A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.11.21.

Magyarország a konzervatívok reménysége a szabad világban – nyilatkozta Gulyás Gergely a CPAC Mexicón.

A háziorvosi és a fogorvosi ellátás átrajzolásával nem lehet betölteni az üres praxisokat – mondta Komáromi Zoltán.

Zsidó hívők katonákra is támadtak Hebronban.

Több lövedék is becsapódott a Zaporizzsjai atomerőmű területére – jelentette Igor Konasenkov orosz altábornagy.

Belföldi hírek:

Magyarország ezeréves történelemmel, gazdag kultúrával rendelkezik Európa szívében. Ez egy tízmilliós lélekszámú ország, de 15 milliós nemzet vagyunk. Magyarország a konzervatívok reménysége a szabad világban – nyilatkozta Gulyás Gergely a CPAC Mexicón. Elmondta, ez az ország a bizonyíték arra, hogy egy konzervatív kormányzás sikeres is lehet. Gulyás Gergely szerint a vádak ellenére Magyarország egy sikeres ország. Hazánkban ma több, mint egymillióval dolgoznak többen, mint bő egy évtizeddel ezelőtt. – A gazdasági növekedésünk évek óta Európa egyik legjobbja. A fizetések soha olyan gyorsan nem nőttek, mint az elmúlt évtizedben. Évről évre óriási rekordokat dönt a magyar export, és a világ nagy cégei is szívesen választják Magyarországot befektetésük helyszínéül. Egyedülálló, kilencszázalékos társasági nyereségadónk van, és egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadónk. Magyarország a GDP-jének öt százalékát költi családtámogatásra. Ez 2010 óta megháromszorozódott, és ez a legmagasabb arány Európában – mondta. Gulyás Gergely arra kérte a jelenlevőket, legyenek büszkék arra, hogy a legfontosabb céljuk, hogy hazájukat szolgálják, majd meghívta őket Budapestre, a 2023-as CPAC-re.

Újra akadálymentesen tölthető ki a nemzeti konzultáció – írta közöségi oldalán a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos. Nyitrai Zsolt azt írta: Magyarországon csaknem 100 ezer vak és gyengén látó és több mint 60 ezer siket és nagyothalló honfitársunk él. Hozzátette: Magyarország kormányának fontos, hogy mindenki elmondhassa véleményét a meghatározó kérdésekben, ezért a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációt is akadálymentessé tették. A fogyatékosságügyi szervezetek és a kormány között folyamatos az együttműködés, ennek köszönhetően megvalósulhatott a közügyek akadálymentes gyakorlása is – mutatott rá.

A háziorvosi és a fogorvosi ellátás átrajzolásával nem lehet betölteni az üres praxisokat – mondta Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője. Az ellenzéki párt egészségügyi árnyékminisztere úgy értékelt, hogy az elmúlt 12 év alatt az Orbán-kormány tönkretette az egészségügyet, és az egészségügy átalakítását célzó, közelmúltban benyújtott törvényjavaslat alapján a kormány „újfent rombolásra és megszorításra készül”. Az Orbán-kormány egy tollvonással meg akarja szüntetni az 1200 fősnél kisebb háziorvosi praxisokat úgy, hogy egyszerűen átrajzolja a körzethatárokat – mondta. „Einstandolni akarják a még önkormányzati kézben levő szakrendelőket is” – folytatta Komáromi Zoltán, aki szerint ha ez megtörténik, a szakrendelőkre ugyanaz a sors vár, mint a településektől elvett iskolákra vagy kórházakra. Komáromi Zoltán rendkívül káros lépésnek nevezte, hogy az Országos Mentőszolgálat felel majd az orvosi ügyeletekért.

Letartóztatta hétvégén az illetékes nyomozási bíró azt az embercsempészt, aki drog hatása alatt vezette csempészautóját, tele bevándorlókkal. A Veszprém megyei rendőrök Ajka-Bakonygyepesnél állítottak meg egy magyar rendszámú kistehergépkocsit, amelynek rakterében 14 illegális, magát szírnek és afgánnak mondó, de semmilyen irattal nem rendelkező bevándorló utazott. Elfogták a 22 éves szír embercsempészt is. Az illegális bevándorlók ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről a magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrség intézkedett.

Külföldi hírek:

Az éves zarándoklatra Hebronban összegyűlt, többnyire telepes csoportok folytatták a palesztinok és a biztonsági erők elleni erőszakos támadásokat – közölte a hadsereg. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a hadsereg kíséretében a Józsué utáni első bibliai bíró, Othniel ben Kenaz sírjához érkező zsidó hívők kövekkel dobálták a palesztinokat, akik viszonozták a támadást. A területet biztosító erők a felek szétválasztása érdekében közbeavatkoztak, és a zavargások feloszlatására szolgáló eszközöket alkalmaztak, – áll a hadsereg közleményében. A hadsereg továbbá közölte, hogy több gyanúsítottat is letartóztatottak azt követően, hogy bántalmazták a katonákat. Eközben egy másik hebroni helyszínen, a katonák látták el azt a két palesztint, akiket szintén izraeliek sebesítettek meg a kődobálás következtében és kórházi ápolásra szorultak. „Bármilyen erőszak – különösen a biztonsági erők ellen, elfogadhatatlan bűncselekmény, amely azonnali közbelépést és szigorú igazságszolgáltatást igényel,” – áll a hadsereg közleményében. Aviv Kohavi vezérkari főnök külön nyilatkozatban „elfogadhatatlannak, „szégyenletes és gyalázatos bűnözői magatartásnak” nevezte a támadásokat. Beni Gantz védelmi miniszter is határozottan elítélte a hebroni erőszakos magatartást.

Szakítva korábbi, az izraeli telepeseket érintő politikájával Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete egy telepes közösségnél jelent meg részvétnyilvánító látogatáson. Az amerikai legfőbb diplomata egy évvel korábbi kinevezését követően világossá tette, miszerint „egyáltalán nem fog” ellátogatni izraeli telepes közösségekhez, ellentétben elődjével Dávid Friedman nagykövettel, aki követve Donald Trump akkori amerikai elnök sokkal lazább telepes politikáját többször is megjelent az úgynevezett zöld vonalon túli területeken. Nides korábban azt nyilatkozta a héber médiának, hogy visszafogott távolságtartásának célja, hogy ne kavarja fel az emberek érzelmeit és ne szítsa tovább az amúgy is feszült helyzetet. Most a múlt héten történt terrortámadás egyik izraeli áldozat családjánál mutatott látogatásával tiszteletet. Az elhunyt rokonai megköszönték a tiszteletnyilvánítást, miközben hangsúlyozták, hogy továbbra is Júdea és Szamáriában kívánnak élni, azzal érvelve, hogy távozásuk a terrortámadást elkövetők győzelmét jelentené.

A Vallásos Cionizmus és az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora a koalíciós tárgyalásokon követelik a törvényben rögzítését, hogy ne minőségüljön diszkriminációnak a férfiak és nők szeparációja a nyilvános rendezvényeken, különös tekintettel a vallásos és ultraortodox kulturális eseményekre, tanulmányokra és közszolgáltatásokra, jelentette az Israel Hayom. A követelés háttere, hogy megakadályozzák az általuk „jogi üldözés”-nek nevezett jelenséget. A források hangsúlyozzák, nem arról van szó, hogy kiakarják terjeszteni a nemi szegregációt a közszférára vagy kirekesztenék a nőket a nagyközönségből, hanem arról, hogy a rendezvényeken, az ultraortodox és vallásos közvélemény számára nyújtott szolgáltatások esetében törvényben engedélyezzék a nemi szegregációt. A Jahadut Hatora már 2019-ben is követelte a koalíciós tárgyalásokon a nemi szegregáció tilalmának eltörlését a nyilvános rendezvényeken, ám Benjamin Netanjahu végül nem alakított kormányt, és ismét választásokat tartottak.

Egyre feszültebb a helyzet a hatóság és a tüntetők között Irán kurdok lakta térségeiben iráni ellenzéki szervezetek szerint, akik vasárnap áramkimaradásokról és lövöldözésekről is beszámoltak. A norvégiai székhelyű Hengav emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy fegyveres csapatokat küldtek Nyugat-Azerbajdzsán nevű tartomány Mahabád nevű városába, ahonnan a szervezet bejelentése szerint a város lakónegyedeiben lövéseket is lehetett hallani. A szervezet azt közölte, hogy kotábban a hatóságok tüzet nyitottak a tiltakozókra a Kurdisztán tartományban lévő Divandarreh településnél, és legalább három civilt megöltek. Robbanásokról érkezett hír Nyugat-Azerbajdzsán székhelyéről, Bukanból és a kurdisztánbeli Szagezből is – tették hozzá. Mahmúd Amíri Mokaddam, az ugyancsak norvégiai székhelyű Iran Human Rights vezetője azt közölte, Mahabádban kikapcsolták az áramszolgáltatást, és lövésekről is tudni. „Lehet, hogy megöltek vagy megsebesítettek tüntetőket” – tette hozzá.

Több lövedék is becsapódott a Zaporizzsjai atomerőmű területére – jelentette Igor Konasenkov orosz altábornagy vasárnap. Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve mindezt megerősítette, és jelezte: a hétvégén többször is észleltek robbanásokat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a robbanásokat, és felszólította a feleket a támadások „azonnali leállítására”. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója közleményében „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket, és újra sürgős felhívást intézett az orosz, valamint az ukrán félhez is, hogy állapodjanak meg és vezessenek be egy nukleáris biztonsági és védelmi övezetet az erőmű körül. Az erőművet az ukrajnai háború kezdete óta több támadás érte, ami miatt le kellett választani a hálózatról, és egyesek a sorozatos támadások miatt nukleáris balesettől tartanak. Oroszország vasárnap már azt jelentette Ukrajnát hibáztatva, hogy Ukrajna lövedékekkel találta el az erőmű egyik száraztárolóját, de sugárzást nem észleltek.

Brit sajtóértesülés szerint a brit kormány olyan hosszú távú terveken dolgozik, amelyek alapján Nagy-Britannia a svájci típusúhoz hasonló kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval. A legújabb felmérés szerint ugyanakkor rekordmagasságba emelkedett azoknak a briteknek az aránya, akik ma már hibás döntésnek tartják a kilépést az EU-ból. Jeremy Hunt pénzügyminiszter az elmúlt napokban több nyilatkozatában is utalt arra, hogy a Rishi Sunak miniszterelnök vezette jelenlegi kormány szakítana Boris Johnson volt kormányfő irányvonalával és a jelenlegi kereskedelmi korlátok zömének felszámolására törekszik. Hunt egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy ez nem jelentené Nagy-Britannia visszalépését az unió egységes belső piacára.

Időjárás:

Ma napos és felhős, valamint ködös, ködfelhős tájak egyaránt előfordulhatnak. Helyenként tartós szürkeséggel kell számolni, azonban számottevő csapadék nem hullik. Este, éjszaka mindenütt derült lesz az ég. A hőmérséklet jellemzően 4 – 8 fok közé emelkedhet.