A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.27.A rezsicsökkentés megszüntetésére az Európai Bizottság nem tehet javaslatot, Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentést – jelentette ki Gulyás Gergely.

Jövőre egyszerre lesz az európai parlamenti és az önkormányzati választás.

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen.

Aláírta Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat.

Belföldi hírek:

A rezsicsökkentés megszüntetésére az Európai Bizottság nem tehet javaslatot, ilyen joga nincsen, és Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti Kormányinfón. A tárcavezető arra reagált, hogy szerdán megjelentek az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásai. Mint mondta, Magyarország fontosnak tartja azt a célt – ez az előterjesztett költségvetés-tervezetéből is kiderül –, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudja. A miniszter elmondta: hiába szerepel az ajánlásban, hogy 2023 végére hazánk szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, Magyarország a hiányt csökkenteni fogja, de erre képes anélkül, hogy elfogadja az Európai Bizottság tanácsát.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamoknak szóló gazdaságpolitikai javaslatait. Brüsszel Magyarországnak a rezsicsökkentés eltörlését és tőkeigényes energetikai fejlesztések kivitelezését ajánlja. Ezek a javaslatok következetlenek és elfogadhatatlanok. Nem kérünk a kudarcos szankciós politikával Európát energia- és inflációs válságba navigáló brüsszeli bürokraták legújabb ötleteléséből – közölte a Fidesz európai parlamenti csoportja. Az Európai Bizottság gazdaságpolitikai javaslatainak fő célja „az emberek tartós jólétének megőrzése” lenne. Ezzel szemben Brüsszel megszorításokat javasol. A brüsszeli bürokraták a rezsicsökkentés felszámolására és tőkeigényes energetikai beruházások kivitelezésére szólítják fel Magyarországot – tették hozzá. Brüsszel ajánlásai elfogadhatatlanok. Emellett érdemes lehet három javaslatot megfontolniuk. Egyrészt, ne hozzanak az energia- és inflációs válságot fokozó intézkedéseket. Másrészt, azonnal bocsássák rendelkezésre a magyar embereket jogosan megillető forrásokat. Végül, haladéktalanul tisztázzák szerepüket a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos zsarolási kísérletet illetően.

Jövőre egyszerre lesz az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választás, és biztos vagyok benne, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ebben a helyzetben is meg fogja állni a helyét, biztosítva a magyar emberek demokratikus és külső befolyástól mentes, szabad döntését a választások professzionális lebonyolításával – mondta az igazságügyi miniszter a NVI és az NVB fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen. Varga Judit hozzátette: biztos abban, hogy „az európai progresszív baloldal és a médiája” most is mindent el fog követni, annak érdekében, hogy befolyását kihasználva hiteltelenítse a magyar emberek demokratikus akaratnyilvánítást, „amennyiben a választóink esetleg nem a külföldről megrendelt muzsikára fognak táncolni”. Kiemelte: azon fog dolgozni, hogy „az egyre erősödő kontinentális jobboldal elhiggye magáról”, ahogy a jövő évi EP-választásokon „számszerű többséget tud szerezni, és az uniós intézmények irányítását átvéve, szakítva a mostani európai vezetés önsorsrontó politikájával, képes lesz megvédeni a keresztény Európa hagyományos értékeit a jövő nemzedéke számára”.

Külföldi hírek:

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen. Izrael szerte több mint 150 helyen tartanak a tervezett igazságügyi reform elleni demonstrációt. Céljuk még mindig, hogy új lendületet adjon a koalíció radikális reformprogramja elleni küzdelemnek. A héten, szerdán egyébként az izraeli parlament elfogadta a 2023-2024-re vonatkozó új állami költségvetést, majd közvetlen ezután Netanjahu bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ismét koalíciója napirendjére kerül.

A hadbíróság elítélt három Golani harcost, akik részt vettek egy palesztin bántalmazásában. A katonák közül kettőt bántalmazás miatt ítéltek el: 60 nap tényleges börtönbüntetést, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak és lefokozták őket közkatonának. A harmadik katonát azzal vádolták, hogy túllépte hatáskörét olyan szinten, mely életet vagy egészséget veszélyeztetett: 40 nap börtönbüntetést, felfüggesztett börtönbüntetést kapott és lefokozták közkatonának. Mindhárom katona vádalkut kötött. Az ügyben érintett negyedik katona még jogi eljárás alatt áll, őrizetbe vételét a hónap végéig meghosszabbították. A vádiratok szerint a három katona és egy másik harcos egy palesztin lakost katonai terepjáróba ültetett, és egy távoli helyre hajtott vele. Az utazás alatt és után is erőszakot alkalmaztak a palesztinnal szemben, majd egy távoli helyen magára hagyták. Mind a négy katona eltitkolta parancsnokaik elől a bántalmazás részleteit, hogy megakadályozzák, hogy a katonai bún üldöző részleg nyomozást indítson, és a nyomozás megzavarása érdekében egyeztették a verziójukat is az eseményről.

Irán bemutatta Horramsahr ballisztikus rakétájának negyedik generációját, amelyet Haibárnak nevezett el – jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség. Ennek hatótávolsága is kétezer kilométer, mint a korábbi generációé, és másfél tonnás robbanótöltetet képes célba juttatni. A folyékony üzemanyag hajtotta, 13 méter hosszú rakéta a beszámolók szerint elődeinél pontosabban célba talál. A védelmi minisztérium repülőgépipari szervezetének (AIO) legújabb termékét egy ünnepség keretében mutatták be, amelyen a hivatalos iráni média közlése szerint részt vett Mohammad Reza Astiani miniszter is. A védelmi tárca vezetője a rakétaprogrammal kapcsolatban úgy nyilatkozott: Irán ellenségeinek azt üzenik vele, hogy Teherán megvédi az országot és eddig elért eredményeit, barátainak pedig azt, hogy segíteni kívánják a regionális stabilitást. Teherán annak ellenére folyamatosan fejleszti rakétaprogramját, különösen a ballisztikus rakétákat, hogy azt ENSZ-határozat korlátozza számára, amely büntetéssel fenyegeti a tiltott fejlesztésben részt vevő intézményeket, cégeket is.

Az uniós tagállamok kereskedelemért felelős miniszterei rendeletet fogadtak el, amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és piacvédelmi intézkedés felfüggesztését – tájékoztatott az uniós tanács. Az uniós kereskedelmi tanács brüsszeli ülésén meghosszabbított rendelet az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó valamennyi dömpingellenes vám és védintézkedés felfüggesztésére vonatkozik, illetve a belépési árrendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó feldolgozott és feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket érinti. A közlemény szerint az intézkedések segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy fenntartsa az EU-val fennálló kereskedelmi kapcsolatainak stabilitását és gazdaságát a nehéz körülmények között is. A további egy évig érvényes, kereskedelmet érintő rendelet a kiterjedt katonai, pénzügyi és humanitárius támogatással kiegészülve elengedhetetlen Ukrajna hosszú távú helyreállításához – írták.

Az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat látta el kézjegyével Minszkben Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. A dokumentumok meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét. Az aláírást követően Viktar Hrenyin kijelentette, hogy az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése „el kell, hogy gondolkodtassa a barátságtalan országok vezetőit a térségben kialakult helyzet további eszkalálódásának megengedhetetlenségéről”. A tárcavezető szavait a helyi védelmi tárca sajtószolgálata idézte. Hrenyin hangsúlyozta: „Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”.

A Krími Államtanács megszavazta, hogy államosítják egyes külföldi állampolgárok és országok tulajdonát, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Jalta városában található lakását – jelentette a TASZSZ hírügynökség tudósítója. „Természetesen ez nem nagy veszteség számára” – mondta Vlagyimir Konsztantyinov, a törvényhozás szóvivője. A lakás egyike volt annak az 57 ingatlannak, amelyet államosítottak. Konsztantyinov a Rosszija-24 televízióban külön elmondta, hogy Zelenszkij lakását eladják, a bevételt pedig a különleges katonai művelet finanszírozására, valamint a harcban elesett katonák családjainak és a részleges katonai mozgósítás keretében behívott katonák családjainak támogatására fordítják. Az ukrán oligarchák államosított vagyona hasonló eljáráson fog átesni – mondta.

Az egyre jobban széttartó európai uniós értékrendben szükség van azokra az értékekre, amelyek a történelmi lengyel–magyar barátságban találhatók – jelentette ki Przemyslaw Czarnek lengyel oktatás- és tudományügyi miniszter Varsóban. A varsói oktatási minisztériumban kihirdették a Lengyelország–Magyarország – egy barátság története című, idén második alkalommal megrendezett országos tanulmányi verseny eredményeit. Przemyslaw Czarnek beszédében aláhúzta: a jövő miatt is fontos megtalálni a közös történelemben azokat az elemeket, amelyek összekötötték és jelenleg is összekötik a két nemzetet.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság hivatalosan is nyilvántartásba vette Ron DeSantist, Florida kormányzóját, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért, és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben. A 44 éves politikus a nyilvánosság előtt a közösségi médiában jelentette be indulását a republikánus elnökjelöltségért. A közösségi-platformján sugárzott beszéddel egy időben megjelent Ron DeSantis első kampányvideója, amelyben először fogalmazott úgy, hogy elindul az elnöki pozícióért. A kormányzói posztra tavaly novemberben újraválasztott Ron DeSantis a közösségi médiában közvetített beszélgetésben a józan ész visszatérését, és az amerikai középosztály életmódjának fenntartását nevezte céljának, valamint Florida példáját ajánlotta a választók figyelmébe.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos idő várható.

Este kissé megerősödhet a felhőzet és kisebb csapadék előfordulására is számítani kell.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 24 fok köré emelkedik.