Ez nem a jó kapcsolatokról szól

Ez nem a jó kapcsolatokról szól

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai nagykövet által rendezett széder-estéről, valamint annak következményeiről.

A politikus szerint, ha egy szóval lehetne jellemezni a nemrégiben kinevezett amerikai nagykövet által rendezett széder-esti eseményt, akkor az a szó a botrányos lenne. Az államtitkár hozzátette, korábban volt szerencséje két országban is képviselnie Magyarországot nagykövetként, így azt is ki lehet jelenteni, hogy az említett este az ültetett vacsora minden szabályát felrúgta, kezdve a meghívottak személyétől azon át, hogy ki ki mellett ül az asztalnál, egészen a felszolgált menüig. A meghívó ezzel az eseménnyel rettenetesen kellemetlen helyzetbe hozta a Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást, ugyanakkor az is igaz, jegyezte meg a politikus, hogy egy ilyen meghívás esetén nem udvariatlanság megkérdezni, hogy kik szerepelnek még a vendéglistán. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint az amerikai nagykövetség ezzel az eseménnyel, valamint az általuk elindított plakátkampánnyal úgy tesz, mintha a magyar belpolitikai élet szereplői lennének. A széder-esti vacsorával olybá tűnik, az volt az egyik céljuk, hogy a Jobbikot és annak elnökét politikailag tisztára mossák. Ezzel a szándékkal nincsenek egyedül, mert az Európai Parlamentben is hasonló szándékok figyelhetők meg. Az államtitkár szerint ebben az a legfurcsább, hogy ezek a szereplők úgy tesznek, mintha elfelejtenék, miket is mondott korábban a Jobbik. Ahogy arra sem emlékeznek már, pont Gyöngyösi Márton volt az, aki a rendszerváltás utáni Magyarország legalpáribb antiszemita kijelentését tette meg az országgyűlésben.

            A nagykövetség által finanszírozott plakátkampányról úgy vélekedett a politikus, mindez nem szól másról, mint arról, hogy az USA és európai szövetségesei háborúpárti politikájukat akarják ráerőltetni Magyarországra. Összességében elmondható, ez a viselkedés nem a jó kapcsolatok ápolásáról szól, ahogy az is, a plakátkampánynak semmi eredménye nem lesz. Már csak azért sem, mert a magyarok többször is megmutatták, a béke pártján állnak, a parlament többsége pedig egy békepárti nyilatkozatot is tett.