Ez egy különleges látogatás volt

Ez egy különleges látogatás volt

 

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Ferenc pápa budapesti látogatásának fontosabb pillanatairól, de szóba kerültek a kiemelt társadalmi csoportok is.

 

 

A politikus elmondta, nagy jelentőségűnek tartja Ferenc pápa budapesti látogatását, egyrészt azért is, mert az egyházfő rövid időn belül harmadszor is találkozott már a magyar hívekkel, másrészt azért is volt fontos ez a látogatás, mert sok mindenre rávilágított. A főtanácsadó szerint egyértelművé vált Ferenc pápa mostani látogatásával, a beszédeivel, hogy a Magyarországgal szembeni kritikák alaptalanok. A pápa is beszélt róla többször, a magyarok igenis befogadóak, igenis fontosnak tartják a kisebbségek, és többek között a rászorulók védelmét is. Ferenc pápa többször is beszélt a család fontosságáról, ami a magyar kormány számára is elsődleges, de mindezek mellett a béke melletti kiállása is hasonló. Magyarország az orosz-ukrán háborúban hatalmas segítséget nyújtott és nyújt a menekülteknek, több, mint egymillióan lépték át eddig a magyar határt. Magyarországnak ezen tevékenységét Ferenc pápa is elismerte, aki nem mellesleg pont itt teremtett alkalmat arra, hogy az orosz pátriárka egyik bizalmasával folytasson megbeszéléseket. Összességében elmondható, ez egy különleges látogatás volt, ami abban is megnyilvánult, hogy ezen három nap alatt a politikai viták is elhalkultak, szinte az egész ország Ferenc pápára figyelt.

A politikus szerint nagyon jó lenne, ha a pápa látogatására, a szavaira Brüsszelben is figyelnének, hogy lássák, a Vatikán is elismeri Magyarország teljesítményét. Ám sajnos jelenleg az a helyzet, hogy még mindig tartanak a viták, még mindig gátak emelkednek az uniós források elé, pedig Magyarország maximálisan teljesítette az EB elvárásait, a héten például az igazságügyi reformot is megszavazták.  Most Brüsszelen van a sor, nekik kell teljesíteniük. Ámbár az is igaz, ez nem lesz egyszerű, mert a legnagyobb ellenzéki párt egyik EP képviselője úgy nyilatkozott, számukra hazafias kötelesség, hogy az ország ne jusson hozzá az uniós támogatásokhoz. Ez rettenetesen szomorú, hiszen így például minden idők legnagyobb mértékű pedagógus béremelése is elmarad.

            Végezetül a főtanácsadó beszélt a jelentősebb társadalmi csoportokról, így a kerékpárosokról, akik számára az országban egyre több utat adnak át. De például a nyugdíjasok számára is számos szűrőprogramot is tudnak biztosítani, ezekről is értesítést kapnak a Jó-Kor Magazinban, melynek következő száma szeptemberben jut el a szépkorúakhoz.

            Nyitrai Zsolt beszélt a 810 ezer tagot számláló Horgász Szövetségről. A különböző tavak, folyók, halastavak idén is várják az érdeklődőket, mint például a nemrégiben megrendezett nemzetközi pontyhorgász versenyre.