Az izraeli rendőrség közlése alapján nyolcvanezren tüntettek Tel-Avivban a tervezett izraeli jogi változtatások ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.16.

A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció üzenete egyértelmű: kevesebb drága szankciót, és több beleszólást az embereknek, mondta Dömötör Csaba.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólította a kormányt, sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló új rendeletét.

Az izraeli rendőrség közlése alapján nyolcvanezren tüntettek Tel-Avivban a tervezett izraeli jogi változtatások ellen.

Pozitív az ukrajnai „különleges hadművelet” dinamikája, minden a moszkvai védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Belföldi hírek:

Hosszú betegség után elhunyt Tamás Gáspár Miklós erdélyi származású magyar filozófus. Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron. Az erdélyi városban, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora volt. 2002-től az ATTAC Magyarország társadalmi fórum alelnöke. 2009-ben a Zöld Baloldal Európai Parlamenti (EP) képviselőjelöltje; az év október 23-án Húszéves a Köztársaság Díjjal tüntették ki. 2020-ban Budapest díszpolgárává választották. 2021-ben jelent meg magyar nyelven Antitézis című kötete. Tamás Gábor Miklós 74 éves volt.

A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció üzenete egyértelmű: kevesebb drága szankciót, és több beleszólást az embereknek – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba az interjúban egy hírügynökségnek a napokban közzétett hírére utalva hozzátette, hogy Brüsszelben már a nukleáris energiára kiterjedő, tizedik szankciós csomagra is javaslatot akarnak tenni, ami „csontig hatoló következményekkel járna” a nukleáris energiát nagy arányban használó országokban, így Magyarországon. Közölte: a konzultáció eredménye szerint a válaszolók 97 százaléka hallani sem akar nukleáris energiára, gázra vonatkozó szankciókról, de az olajszankcióknak sincsen támogatottsága.  Azt mondta, a szankciók ellenére nem lett vége a háborúnak, „az európai gazdasági kárhalmok viszont egyre nagyobbak”. A konzultáció eredményétől azt várják, hogy Brüsszelben is meghallják, és végre lesz irányváltás – fogalmazott. Beszélt arról, hogy Európa egészében romlanak a gazdasági kilátások, világszerte az európai gazdasági térségben a legnagyobb a lassulás.

Idén is folytatódik a Modern városok program, amelynek jelenleg több mint száz projektje tart fejlesztési szakaszban – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Facebook-oldalán megjelent videóban. Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Modern városok program a megyei jogú városok kiemelt fejlesztési programja, amelynek keretében 4200 milliárd értékben zajlik a 23 megyei jogú várost érintő, soha nem látott léptékű fejlesztés.  Minden megyei jogú városban van már elkészült projekteleme a Modern városok programnak, amelynek beruházásai a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is folytatódnak az idén – tette hozzá. A kormánybiztos elmondása szerint a kormány ezidáig 2200 milliárd forintot fizetett ki a projektgazdák számára

Már 300 ezernél is több gyermeknek nyitottak szülei vagy hozzátartozói Kincstári Start-értékpapírszámlát, vagyis Babakötvényt – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy az ott elhelyezett összeg az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, és a befizetések mellé tavaly óta duplájára emelt kormányzati támogatás jár. A számok azt mutatják: egyre több család él a lehetőséggel annak érdekében, hogy ezzel a kedvező megtakarítási formával tegye könnyebbé gyermeke, gyermekei majdani életkezdését. „Az értékpapírszámlákon közel 200 milliárd forintot tartanak nyilván” – írta. Az államtitkár tájékoztatása szerint minden magyar állampolgárságú újszülött részére automatikusan jár 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek nevére szóló életkezdési letéti számlára helyez. Ez az összeg a letéti számlán az inflációval megegyező mértékkel kamatozik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felszólítja a kormányt, sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló, szerintük „egyértelműen zsarolási és megfélemlítési céllal készült” új rendeletét – írta a szervezet közleményében. Zlati Róbertet, a MASZSZ elnökét idézve azt írták: ágazattól függetlenül minden szakszervezetet megdöbbent és „végtelenül felháborít a kormányrendelet, amely megengedi, hogy a munkáltató hónapokig pallosként lógassa a rendkívüli felmondás ódiumát az akár csak egyszer is nyíltan tiltakozó tanár feje felett”. Szerinte a kormány mostani, „a munka világa erkölcsi színvonalát tovább romboló reakciója a legrosszabb fajta, hiszen arról árulkodik, hogy a hatalom nem hajlandó érdemben foglalkozni az oktatás helyzetével, a pedagógusok problémájának megoldásával, ezért félelemkeltő erőfitogtatással fojtaná el a megmozdulásokat és csak elodázza az igazi megoldást”.

Külföldi hírek:

A rendőrség szerint nyolcvanezren tüntettek Tel-Avivban a tervezett izraeli jogi változtatások ellen. „A jobboldali táborra szavazók milliói tudtak az igazságszolgáltatás átfogó reformjának szándékáról” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap, a kormány tervei elleni tüntetésekre reagálva. Tel-Avivban a Habima, a helyi nemzeti színház előtti téren a szakadó eső ellenére a rendőrség szerint nyolcvanezer ember tüntetett a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek ellen, amelyek célja szerintük az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése, s a kormány hatalmának növelése. Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben is tömegek demonstráltak Jichák Hercog államelnöki rezidenciájánál, és Haifán is ezrek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a változtatások ellen. Netanjahu jobboldali koalíciójának szilárd, 64 fős többsége van a 120 fős izraeli parlamentben, a kneszetben. A kormányfő a három hatalmi ág, a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás egyensúlyának helyreállítására hivatkozik. Alkotói azzal indokolják a Levin által előterjesztett törvényjavaslatokat, hogy erősíteni fogják a választásokon demokratikus legitimitást nyert kormány hatalmát az igazságügyi rendszerben dolgozó, az állam működésének törvényességét és alkotmányosságát ellenőrző, meg nem választott „hivatalnokokkal” szemben. Jichák Hercog államfő vasárnap reggel kijelentette, azon dolgozik, hogy „megakadályozza a történelmi alkotmányos válságot”, de azt is hozzátette, hogy „őszintén beismeri, hogy nem biztos ennek sikerében”. Jaír Lapid előző kormányfő, a centrista Van Jövő és a parlamenti ellenzék vezére népszavazást követelt a kormány tervezett jogi lépéseiről, amivel Reuven Rivlin volt államelnök felhívásához csatlakozott.

Meghalt I. Iréneusz, a hivatalából korábban elmozdított jeruzsálemi görög ortodox pátriárka, aki 14 évig szobájába zárva élt Jeruzsálemben. I. Iréneuszt 2001-ben választották meg a jeruzsálemi görög ortodox egyház száznegyvenedik pátriárkájának, azonban négy év után leváltották, mert a gyanú szerint részt vett három jeruzsálemi óvárosi ingatlan jogszerűtlen eladásában az Ataret Kohanim nevű zsidó csoportnak. Menesztését nem fogadta el, s tizennégy évig szobájába zárva élt a patriarkátus legfelső szintjén, s azt állította, hogy utódja, III. Teofil záratta be. Hívei egy kötélre kötött kosárban látták el élelemmel, melyet rendszeresen az utcára eresztett. A görög ortodox pátriárkák általában halálukig szolgálják egyházukat. Több mint 200 év után ő volt az első olyan pátriárka, akit leváltottak posztjáról. 2019-ben egészsége megromlott, s a Szamosz szigetén született egykori pátriárka visszatért gyógykezelésre  Görögországba, s egy athéni kórházban hunyt el 83 éves korában.

Pozitív az ukrajnai „különleges hadművelet” dinamikája, minden a moszkvai védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című, vasárnap esti heti magazinműsorában „Minden a védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul. Remélem, katonáink mindent megtesznek majd azért, hogy megörvendeztessenek bennünket munkájuk eredményével” – mondta az orosz vezető. Az orosz védelmi tárca pénteken tett bejelentést a Donyec-medencei ukrán erődítményrendszer fontos elemének mondott Szoledar bevételéről. A vasárnapi műsorban Putyin egyébként stabilnak, a Moszkva ellenfelei által előre jelzettnél sokkal jobbnak nevezte az orosz gazdaság helyzetét. Nyilatkozata szerint ez a makrogazdasági mutatókban is megmutatkozik, a munkanélküliség történelmi mélyponton van és az infláció alacsonyabb a vártnál, ráadásul csökkenő tendenciát mutat” – mondta az államfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornáján közölte: 25-re emelkedett a Dnyiproban egy lakóház ellen elkövetett rakétatámadás áldozatainak száma. Az áldozatok között egy gyermek is van. A támadásban további 73 ember, köztük 13 gyermek sérült meg, 72 lakás megsemmisült, és több mint 230 lakás megrongálódott. A romok alól 39 embert menekítettek ki, 43 személyt pedig még keresnek. Az Állami Mentőszolgálat négy, az önkéntesek pedig két sátrát állították fel, az áldozatoknak pedig pszichológusok nyújtanak segítséget – tette hozzá Zelenszkij.

Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, tegnap óta csak euróban lehet fizetni az országban. Az eurót nemzeti valutaként bevezető országok gyakorlata alapján a Horvát Nemzeti Bank (HNB) arra számít, hogy az erre meghatározott időszakban 1,1 milliárd darab forgalomban lévő fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be az állampolgárok. Hozzátették: a kuna érmék súlya 124 zágrábi villamos súlyának felel meg, azaz 5600 tonnát tesz ki, míg a bankjegyek, ha egymásra tennék őket, ötven kilométer magas oszlopot képeznének, ami hatszor magasabb, mint a Mount Everest. A fémpénzekből eddig 2600 tonna érkezett be, és a horvát hadsereg egy erre a célra kialakított raktárában halmozták fel őket, ott tárolják majd 54 hónapig. Utána összezúzzák, és az építőiparban használják fel, mint másodlagos nyersanyagot. A bankjegyeket a HNB széfjében őrzik, a megsemmisítés pedig szigorú biztonsági feltételek mellett folyamatosan zajlik. Az összevágott bankjegyeket papír- és kartonhulladékkal keverik és bálázzák, majd eladják olyan cégeknek, amelyek a papírgyártásban alapanyagként újra felhasználják.

Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba – mondta a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is egy interjúban nem adott egyöntetű választ arra a kérdésre, hogy hibának tartja-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból (Brexit). Úgy fogalmazott: ő a bennmaradásért kampányolt a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás előtt, és a referendumon is a bennmaradásra voksolt, de az ország meghozta döntését, Nagy-Britannia azóta ki is lépett az Európai Unióból, és „erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni”. A hat és fél évvel ezelőtti referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. A konzervatív párti brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kiléptette az országot, mivel nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek. Keir Starmer az interjúban kijelentette: Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba, sem az EU egységes piacára.

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép Nepál középső részén, fedélzetén 72 emberrel, a tragédiában legkevesebb 67 ember meghalt. A Yeti Airways nepáli légitársaság gépén négyfős személyzet és 68 utas tartózkodott – közölte a légitársaság szóvivője, Szudarsan Bartaula. A rendőrség arról számolt be, hogy 31 holttestet már elszállítottak a baleset helyszínéről, és további 36 ember maradványaira bukkantak abban a szakadékban, amelyben a szerencsétlenül járt repülő a földbe csapódott. A pokharai nemzetközi repülőtér részéről azt közölték, hogy a gépen öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, továbbá egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott.

Időjárás:

Ma zömmel esőre, de helyenként havas esőre, havazásra is számíthatunk. Este újabb csapadékzóna éri el hazánkat, ekkor általában csak esővel kell számolnunk. A hőmérséklet jellemzően 5 – 9 fok körül alakul.