak érdekében, hogy ne csak a városvezetők, hanem a városlakók is segítsenek, elindították a gyűjtést, a főváros bankszámlaszámára küldött utalással mindenki támogathatja a kárpátaljai magyarokat – jelezte.

Külföldi hírek:

Az egyiptomi határnál történt támadás következtében három izraeli katona meghalt, ami „súlyos és szokatlan”, és „teljes körűen ki fogják vizsgálni” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén. „Izrael egyértelmű üzenetet adott át az egyiptomi kormánynak: Elvárjuk, hogy a közös vizsgálat átfogó és alapos legyen. Ez része a köztünk lévő fontos biztonsági együttműködésnek, amely évek óta mindkét ország javát szolgálja. Levonjuk a szükséges következtetéseket a déli határon folytatott tevékenységünkkel kapcsolatban” – mondta a miniszterelnök. „A 2013-ban épített kerítés lelassította az Izraelbe illegálisan behatolók áradatát. De még mindig van csempészet, és időről időre terroristák próbálkoznak azzal, hogy átlépjék a határt és kárt tegyenek erőinkben” – mondta Netanjahu. „Felfrissítjük az irányelveket, az operatív módszereket és eszközöket, hogy a csempészetet a minimálisra csökkentsük, és biztosítsuk, hogy ilyen tragikus támadások ne ismétlődjenek meg” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy kinevezte a tisztet, akinek vezetésével vizsgálat indul, annak kiderítésére, hogyan tudott megölni egy egyiptomi rendőr szombaton a határon három katonát. Nimron Aloni vezérőrnagy, aki az elkövetkező hónapokban az Izraeli Védelmi Erők Mélységi Hadtestének és Katonai Főiskolájának vezetője lesz, egy csapatot fog vezetni, amely a halálos terrortámadás „rendszerbeli” vonatkozásait fogja kivizsgálni. Eközben a Déli Parancsnokságának vezetője, Eliezer Toledano vezérőrnagy és a 80. hadosztály vezetője Iccik Cohen dandártábornok megvizsgálja a csapatok viselkedését a támadás során. Toledano és Cohen nyomozását egy héten belül bemutatják Halevinek – közölte a hadsereg.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő ellátogatott az izraeli határon történt incidens helyszínére, és találkozott a hadsereg magas rangú tisztviselőivel, jelentette a Kan közszolgáltató. Az egyiptomi tisztviselő a terepen beszélt a 80. hadosztály parancsnokával, és a Déli Parancsnokság vezetőjével, az izraeli és az egyiptomi hadsereg által a terrorista beszivárgásával kapcsolatban folytatott közös vizsgálat részeként. A biztonsági szervezet meg van győződve arról, hogy a terrorista vallási radikalizálódást követően hajtotta végre a terrortámadást, részben a táskájában talált Korán miatt. A terrorista egy Koránnal, egy kommandóskéssel, hat tölténytárral és élelemmel hagyta el őrhelyét. A biztonsági tisztviselők szerint az a tény, hogy fegyverekkel és nagy mennyiségű lőszerrel érkezett, arra utal, hogy előre megtervezte a támadást. A terrorista ismerte a kerítésen lévő, műanyag kábelsaruval lezárt vésznyílást, és anélkül jutott el a harcosok mintegy 150 méterre lévő állásához, hogy az őrtornyokban kiszúrták volna, a kerítés riasztója aktiválódott volna, és a szektorban állomásozó harcosok észrevették volna.

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra – közölte Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre. Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere elmondta, hogy az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek. „Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)” – írta.

Orosz légicsapás érte a közép-ukrajnai Dnipro egyik kerületét, ahol 20 ember, köztük három gyermek súlyosan megsebesült – közölték az ukrán hatóságok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg az oroszokat, hogy „megtámadták a várost” az ország középső részén. Az elmúlt hetekben felerősödtek az Ukrajna elleni orosz légicsapások. Kijev hónapok óta azt állítja, hogy nagyszabású offenzívára készül az orosz erők ellen, azzal a céllal, hogy visszaszerezze a 2022 februári orosz támadás óta elvesztett területeket. Az adott orosz légicsapás két épületet ért Dnipro egyik lakónegyedében – közölte Volodimir Zelenszkij. A közösségi oldalára feltett írás szerint „Az oroszok megtámadták a várost. Két kétszintes lakóépület között csaptak le. Sajnos a romok alatt emberek vannak”. Az államfő által közzétett videón az látható, amint munkások átkutatják a lerombolt épületeket.

A szerb védelmi miniszter szerint mindenkinek jobb, ha nem tesztelik a szerb katonaság készségét az ország védelmére. „A koszovói szerbek készen állnak a végsőkig elmenni, akár az életüket is adnák. Akik ezt nem értik meg, azok nem tudják, mi Koszovó és hogy mi a jelenlegi helyzet” – mondta Milos Vucsevics. A kormány alelnöke azt üzente, senki ne tegye próbára a szerb katonaság készségét arra vonatkozóan, hogy megvédje az állam területi integritását és megakadályozza népének elűzését. A Szerb Haladó Párt nemrég megválasztott új elnöke szerint a mögöttük álló hét nehéz volt, hétfőn volt a legsúlyosabb a helyzet, amikor csak kicsi választott el őket a teljes tragédiától, amikor is a helyiek közül többen majdnem belehaltak az összecsapásokba.

Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter. Pistorius a szingapúri Shangri-La Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon elmondta, hogy az országoknak ki kell állniuk a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nagy tengeri átjárók védelme mellett. „Ennek érdekében a német szövetségi kormány 2021-ben egy fregattot küldött az indo-csendes-óceáni térségbe, és 2024-ben ismét tengeri eszközöket – ezúttal egy fregattot és egy ellátóhajót – fog a térségbe telepíteni” – mondta. Hozzátette, hogy a telepítések nem irányulnak egyetlen nemzet ellen sem. „Éppen ellenkezőleg: A szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmét szolgálják, amelyet mindannyian aláírtunk, és amelyből mindannyiunknak hasznot kell húznunk.

Időjárás:

Ma mindenütt megerősödik a felhőzet, csapadékra is számítani kell.

Este fokozatosan csökken a csapadékhajlam és felszakadozik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 26 fok köré emelkedik.