Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter megerősítette, hogy ő képviseli majd az izraeli kormányt kedden az EU képviselőinek éves fogadásán Tel-Avivban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.08.

Magyarország és Izrael szorosabb szövetsége állt a középpontban a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) egyik kerekasztal-beszélgetésén.

Az uniós források folyósításáról való vita nem a jogállamiságról szól, hanem a nyomásgyakorlásról, a politikai zsarolásról – mondta Dömötör Csaba.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter megerősítette, hogy ő képviseli majd az izraeli kormányt kedden az EU képviselőinek éves fogadásán Tel-Avivban.

Lőszert és fegyvereket kapnak a Wagner-csoport egységei a harci műveletek folytatásához, jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője.

Belföldi hírek:

Magyarország és Izrael szorosabb szövetsége állt a középpontban a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) egyik kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója vezetett. „Sikeres a szövetség a két ország között, és az együttműködés keretében Magyarország és Izrael is a nacionalizmus, egyben a demokrácia védelmének zászlóvivője. Izrael talán abban tud most a legtöbbet Magyarországtól tanulni, hogy nem elég a választást megnyerni” – mondta Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa. Matan Peleg, az Im Tirtzu ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az izraeli helyzet jelenleg ahhoz hasonlít, amikor Donald Trump Amerikában megnyerte az elnökválasztást. „Egy nappal Netanjahu és a Likud győzelme után azonnal utcára vitték az embereket. De én is félmillió ember előtt mondhattam el, hogy zsidó demokratikus államot akarunk, amit a választói akarat megmutatott”. Hozzátette, hogy az izraeli kulturális elit, a bírák és a média elítéli őket, és nem fogadja el a választás eredményét. „Számunkra Izrael az első, a globalisták pedig valamiféle katyvaszt akarnak, ennek érdekében a baloldal hajlandó mindent felégetni”.

Novák Katalin államfő az Alapjogokért Központ által rendezett gálavacsorán köszöntőjében, amelyet a civil szervezet a közösségi-oldalán tett közzé megjegyezte: éppen ezen a napon tartják férjével huszonegyedik házassági évfordulójukat. A legfőbb közjogi méltóság a jelenlévő nemzetközi hallgatóság óriási tetszésnyilvánítása mellett elsőkézből nyújtott tájékoztatást a magyar családpolitika intézkedéseiről, úgy is, mint a családokért is felelős egykori miniszter. A negyedik gyermek megszületését követően egy családanya soha többé nem fizet személyi jövedelemadót, a nagyszülői gyed annak elismerése, hogy a nagyszülők természetszerűleg a család részei, a felsőoktatási hallgatókat terhelő diákhitelt pedig eltörlik három gyermek esetén – sorolta a családbarát intézkedéseket a köztársasági elnök. Novák Katalin rámutatott, hogy a magyar GDP hat százalékát családtámogatásra költi a magyar költségvetés.

Az uniós források folyósításáról való vita nem a jogállamiságról szól, hanem a nyomásgyakorlásról, a politikai zsarolásról – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba felidézte, hogy Daniel Freund EP-képviselő – aki az uniós költségvetési ellenőrzési bizottság egyik meghatározó tagja – azt mondta, ha Magyarország fenntartja az álláspontját a háború, a migráció és a gyermekvédelem ügyében, akkor nem kap uniós pénzeket. Kijelentette, Daniel Freund állásfoglalása is bizonyítja, a vita nem a jogállamiságról és a demokráciáról szól, hanem a nyomásgyakorlásról, és a politikai zsarolásról. Az államtitkár leszögezte, a magyaroknak joga van eldönti, szeretnének-e fegyvert küldeni a háborúba, kivel szeretnének együtt élni, és hogyan szeretnék védeni a gyerekeiket. A magyaroknak joga van eldönteni azt is, hogy részt akarnak-e venni a háborúban, és kit szeretnének beengedni az országukba. Aláhúzta, „akárhányszor és akárhány módon zsaroljanak is minket, ezeket a jogokat nem fogjuk kiadni a kezünkből”.

Országos plakátkampányt indított a Demokratikus Koalíció „Orbán Viktor az árakat emeli, Dobrev Klára a béredet fogja emelni” szöveggel – jelentette be Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, a párt országgyűlési képviselője. Hozzátette: az üzenetet elsősorban vidékre és a kisebb településekre viszik el. Hangsúlyozta, mindenkinek tudnia kell, hogy nem kell így élni, van remény, mert van kormányzóképes alternatíva az országban, a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormány. Magyarország bajban van, ezt érezni lehet minden bevásárlásnál. Az infláció alapjaiban kezdte ki a mindennapi megélhetést, a fizetések és a nyugdíjak évek óta nem tartanak lépést az kormány áremeléseivel. Az infláció most is a háromszorosa az egyszámjegyű európai inflációnak – mondta Barkóczi Balázs.

Külföldi hírek:

A hétvégén ismét Izrael szerte tömegek tiltakoztak a kormány vitatott igazságügyi reformja ellen az immár 18. hete folyamatosan zajló tüntetéssorozat keretében, azon aggodalmak közepette, hogy a Kneszet napirendjére kerülhet az igazságszolgáltatás radikális korlátozását célzó törvényjavaslatok megszavazása. A demonstrációk központi helyszínén a tel-avivi Káplán sugárúton tartott nagygyűlést a jelenlévő 150 ezres tömeg a Hatikva nemzeti himnusz eléneklésével nyitotta meg. A felszólalók között Cipi Livni, a Munkapárt volt vezetője arra figyelmeztetett, hogy jelenleg a jogi reform vitatott cikkelyei ugyan felfüggesztés alatt állnak és az elnöki rezidencián tárgyalások folynak egy lehetséges kompromisszum elérése végett, de a fenyegetés nem szűnt meg, és a kormány bármikor parlamenti szavazásra tűzheti a már előkészített törvényeket. Egyidejűleg országszerte több nagyobb városban és kisebb közösségekben is tüntetéseket tartottak.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter megerősítette, hogy ő képviseli majd az izraeli kormányt kedden az EU képviselőinek éves fogadásán Tel-Avivban, és beszédet mond a rendezvényen. A miniszter hivatala, akinek a fogadáson való részvétele a riportok szerint meglepte az EU izraeli képviselőit, közleményt adott ki, mondván, Ben-Gvir arra fogja használni beszédét, hogy elmondja az EU képviselőinek, hogy ,,nem helyénvaló”, hogy az EU-országok kezdeményezéseket finanszíroznak az Izraeli Védelmi Erők katonái és az izraeli állampolgárok ellen. Beszédében az EU és Izrael közötti együttműködés erősítésére szólít majd, miközben ,,hangsúlyozza az összefogás szükségességét a dzsihád és a terroristák elleni küzdelemben”. A közlemény szerint Ben-Gvir úgy véli, hogy ha az unió képviselői ,,nem is támogatják az ő nézeteit, ahogyan közleményükben olvasható, megértik, hogy Izrael demokrácia, és egy demokráciában szabad véleményt nyilvánítani”.

Az izraeli hatóságok vasárnap leromboltak egy épületet, amely egy Európai Unió által finanszírozott palesztin iskolának adott otthont Betlehem közelében, ami a Palesztin Hatóság és az Európai Unió tiltakozását váltotta ki. A bontás egy márciusi kerületi bírósági ítéletet követett, amelyben az építményt biztonsági kockázatot jelentő, közvetlen összeomlással fenyegető építménynek minősítették.

Izrael vasárnap kiengedte az őrizetből Imad Al-Adwan jordán parlamenti képviselőt, akit múlt hónapban több mint 200 fegyver becsempészésének gyanújával tartóztatták le, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A Sabak belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a parlamenti képviselőt átadták a jordán hatóságoknak további vizsgálatra, hogy bíróság elé állítsák. A jordán média később arról számolt be, hogy a parlament megfosztotta Al-Adwant mentelmi jogától.

Az Egyesült Államok tiltakozása ellenére az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnap megegyeztek abban, hogy Szíriát közel 12 év felfüggesztés után visszafogadják a szervezetbe – áll a közös közleményben. A Walla hírportál riportere megjegyezte, hogy a fejlemény jelentős győzelem Bassár el-Aszad szíriai elnök számára. A vasárnapi döntést a szíriai kormánnyal folytatott fokozatos regionális normalizációs folyamat közepette hozták meg, amelyet az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia szorgalmazott az elmúlt évben. A külügyminiszterek közös nyilatkozata hangsúlyozta, hogy elsősorban a terrorizmus, a kábítószer-csempészet és a menekültek kérdésében kell kezelni a szíriai válság más szomszédos országokra gyakorolt hatásait.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „potenciális veszélyhelyzetnek” nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését, amely Enerhodar városára, az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik. Rafael Gross az ügynökség honlapján közölte, „a zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik”. „Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét” – mondta. Jevgenyij Balickij, a 80 százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben.

Lőszert és fegyvereket kapnak a Wagner-csoport egységei a harci műveletek folytatásához, jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője. Prigozsin azt közölte, hogy a védelmi minisztériummal folytatott párbeszédet a döntéshozatalban Szergej Szurovikin felügyeli. Az Armageddon-tábornok néven elhíresült Szurovikin és a Wagner-vezér egyébként kifejezetten jól tudnak együttműködni. A Wagner vezetője azt is hozzátette, hogy azt mondták neki, hogy Bahmutban úgy tevékenykedhetnek, ahogyan jónak látják, és kijelölik melléjük Szurovikint, aki a védelmi minisztériummal együttműködve minden döntést meghoz a Wagner harci műveleteinek keretein belül.

„Az ellentámadásunkkal kapcsolatos elvárásokat túlbecsülik a szövetségesek” – mondta Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter egy interjúban. Hozzátette: A legtöbben valami óriási dologra várnak, ám így félő, hogy nagy lesz az érzelmi csalódás. Ugyanakkor az ukránok már Harkivnál, a Herszon régióban és Bahmutnál is okoztak meglepetések a területek visszafoglalásával vagy megtartásával. Arról nem beszélve, hogy a háború elején az orosz erők még Kijev határáig is eljutottak, mára viszont a frontok a keleti és déli határon szinte megmerevedtek.

Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnap sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadott el javaslatai közül egyet sem, amelyek – mint mondta – biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése. Az ügyvezető szlovák miniszterelnök azután jelentette be döntését, hogy csütörtökön és pénteken kabinetjének két minisztere is bejelentette távozási szándékát. Eduard Heger – miután kormánya egy ellene beadott parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott – tavaly december óta ügyvezető kormány élén látja el feladatait. Eduard Heger, aki egy csütörtökön elmondott rendkívüli televíziós beszédében még azt hangsúlyozta, hogy az instabilitás elkerülése érdekében az ügyvezető kormánynak fenn kell maradnia a szeptemberi választásokig, vasárnap úgy nyilatkozott: lehetőséget akar adni az államfőnek arra, hogy egy szakértői kormány kinevezésével stabilan vezesse az országot a szeptemberi előrehozott választásokig.

Mintegy ezer migráns érkezett szombat óta az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa szigetére – közölték az olasz hatóságok vasárnap. Az illegális bevándorlókat szállító vízi alkalmatosságok 18-szor értek partot a szigeten. A Líbiából és Tunéziából érkező migránsok arról számoltak be, hogy fejenként akár 4000 eurót is elkértek az embercsempészek a tengeri „fuvarért”. A tunéziai nemzeti gárda közlése szerint az ottani parti őrség 20 hajó illegális indulását akadályozta meg, és 803 embert mentett ki bajba került csónakokból Szfáksz, el-Mahdíja és Nábil partjai közelében. Az évkezdet óta már 42 ezer migráns érkezett Lampedusára, négyszer annyi, mint az előző év azonos időszakában.

Időjárás:

Ma főképp napos idő ígérkezik.
Este is marad a nyugodt, tiszta csillagfényes időjárás.
A hőmérséklet jellemzően 13 – 19 fok köré emelkedik.