„Az Amerikával való kapcsolatok erősítésére, a szomszédainkkal való béke kiterjesztésére és az egyetlen zsidó állam jövőjének biztosítására fogok összpontosítani” – írta Netanjahu

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.21.

A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt 2022 – mondta kedden közzétett karácsonyi videóüzenetében a legfőbb ügyész.

Felkészültünk a kormányzásra és felkészültünk arra, hogy kivezessük Magyarországot az Orbán Viktor okozta válságból – mondta Dobrev Klára.

„Az Amerikával való kapcsolatok erősítésére, a szomszédainkkal való béke kiterjesztésére és az egyetlen zsidó állam jövőjének biztosítására fogok összpontosítani” – írta Netanjahu.

Részleges beismerést tett Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke.

Belföldi hírek:

A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt 2022 – mondta kedden közzétett karácsonyi videóüzenetében a legfőbb ügyész. Polt Péter rámutatott arra, hogy a pandémia után új kihívást jelentett az orosz-ukrán háború és az energia-, illetve a gazdasági világválság. Az ügyészségnek különös figyelmet kell fordítania a polgárok jogaira és az állami intézményrendszer megfelelő működésének garantálására – hangsúlyozta. Az adatok azt mutatják, hogy „a nehézségek ellenére az ügyészi szakmai munkát idén is magas színvonalon, kiváló eredményekkel végeztük” – mondta a legfőbb ügyész. Közlése szerint az ügyészség sikeresen alkalmazkodott a körülményekhez, valódi, minőségi munkát végez, képes az új kihívások gyors kezelésre. A drasztikus energiaáremelkedés miatt az ügyészség is arra kényszerült, hogy épületeket zárjon be, takarékossági intézkedéseket vezessen be a téli hónapokra, ezek azonban nem hátráltatják a munkát – jelezte.

Nem volt könnyű éve a magyar rendőröknek 2022 sem, akiket köszönet illet azért, hogy fenntartják Magyarország közbiztonságát – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormány közösségi-oldalára feltöltött videóban. Rétvári Bence kijelentette: túl azon, hogy fenn kellett tartani Magyarország településeink közbiztonságát, emellett a déli határon egyre növekvő a migrációs nyomás, keleti szomszédunknál pedig háború dúl. Ezek pedig mind veszélyeztették Magyarország biztonságát. “Az idei évet tíz százalékos rendőri béremeléssel kezdtük, majd februárban hathavi fegyverpénzt tudtunk kifizetni a rendőröknek. Szeptemberben minden rendőr fizetésében 116 ezer forintos emelés jelent meg, amivel meg akartuk erősíteni azt a munkát, amit a rendőrök a mindennapokban végeznek – fogalmazott Rétvári Bence.”Köszönjük a rendőröknek, hogy fenntartják Magyarország közbiztonságát” – zárta szavait az államtitkár.

Felkészültünk a kormányzásra és felkészültünk arra, hogy kivezessük Magyarországot az Orbán Viktor okozta válságból – mondta a három hónapja létrehozott testület eddigi munkáját értékelő sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke. Véleménye szerint „az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjunk a megélhetési válságból”. Dobrev Klára arról beszélt: a testület létrehozásával meg akarták mutatni, hogy felkészült, kormányzóképes, jól teljesítő alternatívát kínálnak, hogy létezik más politikai kultúra, olyan felfogás, amely szerint a kormány a felelős az ország működéséért.

Bemutatták a Légy erős és bátor! című, kormányzati támogatással megjelent, az általános iskola hatodik osztályosai számára készült zsidó hittankönyvet kedden Kiskunhalason. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára – miután felidézte a hanuka, a fény ünnepe történetét – elmondta: a zsidók az 5783. zsinagógai évben a bátorságot, a hitet és a hagyománytiszteletet ünneplik ebben az időszakban. Kiemelte: a történelem és a hittankönyvek egyrészt tanítanak, másrészt sok tekintetben nevelnek. A múlt mellett arra is tanítanak, hogy a jövőbe a hit, a közösség és a hagyományok megőrzésén át vezet az út – fűzte hozzá. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen rámutatott: a hittankönyv címe is utal arra, hogy a világban most valóban mindenkinek erősnek és bátornak kell lennie, hiszen úgy a zsidó, mint a keresztény közösségeket komoly kihívások, fenyegetések érték az elmúlt években Európában és Európán kívül is.

Külföldi hírek:

Netanjahu keményen visszaszólt a New York Times-nak. A „Veszélyben a demokrácia eszménye a zsidó államban” című írás azzal érvelt, hogy bár Netanjahu tisztességesen nyerte meg a választásokat, az a hatalom, amelyet szélsőjobboldali és ultraortodox partnereinek kínál, valós veszélyt jelent a demokratikus értékekre. Netanjahu egy rövid bejegyzésben azzal vádolta a Times-t, hogy „évtizedeken át démonizálta Izraelt”, majd hozzátette, hogy most „szégyenletes módon Izrael újonnan megválasztott kormányának aláásására szólít fel”. „Miközben a Times továbbra is delegitimálja a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciáját és Amerika legjobb szövetségesét a térségben, én inkább továbbra is figyelmen kívül hagyom megalapozatlan tanácsait, és ehelyett egy erősebb és virágzóbb ország építésére, az Amerikával való kapcsolatok erősítésére, a szomszédainkkal való béke kiterjesztésére és az egyetlen zsidó állam jövőjének biztosítására fogok összpontosítani” – írta Netanjahu.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohammad Stajje felszólította az ENSZ-t, hogy helyezzen ki járőröket Júdea és Szamária-szerte, hogy figyelemmel kísérjék az izraeli telepesek és a biztonsági erők tevékenységét, idézte a Ynet hírportál a WAFA palesztin hírügynökséget. Stajje kérése azután érkezett, hogy Szamáriában a 60-as úton egy izraeli sofőr összeütközött egy palesztin autóval, amely az út szélén parkolt, megölve egy testvérpárt. A palesztin miniszterelnök „szándékos gázolásos támadásnak” minősítette az esetet, míg az izraeli rendőrség közlekedés baleseti nyomozói megállapították, hogy a balesetben könnyebben megsérült izraeli sofőr valószínűleg véletlenül ütötte el a testvérpárt, mivel azok az út rosszul megvilágított szélén parkoltak, hogy megjavítsák járművüket. Stajje egyúttal elutasította a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu ajánlatát, hogy a palesztinok saját magukat kormányozzák, de a biztonsági ellenőrzés Izrael kezében marad. „Benjamin Netanjahu kijelentései érintik népünk azon jogát, hogy létrehozza független államukat” – mondta Stajje.

Az Irakkal foglalkozó jordániai csúcstalálkozó keretében tárgyalt egymással Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője – közölte egy iráni diplomáciai forrás. A megbeszélésen jelen volt Enrique Mora, az Európai Unió, illetve Ali Bagheri, Irán nukleáris főtárgyalója is. Borrell azt írta: az iráni-uniós kapcsolatok romlása miatt volt szükség a találkozóra. Brüsszel és Teherán megállapodott abban, hogy fenntartják a kommunikációt, és a bécsi tárgyalások alapján igyekeznek helyreállítani az atomalkut. Irán 2015-ben kötött nukleáris megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos kötelezettségei teljesítésétől.

Részleges beismerést tett Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden. Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A belga rendőrség közlése szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A belgiumi Haren börtönének női részlegében fogva tartott volt európai parlamenti alelnöknek és társainak december 22-én, csütörtökön kell megjelenniük a bíróság előtt. Arról, hogy egészen a per kezdetéig őrizetben maradnak-e, a csütörtöki meghallgatásukon döntenek. A vád ellenük: bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció. Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi videoüzenetében azt szorgalmazta, hogy külföldön kapjon gyógykezelést Miheil Szaakasvili volt georgiai (grúz) elnök, aki hatalommal való visszaélés miatt börtönben ül. Zelenszkij hangsúlyozta: karácsony közeledtével fontos az irgalmasság, és ami Szaakasvilivel történik, az nem illik Georgiához. Az ukrán elnök úgy véli, hogy az 54 éves politikust egy ukrajnai, európai vagy amerikai egészségügyi létesítménybe kellene szállítani, hogy megfelelő kezelést kapjon. Szaakasvili 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke. Nyolc évet töltött száműzetésben az Egyesült Államokban, illetve Ukrajnában, ahol egyebek között Odessza kormányzója és Zelenszkij reformokért felelős tisztségviselője volt. 2018-ban távollétében hatévi börtönre ítélték hazájában hatalommal való visszaélés miatt. 2021 októberében vették őrizetbe, amikor az önkormányzati választások előtt titokban visszatért Georgiába. A volt elnök tagadta az ellene felhozott vádakat, és elítélését politikai megtorlásnak tartja.

Észak-Korea élesen elítélte a közelmúltban meghirdetett új japán biztonsági stratégiát és katonai fejlesztéseket, és arra figyelmeztetett, hogy Tokió szembesülni fog „veszélyes döntésének” következményeivel, miközben utalt arra a haladásra, amelyet hosszú távú interkontinentális rakétarendszerének fejlesztésében elért.  Japán a múlt héten jelentette be a második világháború óta legnagyobb haderőfejlesztési tervét, miután a fennálló feszültségek és Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmakat gerjesztett egy esetleges szélesebb háború kitörésével kapcsolatban.  Az észak-koreai külügyminisztériumi nyilatkozat szerint Japán az új biztonsági stratégiájában hatékonyan lefektette „egy megelőző csapás képességének” kifejlesztését, ami alapvető változást jelent a kelet-ázsiai biztonsági helyzetben.

Időjárás:

Ma vastagodó felhőzet borítja be az eget. Helyenként szitáló eső sincs kizárva. Este a zömmel erősen felhős égbolt mellett itt-ott eleredhet az eső. A hőmérséklet jellemzően 3 – 8 fok körül alakul.