A Vaskupola légvédelmi rendszert is kifejlesztő izraeli haditechnikai cég, a Rafael Spyder nevű légvédelmi rendszerét továbbfejlesztették

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.07.

A négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza azt a rendeletét, amely bányák nyitását teszi lehetővé természetvédelmi területen.

A Vaskupola légvédelmi rendszert is kifejlesztő izraeli haditechnikai cég, a Rafael Spyder nevű légvédelmi rendszerét továbbfejlesztették.

Ferenc pápa fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt és férjét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

Belföldi hírek:

Januárban tíz új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú csuklós trolibusz áll forgalomba a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. „A korszerű, alacsony padlós trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának a darabjai, amelyek szinte még 2014-es áron kerülnek a fővárosba” – tudatták a közleményben. A járművek Csehországból, Plzenből érkeznek Budapestre, a sikeres tesztek után a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és 82A vonalon utazhatnak majd e járművekkel a budapestiek – tették hozzá. Emlékeztettek arra, hogy a múlt év szeptembere óta hat új Solaris-Skoda Trollino jármű érkezett Budapestre. Jelenleg 66 Solaris-Skoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, közülük 36 csuklós Trollino 18-as. A lengyel-cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, csak a homlokfaluk változott meg a legutóbbi modellfrissítéskor – a különbségek már a 2021-ben érkezett két csuklós járművön is láthatóak – írták.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15-34 éves, 26,6 százaléka 35-59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az 52. naptári héten összesen 41 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött kilenc minta közül három betegnél az influenzavírust, négy betegnél a koronavírust, egy betegnél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 minta közül hét influenza, egy pedig koronavírus-pozitívnak bizonyult – tették hozzá. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 52. héten egy jelentés érkezett: magas lázzal, légúti tünetekkel járó megbetegedések jelentkeztek egy Győr-Moson-Sopron vármegyei ápolást-gondozást nyújtó otthonban. Hat betegtől vettek mintát, és a virológiai vizsgálatok mind a hatuknál influenzavírus jelenlétét igazolták.

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza azt a rendeletét, amely bányák nyitását teszi lehetővé természetvédelmi területen. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: pártja a „zöld ombudsmantól” is vizsgálatot vár a kormány egy, még december 30-án kiadott rendelete miatt, amely lehetővé teszi külszíni bányák nyitását, bővítését ökológiai folyosókon és energetikai célú bányák nyitását Natura 2000-es területeken. A rendelet értelmében természetvédelmi területeket lehetne károsítani, tönkretenni bányabővítési céllal – közölte a politikus. Az LMP ezért arra kéri Bándi Gyulát, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesét, tegyen meg mindent a rendelet visszavonása érdekében. A politikus abszurdnak nevezte, hogy a rendeletet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva hozta meg a kormány.

Külföldi hírek:

A Vaskupola légvédelmi rendszert is kifejlesztő izraeli haditechnikai cég, a Rafael Spyder nevű légvédelmi rendszerét továbbfejlesztették, hogy Counter-TBM, azaz taktikai ballisztikus rakéták elleni képességgel is rendelkezzen. A bejelentésre azt követően került sor, hogy a Rafael és ügyfelei kutatták és elemezték a közelmúltbeli és folyamatban lévő fegyveres konfliktusok tanulságait, amelyekben taktikai ballisztikus rakétákat alkalmaztak. Izrael potenciális ballisztikus rakétafenyegetettséggel néz szembe, akárcsak az Egyesült Arab Emírségek, amely a jelentések szerint tavaly szeptemberben vásárolta meg a Spyder egy korábbi változatát. A Fülöp-szigetek és a Cseh Köztársaság szintén beszerezte a Spyder korábbi verzióit, és valószínűleg más, egyelőre névtelenségben maradó országok is. Arra a kérdésre, hogy mit változtatott meg a Rafael annak érdekében, hogy képes legyen a ballisztikus rakétafenyegetés elhárítására más fenyegetésekkel szemben, amelyekre a SPYDER már eddig is összpontosított, a Rafael így válaszolt: „Az új képesség a Derby LR rakétaelhárítót érinti, amely hardveres és szoftveres frissítéseken esett át, amelyeket az ügyfelek kérései és a műveleti eseményekből levont tanulságok alapján igazítottunk ki. A Spyder újonnan korszerűsített képessége védelmet nyújt a ballisztikus rakétafenyegetések ellen, és a Rafael mély operatív örökségének és a lég- és rakétavédelem területén szerzett know-how-jának támogatásával került kifejlesztésre” – tette hozzá Pinhas Yungman dandártábornok, a Rafael ügyvezető alelnöke és a légi és rakétavédelmi rendszerek divíziójának vezetője hozzátéve, hogy „a Rafael a világ vezető szakértője a rakétavédelem területén, amit olyan csúcsminőségű termékeink is bizonyítanak, mint a Dávid parittyája és a Vaskupola.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként ismét razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjai. Az akciók során összesen 14 keresett személyt tartóztattak le, illegális fegyvereket és lőszert foglaltak le. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Tubaszban az erők letartóztatták a Fatah forradalmi tanácsának egyik tagját. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A keresett személyeket és a lefoglalt fegyvereket átadták a biztonsági szolgálatoknak. Az izraeli biztonsági erők jelentős letartóztatási műveletet indítottak tavasszal a 19 ember halálát okozó palesztin terrortámadások sorozata után. A Hullámtörő-hadművelet keretében 2672 palesztin terrorista gyanúsítottat tartóztattak le.

A libanoni igazságszolgáltatás hét ember ellen emelt vádat az ír békefenntartók ellen decemberben elkövetett halálos támadásban való részvétele miatt – közölte egy libanoni igazságügyi tisztségviselő. Az egyik ír katona meghalt, három társa pedig megsebesült december 14-én a délkelet-libanoni El-Akbeh falu közelében, amikor az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójának (UNIFIL) járművét megtámadták a térséget uraló Hezbollah síita terrorista szervezet emberei. Az UNIFIL azonnal felszólította Bejrútot: sürgősen derítsen fényt arra, hogy kik állnak a támadás mögött. Pár nappal később a Hezbollah átadott egy férfit a libanoni hatóságoknak, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő volt a fő elkövető, de nem közölték, hogy tagja volt-e a szervezetnek.  Egyelőre a férfi az egyetlen, akit az ügyben őrizetbe vettek. Mohammad Ajjad ellen a vád az „ír katona meggyilkolása és a három társa ellen gépfegyverrel elkövetett gyilkossági kísérlet” – fogalmazott a névtelenséget kérő igazságügyi tisztségviselő. A bíró emellett vádat emelt „hat, szökésben lévő ember ellen is (…) illegálisan tartott fegyverrel elkövetett fenyegetésért, az UNIFIL járművének megtámadásáért, valamint a gépjármű utasainak megfélemlítéséért”.

Ukrajna arra számít, hogy a G7-tagországok támogatni fogják a Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt béketervet. Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője ezt a G7 nagyköveti csoportot vezető Kuninori Matsuda japán nagykövettel folytatott megbeszélésen mondta. A vezető elmondta, „Volodimir Zelenszkij elnök rendszeres párbeszéde a G7 csoportjának állam- és kormányfőivel bizonyult az egyik leghatékonyabb mechanizmusnak a nemzetközi közösség orosz agresszió elleni küzdelemben tett erőfeszítéseinek összehangolására. Ennek az együttműködésnek az újabb eredményeire számítunk, amelyek közelebb hozzák az ellenség felett aratandó közös győzelmünket”. Az elnöki hivatal vezetője hangsúlyozta: Ukrajna a G7-ek támogatását reméli a Zelenszkij által a legutóbbi indonéziai G20-csúcson elmondott beszédében meghirdetett békeképlethez, és felajánlja az államoknak, hogy egyes pontok végrehajtásában vezető szerepet töltsenek be. Jermak az elnök nevében köszönetet mondott Japánnak Ukrajnával való szolidaritásáért.

Ferenc pápa fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt és férjét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest. Az államfő vezette magyar delegáció részt vett a múlthét szombaton elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa gyászmiséjén, és lerótta kegyeletét a ravatalnál − közölte az MTI-vel a Sándor-palota. „Isten nyugosztalja XVI. Benedek pápát!” − írta közösségi-bejegyzésében Novák Katalin. „Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei, hogy megduplázódott a házasságkötések és felére csökkent az abortuszok száma” – mondta el akkor a vatikáni rádió magyar nyelvű adásában a köztársasági elnök. Habsburg Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete korábban elmondta a Magyar Nemzetnek: az egyházfő különösen elégedett és nagyra értékeli a magyar kormány családpolitikai törekvéseit.

Időjárás:

Ma változó vastagságú, el-elvékonyodó, felszakadozó felhőzet melletti, időszakos napsütéssel lehet számolni. Este ismét lehetnek párás, ködfoltos tájak is. A hőmérséklet jellemző átlaga 6 – 11 fok körül alakul.