Gázai rakétatámadás a széder közben

Gázai rakétatámadás a széder közben

בערב ליל הסדר: שתי רקטות נורו לשטח ישראל, עימותים בהר הבית ובאום אל-פחם

שיגור אחד נפל בשטח הרצועה והשני נפל בשטח פתוח סמוך לגדר הגבול. תושבי הדרום חגגו את ליל הסדר בצל ההסלמה, „לא לפסח כזה פיללנו”. במסגד אל-אקצא פרצו מהומות בין מתפללים לשוטרים. באום אל-פחם החלו הפרות סדר הכוללות הצתת צמיגים, זריקת זיקוקים ואבנים

אמיר בוחבוט, ינון שלום יתח ויואב איתיאל05/04/2023

 

Szerda este két rakétát lőttek ki Gázából a határ menti izraeli területekre. Az egyik nyílt területen, a kerítés környékén, a másik pedig a Gázai övezetben landolt.

Mivel a lövedékek nem lakott terület felé tartottak, a Vaskupla rakétavédelmi rendszer nem aktiválódott.

A támadásra akkor került sor, amikor Herci Halevi vezérkari főnök a széder estét a katonákkal az egyik határ menti katonai poszton ünnepelte.

Körülbelül két hónap szünet után a diplomáciai-biztonsági kabinet várhatóan a következő napokban összehívásra kerül, tekintettel a legutóbbi eszkalációra, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerdán a kabinet összehívására szólított a hajnali gázai rakétatámadások és a Templom-hegyi zavargások miatt, de egy politikai forrás szerint a kabinet összehívására vonatkozó döntés nem függ össze a miniszter követelésével.

17:00-kor életbe lépett a Júdeában és Szamáriában, valamint a Gázai övezetben lévő átkelőhelyek lezárása, mely szombaton 23:59-ig tart. Pénteken néhány határátkelő újra megnyílik, hogy a hívők a palesztin területekről Jeruzsálembe utazhassanak az al-Aksza mecsetben tartott imákra, miután a hadsereg enyhítette a beutazási korlátozásokat a muszlim szent hónap, a ramadán idejére.

Tizenhat rakétát lőttek ki hajnalban több sorozatban a Gázai övezetből Izrael felé, egy eltalált egy gyárat Szderotban, nyolc lövedéket elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer és hét nyílt területen landolt.

Az Izraeli Védelmi Erők reggel megtorlócsapást indított a Gázai övezet középső részén, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet fegyvergyártó és fegyvertároló telepei ellen.