Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában

Ez egy veszélyes játék

 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az uniós szankciókról és a háborús fegyverszállításokról.

A politikus elsőként kritizálta az EU szankciós politikáját. Mint megjegyezte, Brüsszel folyamatosan azt mondta, hogy a szankciókkal nem sérül Európa gazdasága, az oroszokat térdre lehet kényszeríteni, és béke lesz. Azonban látni kell, tette hozzá, hogy a háború lassan egy éve folyik, béke nincs, az oroszokat nem sikerült térdre kényszeríteni, és Európa gazdasága az, amelyik a hibás döntéseket megszenvedte. A magyar kormány folyamatosan azt hangoztatta, hogy az egyre-másra meghozott szankciós döntések nem jók, a gazdasági problémák csak növekedni fognak. Komoly gazdasági és energiaválság alakult ki.

A magyar kormány jelentős forrásokat biztosít annak érdekében, hogy az ország elkerülje a válságot, és az emberek ne szenvedjék meg a növekvő energiaárak okozta hatásokat. A miniszterelnök kitartó munkájának is köszönhető, hogy hazánk a földgázra és a kőolajra vonatkozó szankciókból kimaradt. Ám azt is lehet látni, emelte ki Németh Szilárd, hogy Brüsszel még mindig további szigorításokat tervez, most éppen a nukleáris energiahordozókra és technikákra vetnének ki szankciókat. Ez Magyarországot lehetetlen helyzetbe hozná, hiszen Paks 1. a lakossági ellátás közel felét biztosítja, amennyiben megépül a második erőmű, úgy szinte teljes mértékben függetlenné válhat az ország a villamosenergia tekintetében. Magyarországnak az oroszok építik az erőművet. Azt nem nagy merészség talán kijelenteni, hogy a tervezett szankciók mögött politikai és gazdasági érdekek is meghúzódhatnak. A világban három ország képes nukleáris technológiát exportálni, az oroszok, a franciák és az amerikaiak, azaz az uniós szankcióval a piacot akarják átírni.

            Németh Szilárd az orosz-ukrán háborúról is beszélt a folyamatos és növekvő fegyverszállítások kapcsán. Véleménye szerint ez egy veszélyes játék, mert az látszik, a fegyvereket szállító országok a háborúban érdekeltek. Mindezek mellett, bár a NATO mindig is azt hangoztatta, hogy szervezetként nem állnak hadban Oroszországgal, ám a Szövetség egyik legfontosabb tagállamának, Németországnak a külügyminisztere azt mondta nemrég, országa háborúban áll az oroszokkal. Ez egy komoly felelőtlenség, jegyezte meg a képviselő. Most éppen több ország is Leopárd harckocsikat szállít Ukrajnába, ám az komoly kérdés, hogy ki fogja ezeket az eszközöket kezelni, már csak azért is, tette hozzá Németh Szilárd, mert amikor a Magyar Honvédség megvásárolt két generációval régebbi Leopárdokat, a katonáknak egy háromhónapos kemény kiképzésen kellett részt venniük. Tényleg az a kérdés, hogy az ukránoknak szállított járműveket kik kezelik, hiszen nemigen van idő az alapos kiképzésre.

Orbán Viktor többször is hangoztatta, amíg ő a miniszterelnök, addig Magyarország nem süllyed bele a háborúba, a kormány egyértelműen a béke álláspontján van.

            A Holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a képviselő elmondta, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és ezt mindenek felett képviselni fogja.

Németh Szilárd, mint a Birkózószövetség elnöke elmondta, a sportágban a tavalyi év volt az eddigi legsikeresebb, a szövetség vezetőinek határozott célja, hogy a magyar birkózók idén is nagyszerű eredményeket érjenek el.

Köszönöm az interjút  Breuer Péter