Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke: A magyarok pontosan érzik a háború súlyát

A magyarok pontosan érzik a háború súlyát

 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az önkormányzatok támogatásáról, a rezsivédelemről és a béke fontosságáról.

A politikus elmondta, a kormány az önkormányzatokat nem hatalmi testületként kezeli, a döntéseik során nem a polgármesterekre, az önkormányzati képviselőkre gondolnak, hanem a településeken élő emberekre. Az önkormányzatoknak nyújtott rezsitámogatások tekintetében is ez volt a legfontosabb indoka a kormányzatnak, és velük együtt kívánt és kíván együttműködni azért, hogy az idei esztendőt sikeresen átvészelje az ország.

Látni kell azt is, jelentette ki Németh Szilárd, hogy a háború következményei mindenkit érintenek. Ezek közé sorolta az európai szankciós politikát, amivel kapcsolatban kijelentette azt, Magyarország, mint az EU tagja, megszavazta a szankciós döntéseket, ám minden alkalommal elmondta kifogásait, és az országot érintő legsúlyosabb kérdésekben mentességet kért a szankciók hatálya alól. Mindezek ellenére az ország megérzi a szankciós politika káros hatásait, elsősorban az inflációt, de az is igaz, hogy a magyarok pontosan az energiaválság miatt tudatosabban kezdtek el élni. A magyar kormány nem követte a nyugati országok példáját, azaz nem adott életvezetési tanácsokat az embereknek, mindenki rájött arra, hogyan és miként kell spórolni. Ebben egyébként a kormányzat járt elől példával, hiszen egy évvel ezelőtt azt mondta, az állami intézmények is kevesebb energiát fognak felhasználni, a tervek szerint 20 %-kal kevesebbet. Ma már kijelenthető, hogy ennél jóval többet, 60 %-ot spórolt a kormány. Ám az is igaz, hogy minden spórolás, energiatakarékos felhasználás ellenére is az ország energiafogyasztása megugrott, közel tízmilliárd euróra. A nagy összegek ellenére a rezsivédelem fennmarad. A jelenlegi helyzet azt mutatja, emelte ki a politikus, hogy most az ország olcsóbban juthat gázhoz, mint egy évvel ezelőtt, így a remények szerint a tárolók feltöltése is kevesebbe fog kerülni.

A képviselő azt is elmondta, hogy ezt az egész helyzetet a háború okozta, aminek a megoldására csak egyetlenegy lehetőség van, azonnali tűzszünetet kell elrendelni, és a két háborús félnek egy olyan kompromisszumos békét kell kötnie, amire az USA is igent mond. A magyarok pontosan érzik a háború súlyát, ezért is van az, hogy a felmérések szerint az emberek békét akarnak. Nem lehet mást tenni, hiszen ebben a háborúban százezrek haltak meg, veszítették el otthonukat. Azért is van szükség az amerikaiak közbenjárására, tette hozzá Németh Szilárd, mert az is egyértelmű, hogy a háborúnak az igazi nyertesei elsősorban az amerikai energiacégek, amelyeknek hatalmas profitja keletkezett.

            Végezetül Németh Szilárd beszélt a honvédségi fejlesztésekről. Mint elmondta, az ország érdekei megvédésére, a biztonság fenntartására erőre van szükség, amelyet a Magyar Honvédség tud bemutatni. Történtek technikai fejlesztések, amikre nagy szükség volt, hiszen a szocialista kormányok alatt leépítették a magyar haderőt. De nem csak technikára, hanem emberekre is szükség van. Ezért is indították el a honvédségi toborzókampányt, mert jó katonákra, hazafikra van szükség az országnak.

Köszönöm a beszélgetést Breuer Péter