Benjámin Netanjahu miniszterelnök felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy országa szavazzon az ENSZ Közgyűlés izraeli-palesztin határozata, az ukrán nagykövet nem vett részt a szavazáson

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.02.

Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök.

Az árnyékkormány „reményt és bizalmat hoz az embereknek, Magyarországnak…” – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy országa szavazzon az ENSZ Közgyűlés izraeli-palesztin határozata, az ukrán nagykövet nem vett részt a szavazáson.

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belföldi hírek:

Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjében. „Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – idézte a ma 200 éve született Petőfi Sándort az államfő, majd hozzátette: mennyire igaz ez ma is, az elmúlt évek váratlan nehézségei után. „Még ízlelgetjük a szót: 2023, és óvatosan kérdezzük: a következő esztendő vajon mit tartogat nekünk személyesen és nekünk magyaroknak együtt” – fogalmazott Novák Katalin. Azt mondta: szeretnénk, ha a jövő év könnyebb lenne, mint amilyen az idei volt. Ha könnyebb nem is, akkor legalább nehezebb ne legyen! Ha mégis nehezebb lesz, akkor legalább tudjuk, hogyan kell megküzdenünk. Ha már tudjuk hogyan, kapjunk hozzá erőt és segítséget! – tette hozzá. Nekivágni egy új, talán nehezebb esztendőnek úgy lenne jó, ha a gondokat most minden magyar ember egyszerre letehetné. Ha maga mögött hagyhatná a megélhetésért folytatott küzdelem fáradtságát, a bizonytalan jövő okozta aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét, a csalódottságot, hogy már megint újra kell kezdeni – folytatta Novák Katalin, hozzáfűzve: a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor. Van azonban mire építenünk. A nehezedő élet és körülmények közepette sokan megsokszorozzák erőfeszítéseiket, és nem a menekülést választják. Talpon maradnak – mondta. „Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk. Kemény fából faragtak minket. Huzatos vidéken, népek útkereszteződésében élünk. Ahol nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség. Szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért” – közölte. „A történelem arra is megtanított minket, hogy legnagyobb gyengeségünk a széthúzás, legnagyobb erősségünk az összefogás. Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudunk tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül” – fogalmazott. Ha az erősek a gyengék mellé állnak, a fiatalok kinyújtják kezüket az időseknek, a tehetősebbek észreveszik a szerényebben élőket, akkor jól hasznosítjuk az elmúlt évtizedben közösen elért eredményeket – mutatott rá.

Magyarországon béke, biztonság és stabilitás van – hangsúlyozta újévi videoüzenetében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki reményét fejezte ki, hogy 2023 békét hoz majd a világban. A kormány közösségi oldalán közzétett videóban Szentkirályi Alexandra azt mondta: a 2022-es év mindenkinek nehéz volt, a szomszédban ráadásul még mindig fegyverek ropognak, miközben az európai gazdaságot olyan szankciókkal bombázzák, amelyek veszélyeztetik mindazt, amit az elmúlt években elért Magyarország. Kiemelte: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon biztosított az energiaellátás és a rezsicsökkentett ár is, amely a gáz és az áram esetében is a legalacsonyabb Európában a lakosságnak.Amiért egyszer kemény munkával megdolgoztunk, azt most sem engedjük el – fogalmazott a kormányszóvivő. Hozzátette: rekord magasságon a foglalkoztatás, vagyis a nehéz helyzet ellenére is sikerült eddig megőrizni a munkahelyeket.

Felkészülünk – közölte Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök. Közösségi-oldalára kitett újévi köszöntőjébe Dobrev Klára azt írta, hogy „azok, akiknek dönteni kellett, másként döntöttek.” „Másként, mint talán jobb lett volna 2021 őszén, másként, mint amiben sokan reménykedtünk 2022 tavaszán” – folytatta. Állítása szerint a DK egészen más kormányt ajánl Magyarországnak, ugyanis véleménye szerint a sikeres kormányzás azt jelenti, hogy a kormány akar és képes vigyázni az emberekre. Kijelentette, hogy felkészülnek, és az árnyékkormány „reményt és bizalmat hoz az embereknek, Magyarországnak, hogy jobb, könnyebb lesz az élet”.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és arra kérte, hogy országa szavazzon az ENSZ Közgyűlés azon határozata ellen, amely felszólítja a Nemzetközi Bíróságot, hogy mérlegelje az izraeli-palesztin konfliktust, az izraeli „annektálást” és „a megszállás jogi státuszát”, nyilatkozták vezető izraeli és ukrán tisztviselők a Walla hírportálnak. Zelenszkij nem kötelezte el magát, és végül az ukrán nagykövet nem vett részt a szavazáson. Az ENSZ Közgyűlés 87 igen szavazattal, 26 nem és 53 tartózkodás mellett szavazta meg az intézkedést. Kijev novemberi támogatása a határozat mellett az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottságban (Negyedik Bizottság) diplomáciai viszályt váltott ki Ukrajna és Izrael között. Ukrán források azt állították, hogy így válaszoltak arra, hogy Izrael megtagadta a védelmi katonai felszerelések szállítását Kijevnek. Izraelben nagyon súlyosnak tekintették az incidenst, és behívták az ukrán nagykövetet egy tisztázó megbeszélésre. Egy vezető rangú izraeli tisztviselő megjegyezte, hogy Netanjahu a külföldi vezetőkkel folytatott tárgyalássorozat részeként beszélt Zelenszkijjel, hogy megpróbálja meggyőzni őket arról, hogy ellenezzék, vagy legalább tartózkodjanak a korábban támogatott határozat szavazásán. Az ukrán kormány egyik forrása szerint a Netanjahuval folytatott beszélgetés során Zelenszkij a szavazás megváltoztatásáért cserébe hallani akarta, hogyan változtatna az új izraeli kormány a politikáján, és hogyan segítené Ukrajnát védelmi katonai felszerelésekkel, különösen az orosz ballisztikus rakétámadásokkal valamint az iráni gyártású drónokkal szemben. Az ukrán forrás szerint Netanjahu nem volt hajlandó elkötelezni magát vagy részleteket közölni az ügyben, és csak annyit mondott, hogy közeleg a szavazás, és a jövőben hajlandó beszélni róla. Zelenszkijnek nem tetszett Netanjahu válasza, és nem vállalta a nemmel szavazást vagy tartózkodást.

Ehud Barak volt miniszterelnök azzal vádolta a Benjamin Netanjahu vezette új kormányt, hogy az izraeli demokrácia megbuktatásán dolgozik, és azt mondta, hogy „a fasizmus jegyeit viseli magán”. A 2012-ben elhunyt Amnon Lipkin-Shahak, az IDF vezérkari főnökének utódja emlékére rendezett megemlékezésen Barak azt mondta, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság képtelennek bizonyul megvédeni Izraelt és demokráciáját a jobboldali koalícióval szemben, akkor Izrael polgárainak „erőszakmentes lázadást” kell szervezniük, hogy megbuktassák azt. „Ez a kormány a szemünk láttára hajt végre puccsot Izraelben, rasszizmusával, korrupciójával, az igazságszolgáltatás semlegesítésével, a rendőrség politizálásával és az IDF parancsnoki láncának aláásásával” – mondta Barak.

Robbanás történt a kabuli katonai repülőtéren – közölték hírügynökségek, idézve a tálib belügyminisztérium szóvivőjét. Az illetékes nem árulta el az áldozatok számát, csak annyit mondott, hogy az incidensben néhányan meghaltak és többen megsebesültek. A tálibok biztonsági parancsnoka is megerősítette a robbanást, és azt mondta, hogy a bombát a repülőtér egyik külső épületében, egy íróasztal alatt helyezték el.

Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena oldalán mondott újévi üzenetében. Zelenszkij üzenetében arról beszélt, hogy nem kíván csodákat, mert ezeket manapság az ukránok saját maguk teremtik. Mint mondta, igaz barátokat sem kíván, mert szerinte a háború úgyis megmutatta, hogy kik minősülnek annak. „Kívánjunk igaz szeretetet? Ebben az évben olyan erősen éreztük, mint azelőtt még soha. Kívánjunk hitet és reményt? Mindkettő már rég az ukrán fegyveres erőkben van. Kívánjunk az otthon melegét? Az ott van, ahol mi vagyunk szeretteinkkel. Kívánjunk fényt? Ez olyasmi, ami mindannyiunkban van, még akkor is, ha nincs áram” – hangsúlyozta az ukrán elnök. „Boldog új évet! A győzelmünk évét” – zárta sorait Zelenszkij, egy fényképet is közzétéve egy karácsonyfa előtt.

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében. „Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni” – emelte ki Vlagyimir Putyin. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is. Felidézte, hogy Oroszország a 2014-es krími történések nyomán szankciós környezetben él. „Az idén azonban valódi szankciós háborút hirdettek ellenünk. Ennek kitervelői a termelésünk, pénzügyi rendszerünk és a szállítmányozásunk összeomlását várták. Ez nem következett be, mert megbízható, szilárd tartalékot képeztünk” – emelte ki az orosz elnök. Meggyőződését fejezte ki, hogy együttes erővel Oroszország képes lesz úrrá lenni a nehézségeken és megőrizheti nagyságát és függetlenségét. „Csak előre fogunk haladni és győzni, családjainkért és Oroszországért” – mondta Putyin.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „egyértelmű ellenségnek” tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért növelni akarja országában az atomfegyverek számát. Kim Dzsong Un a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén azt mondta, hogy „a taktikai nukleáris fegyverek tömeggyártása fontos és szükséges egy olyan helyzetben, amikor Dél-Korea kétségtelenül egyértelmű ellenséggé vált”. A Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett Kim-beszédben az is elhangzott, hogy „exponenciálisan növelni kell a nukleáris robbanófejek számát” és új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és egy kémműhold mielőbbi világűrbe juttatására szólított fel. A többnapos plenáris ülés szombaton ért véget. Kim Dzsong Un a hét közepén már beszélt arról, hogy országa növeli katonai erejét, és erősíti védelmi képességét és hogy ezt jövőre meg is valósítja, de részleteket akkor még nem árult el. A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea nemcsak növelte ballisztikus rakétáinak a kilövését, de felerősödött a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni retorikája is.

Időjárás:

Ma is folytatódik a frontmentes, szokatlanul enyhe időjárás. Este sem ígérkezik komolyabb változás. Enyhe lesz a hajnal. A hőmérséklet jellemzően 8 – 14 fok köré emelkedik.