Ha kell, a kormány segíti az együttműködést

Ha kell, a kormány segíti az együttműködést

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetek támogatásáról, valamint a zsidó felekezetek közti együttműködésről.

A politikus elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy az adóbevallás beadásának határideje egy nappal meghosszabbodott, azaz május 23-ig dönthetnek az emberek például arról, hogy melyik civil szervezetnek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az államtitkár hozzátette, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásait az állampolgárok által fel nem ajánlott 1 százalékok alkotják. Ám ennek ellenére a kormány számára fontos, hogy az emberek igenis ajánlják fel adójuk 1 százalékát valamelyik civil szervezetnek, egyháznak, ebből a célból idén még egy kampányt is szerveztek. Idén 11 milliárdot osztott szét a NEA, bár az is igaz, nem mindenki jutott még hozzá a pénzéhez, de ez a probléma is rövid időn belül megoldódik. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre egy jelentősebb összeggel, 13,8 milliárddal rendelkeznek, és a pályázatokat október másodikán fogják a civileknek meghirdetni. A szervezeteknek egy hónapjuk lesz a szükséges dokumentációk elkészítésére. Szalay-Bobrovniczky Vince hozzátette, ez az összeg annak a fényében is jelentős, hogy 2018-ban, amikor a NEA elindult, 5 milliárd állt rendelkezésre. A háború okozta válság kirobbanásáig még rendelkezésre állt a Falusi és a Városi Alap, amely más támogatási lehetőségeket is biztosított a civileknek. Ennek kapcsán megjegyezte, ebben az évben lehet döntés arról, hogy 2025-től újból megnyílhatnak ezen pályázati lehetőségek is.

            Az államtitkár beszélt arról a nemzetközi konferenciáról, amelyet Budapesten rendeztek a német kormány és az EU együttműködésében az elhagyott zsidó temetők kapcsán. Mint megjegyezte, találkozott a konferencia szervezőivel, a beszélgetésből azt szűrte le, hogy a magyarországi temetők felújítására európai forrás nem áll rendelkezésre, ők is elsősorban a kormány támogatására számítanak. A politikus szerint a kormányzat eddig is megmutatta, hogy ez a program számára fontos, az elmúlt években 1,5 milliárdot fordítottak erre a célra. Igaz ugyan, hogy idén és jövőre erre nem tudnak forrást biztosítani, de amennyiben úgy alakul a helyzet, úgy utána mindenképpen folytatni kívánják a programot.

            Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a Mazsihisz új elnökével már telefonon beszélt, gratulált neki, személyes találkozóra még nem került sor. Bár az is igaz, jól ismerik egymást, hiszen az elmúlt években a Holokauszt Dokumentációs Központ kapcsán szoros munkakapcsolat alakult ki közöttük. A politikus szerint Grósz Andornak most elsősorban az új szerepkörével kell ismerkednie, felmérve, hogy a közgyűlésen is ismertetett és elfogadott terveit hogyan, és miként tudja megvalósítani.

            Szóba került az OR-ZSE és a Szeretetkórház ügye is, amelyeknél szükség lenne állami szerepvállalásra. Az államtitkár szerint nem szabad elfeledni, hogy ezeket az intézményeket a Mazsihisz tartja fenn, de amennyiben az új vezetés igényli a kormányzat támogatását, természetesen meghallgatja a vezetők elképzeléseit.

            Ami a zsidó felekezetek közötti viszonyt illeti, Szalay-Bobrovniczky Vince szerint az elmúlt hónapokban igen erős kritikák hangoztak el a Mazsihisz leköszönő elnöke részéről a kormánnyal és a többi zsidó felekezettel szemben. A politikus szerint az elmúlt tíz évre visszatekintve ezek a mondatok újdonságot nem jelentettek a kormányzat számára, de azért azt is hozzátette, értetlenül állt a mondatok előtt. Fontos az is, hogy például a most megválasztott Mazsihisz elnök és az EMIH vezetője is azt mondta, szükség van a békére, az együttműködésre. Az államtitkár ennek kapcsán hozzátette, ha kell, a kormány segíti az együttműködést. Azt is megjegyezte a politikus, a kormány egyenlő távolságot tart minden egyházzal szemben.

            Végezetül az EU által igényelt antiszemitizmus elleni stratégiáról is szólt a politikus. Kiemelte, a magyar kormány eleget tesz a dokumentum elkészítésének, bár az is igaz, a törvénykezésben és a mindennapi gyakorlatban is Magyarország jóval előrébb jár, mint más európai országok. A dokumentum készülőben van, a kormány ismeri a Mazsihisz előző vezetésének a véleményét ebben a témában, most azonban az anyag véglegesítéséhez a neológia új elnökségének a véleményét is várják.