Magas rangú rendőrtisztek keményen bírálták a rendőrfőkapitányt és a tel-avivi rendőri vezetést, amiért erőszakot és villanógránátokat alkalmaztak a tüntetőkön

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.03.

Az a tény, hogy már 35 ország küld fegyvereket az ukrán hadszíntérre, azt jelzi, hogy már nem beszélhetünk helyi konfliktusról – jelentette ki Dömötör Csaba.

Újabb termőföldek esnek az akkumulátorgyártás áldozatául, a kormány, ígérete ellenére adja oda azokat külföldi multiknak – mondta Csárdi Antal.

Magas rangú rendőrtisztek keményen bírálták a rendőrfőkapitányt és a tel-avivi rendőri vezetést, amiért erőszakot és villanógránátokat alkalmaztak a tüntetőkön.

Oroszország csapatainak azonnali kivonását sürgették Ukrajnából a 20 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot tömörítő G20 csoport országainak külügyminiszterei.

Belföldi hírek:

Az a tény, hogy már 35 ország küld fegyvereket az ukrán hadszíntérre, azt jelzi, hogy már nem beszélhetünk helyi konfliktusról – jelentette ki Dömötör Csaba a közösségi-oldalán közzétett videójában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ennek alapján „nem túlzás azt mondani, hogy ez az út a világháborúhoz vezet”. Nem könnyű fegyverekről van szó, ami abból is látszik, hogy 17 ország tankokat is felajánlott – hangsúlyozta Dömötör Csaba, rámutatva: már nem csak európai országok küldenek fegyvert, ami az eszkalációt mutatja. Ausztrália és Szudán, Pakisztán és az Egyesült Államok is küld fegyvereket. Utóbbi nem kevesebb mint 2 milliárd dollár értékben – mutatott rá. Az államtitkár felidézte a német háborús politika fejlődéstörténetét, ami ötezer harci sisakkal kezdődött, míg ma már nemcsak páncéltörő fegyvereket és rakétákat, hanem Leopard tankokat is küldenek. De – folytatta – , küld ilyen tankokat Svédország és Spanyolország is. És jön a következő szint: most már azon megy a vita, hogy menjenek-e vadászgépek. „Tényleg csak egy hajszál választ el minket attól, hogy európai katonák küldése is napirenden legyen” – tette hozzá Dömötör Csaba.

Most sem volt igazán tél, de szerencsére a januári esőzések az őszi kalászosok tekintetében jó eredménnyel kecsegtethetnek, mondta Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. A nagy mennyiségű csapadék amúgy is sokat jelentett az ágazatnak, de az is igaz, még több esőre lenne szükség. Már azért is, jegyezte meg a MAGOSZ elnöke, mert valószínűség szerint az idei nyár sem lesz különb, mint amilyen a tavalyi volt, azaz nehézségek várhatók. Jakab István szerint Magyarországnak az uniós források tekintetében vannak vitái Brüsszellel, de ezek szerencsére nem érintik a mezőgazdaságot. A magyar agrárprogram már hozzájuthat az őt megillető forrásokhoz. A politikus külön beszélt a vízgazdálkodásról. Ennek kapcsán megjegyezte, van elegendő víz, a kérdés az, hogy hol és mikor. A környezetvédők követelésének megfelelően az EU duzzasztók megépítését nem engedélyezi, de szerencsére vízvisszatartásra van lehetőség. Az is egy komoly terve a kormánynak, hogy amikor túl sok víz van a Balatonban, akkor az abból kinyerhető vizet az ivóvíztisztaságot igénylő halak tenyésztésére használják fel – mondta. A politikus beszélt a magyar agrárképzésről is. Jakab István azt is elmondta, hogy egyre több helyen alkalmazzák a precíziós gazdálkodást, egyre többen vannak azok is, akik például drónokat alkalmaznak, hogy földjüknek csak egy-egy részét permetezzék vagy trágyázzák, ha kell. Mindezek összeségében azt jelentik, a fejlett magyar agráriumnak van helye és jövője a világban.

Újabb termőföldek esnek az akkumulátorgyártás áldozatául, a kormány, ígérete ellenére adja oda azokat külföldi multiknak – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor még a 2010-es kampányban fogalmazta meg, hogy ha a Fidesz alakít kormányt, a külföldiek itt termőföldet soha nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben. Csárdi Antal szerint azonban most éppen ez történik, ráadásul Brüsszel segítségével. Az Európai Bizottság ugyanis nemrég úgy döntött: a gödi akkumulátorgyár bővítése megkaphatja a 90 millió eurós állami támogatást. Csárdi Antal kijelentette: nem szabad hagyni, hogy a kormány célja megvalósuljon, és Magyarországra települjön az uniós akkumulátorgyártás 80 százaléka, ennek ugyanis a magyar nemzet egyértelműen vesztese lenne.

Külföldi hírek:

Az izraeli miniszterelnök felesége kénytelen volt egy tel-avivi fodrászszalonban meghúzni magát, miközben a kormány ellen tüntetők százai gyűltek össze odakint; a helyszínre rendőrt hívtak, hogy távol tartsák a tüntetőket, és kiszabadítsák Szárá Netanjahut, adták hírül médiaforrások csütörtökön. A kormány és az igazságügyi reformtervezet ellen tiltakozók szerdán egész nap Tel-Avivban és az ország más városaiban gyülekeztek és vonultak fel, majd éjszaka több helyen is folytatták a tüntetést. Tel-Avivban, ahol a nap folyamán korábban összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrség között, a tüntetők a Kikár Hámedina Pláza elé rohantak, amikor meghallották, hogy Sara Netanjahu egy ottani létesítményben jár fodrászhoz. A rendőröket gyorsan bevetették, hogy távol tartsák a tömeget, miközben a miniszterelnök felesége odabent kellett meghúzza magát. Végül rendőri erők érkeztek a helyszínre, és evakuálták Netanjahu feleségét.

Magas rangú rendőrtisztek keményen bírálták a rendőrfőkapitányt és a tel-avivi rendőri vezetést csütörtökön, mert erőszakot és villanógránátokat alkalmaztak a rezsimpuccs ellen tüntetőkön, és azzal vádolták Jáákov Kobi Sabtáj rendőrfőkapitányt, hogy a nemzetbiztonsági miniszter kedvére akart tenni, jelentette a Haaretz. ,,A rendőrfőkapitány megkapta az üzenetet Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztertől, és olyan intézkedésekkel próbálta kiengesztelni, amelyeket eddig nem használtak, és amire nem volt szükség” – mondta egy magas rangú rendőrtiszt. ,,Kábítófegyvereket csak a tüntetők részéről a rendőri csapatok elleni szélsőséges erőszakos esetekben használnak. Ennek nyoma sem volt a mai tüntetésen – mondta. A rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők fémrudakkal és kövekkel támadtak a rendőrökre, majd üvegekkel dobálták meg őket. A rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „a tüntetők erőszakosan léptek fel a rendőrök ellen, amikor megpróbálták áttörni az Ayalon autópálya korlátait, tárgyakat dobáltak a rendőrökre, ezért a rendőrparancsnok elrendelte a lovas rendőrök és intézkedések alkalmazását a tiltakozók Kaplan utca felé tolására. Lehetővé tesszük a tiltakozást, de az erőszakot nem.”

Oroszország csapatainak azonnali kivonását sürgette Ukrajnából a 20 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot tömörítő G20 csoporthoz tartozó több ország külügyminisztere Újdelhiben, a csoport miniszteri találkozóján. Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította a résztvevőket: gyakoroljanak nyomást Oroszországra annak érdekében, hogy kivonja csapatait Ukrajnából. Szorgalmazta a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását és kiterjesztését is, leszögezve, hogy ez az egyezmény- amely körülbelül 20 millió tonna gabona exportját teszi lehetővé – a világ legjobban rászoruló térségeiben élők számára az élelmiszerbiztonságot szolgálja. Az értekezleten szintén részt vevő Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont azt mondta: a Nyugat a felelős a gabonaegyezmény „eltemetéséért”. Kiemelte, hogy Moszkva a maga részéről betartotta az egyezményben foglaltakat, és az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokkolásának feloldásáról szóló tavalyi megállapodások végrehajtását sürgette.

Szándékos provokációnak nevezte az ukrán elnök egyik főtanácsadója csütörtökön azokat a jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők szabotázsakciót hajtottak végre az oroszországi Brjanszk régióban. Mihajlo Podoljak a közösségi oldalán azt írta, hogy „A történet az ukrán szabotázscsoportról az Oroszországi Föderációban klasszikus szándékos provokáció”. Hozzátette, „az Oroszországi Föderáció meg akarja ijeszteni a népét, hogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet a háború első éve után”. Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megye kormányzója korábban arról számolt be, hogy ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovó járásbeli Ljubecsane községbe. Tájékoztatása szerint a diverzánsok tűz alá vettek mozgásban lévő járművet, aminek következtében egy lakos életét vesztette, egy tízéves gyermek pedig megsebesült. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Ljubecsanéban a behatolók túszokat ejtettek.

Az energiaellátás kérdését nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni, nagyobb esély lenne a kihívások megoldására, ha a nemzetközi közösség azokra a fizikai valóságukban tekintene; Magyarország ezért kiáll amellett, hogy legalább az energiapolitika területén két lábbal kell állni a Földön – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zágrábban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Transzatlanti Energetikai Partnerségi Együttműködés ülésén arról számolt be, hogy ma két nagy kihívás jelentkezik az energiabiztonság terén, az egyiket az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók jelentik, míg a másik az, hogy az energiaügyek egyre átpolitizáltabbá és ideológiák által fűtöttebbé válnak. Felszólalásában leszögezte, hogy jóval nagyobb esély lenne a kihívások megoldására, ha azokra a fizikai valóság talaján állva tekintene a világ. Elmondta: a politikai és ideológiai viták miatt már most is több tízmilliárd köbméternyi földgáz hiányzik az európai ellátásból, és „mi nem akarjuk azt, hogy az energiaellátás más formái, például a nukleáris energia is ezen mesterséges politikai ideológiai viták áldozatává váljon.” Magyarország ezért kiáll amellett, hogy legalább az energiapolitika területén két lábbal kell állni a Földön.

Azért függesztette fel Oroszország a részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START-szerződésben, mert az Egyesült Államok azt arra használta, hogy segítsen Ukrajnának – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtöki felszólásában az ENSZ leszerelési konferenciáján, Genfben. Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva rákényszerült az új START-szerződésben való részvételének felfüggesztésére, mivel Washington segítséget nyújtott Ukrajnának abban, hogy stratégiai fontosságú orosz célpontokat támadjon meg. Az orosz külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei Oroszország stratégiai vereségét akarják látni Ukrajnában.

Időjárás:

Ma eleinte többfelé felhős időre van kilátás. Később azonban mindenütt felszakadozik a felhőzet és a nap is kisüthet.
Este nyugodt, csillagfényes idő várható.
A hőmérséklet jellemzően 6 – 12 fok köré emelkedik.