Az Izraeli Védelmi Erők a szamáriai Dzsenin melletti Kafr Dan palesztin faluban feltérképezték a bontási műveletekhez a két terrorista otthonát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.17. reggelén

A regionális repülés a cél, mondta Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress Regional légitársaság társalapítója és -tulajdonosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Évenkénti kétszeri béremelést javasol az LMP a közalkalmazottaknak, köztük a pedagógusoknak is, hogy bérük ne erodálódjon el az infláció miatt.

Az Izraeli Védelmi Erők a szamáriai Dzsenin melletti Kafr Dan palesztin faluban feltérképezték a bontási műveletekhez a két terrorista otthonát.

Egyre több román munkavállalót aggasztanak a növekvő energiaárak, többségük takarékoskodni próbál.

Belföldi hírek:

Ma már csaknem ezer településen működik bölcsőde Magyarországon – mondta a köztársasági elnök csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádnémetiben, ahol új bölcsődét adott át. Novák Katalin emlékeztetett: most háromszor annyi településen tudnak bölcsődei szolgáltatást nyújtani, mint tíz éve, és a szülők négy típusú bölcsőde közül tudják kiválasztani a gyermekeik számára legmegfelelőbb ilyen intézményt. A mintegy 290 millió forint értékű beruházás fontosságát hangsúlyozva a köztársasági elnök úgy fogalmazott: ez a nap nemcsak Hernádnémetinek fontos, hanem mindannyiunknak, hiszen az új bölcsőde átadása arról szól, hogy „hiszünk, bízunk a jövőben és a jövő gyermekeinek építkezünk.” Az államfő emlékeztetett, a bölcsőde két évvel ezelőtti alapkőletételi ünnepségével egybekötve kilenc, az Esély Otthon Program keretében felújított lakást is átadtak Hernádnémetiben a fiataloknak. Ezzel esélyt szerettünk volna adni akkor azoknak a fiataloknak, akik boldogulni akartak saját szülőföldjükön és erről az elvről szól az új bölcsőde megépítése is – fogalmazott.

A regionális repülés a cél, mondta Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress Regional légitársaság társalapítója és -tulajdonosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, hogy egy finnországi, egyébként magyarok által irányított céget hoztak ide – szinte vissza- Magyarországra, hiszen Aeroexpress néven működött már cég, amely 1923-ban már közvetlen magyar lajstromozású hidroplánokat indított Bécsbe. Ennek kapcsán megjegyezte, szeretnék újból beindítani a hidroplánnal való repülést, hiszen ez összeköti a repülést a hajózással is akár, már rendelkeznek is egy modern géppel. Arra a kérdésre, mennyire tartja fontosnak egy magyar, illetve nemzeti tulajdonú légitársaság működését, azt felelte, a Wizzair szellemi központja Budapesten van, modern magyar lajstromozású gépek már repülnek Európába. Ugyanakkor az is igaz, hogy a repülési piacon van helye a cargo, és a regionális repülésnek is. Azt is látni kell, hogy a nagyobb társaságok gépeivel nem éri meg a regionális repülés. Kiemelte, az Aeroexpressnél fontosnak tartják, hogy a regionális repülés a céljuk. Már el is indultak az első járatok Budapestről és Debrecenből Erdélybe, Kolozsvárra, Temesvárra és a Székelyföldre – mondta.

A magyarok ezer éve hisznek abban, hogy nincs nemzet a családok nélkül, és csak a családok adhatják a haza identitásának és szuverenitásának alapját, ezért köteleződött el a kormány tizenkét éve a családbarát ország építése mellett – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nőtagozatának Női érdekképviselet a kereszténydemokráciában című konferenciáján kiemelte: a nők visszatérése a munka világba a társadalom és gazdaság oldaláról is fontos kérdés, ezért a kormány határozott lépéseket tett a munka és a családi élet összehangjának megteremtéséért és családbarát munkahelyek kialakításáért. Bevezették, hogy a munkáltató – ha kérik az érintettek – köteles napi négyórás foglalkozást biztosítani a gyermek négyéves koráig, három vagy többgyerekes szülők esetében a legkisebb gyerek hatéves koráig, a gyerekek után járó pótszabdságot pedig már mindkét szülő igénybe veheti egymástól függetlenül – sorolta. Megemlítette azt is, hogy a munkahelyvédelmi akció révén 2020-ban átlagosan mintegy 11 ezer kisgyermekes szülő részesült munkahelyvédelmi kedvezményben 1,8 milliárd forint értékben.

Évenkénti kétszeri béremelést javasol az LMP a közalkalmazottaknak, köztük a pedagógusoknak is, hogy bérük ne erodálódjon el az infláció miatt. Az ellenzéki párt emellett azonnal 45 százalékkal emelné meg az érintettek bérét. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ismertette: ősszel kerülhet az Országgyűlés elé az a javaslatuk, amely szerint január 1-jén és július 1-jén is emelkedne a közalkalmazottak jövedelme, a megelőző fél év inflációjának megfelelően. „Rekordinflációs időszakot élünk”, ami a pedagógusoknak csaknem egyhavi jövedelmét emészti fel – indokolta a javaslatot a politikus.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők a szamáriai Dzsenin melletti Kafr Dan palesztin faluban feltérképezték a bontási műveletekhez a két terrorista otthonát, akik szerdán egy tűzharc során megölték Bar Falach őrnagyot. A művelet során palesztin fegyveresek tüzet nyitottak, Molotov-koktélt és robbanószerkezeteket dobtak az izraeli csapatokra, akik viszonozták a tüzet, és az összecsapás során letartóztatták az egyik terrorista közeli hozzátartozóit. A Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma szerint az izraeli hadsereg tevékenysége során egy 17 éves palesztint agyonlőttek. A palesztin Molotov-koktélt dobott az izraeli erőkre. A Júdea és Szamáriában zajló biztonsági eszkaláció hátterében Dzsenin kormányzója, Izraelt okolta az északi városok, Dzsenin és Sechem helyzetének romlásáért. Beni Gantz védelmi miniszter elrendelte a Dzsalamah és Szalem ellenőrzőpontok további értesítésig történő lezárását az incidenst követően. Gantz szerint a Palesztin Hatóság egyik biztonsági tisztjének részvétele a terrortámadásban „komoly”, és „figyelmeztető jel a Palesztin Hatóság számára, amelynek önvizsgálatot kell végeznie és cselekednie kell”.

Nyolcvan orosz nagyvállalat képviselőiből álló küldöttség látogat Iránba a következő héten – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Vlagyimir Putyin orosz elnökre hivatkozva csütörtökön. Putyin üdvözölte az iráni-orosz kapcsolatok fejlődését. Az orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján nyilatkozott, miután találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel. Putyin hozzátette: mindent megtesz, hogy Irán a csoport integráns részévé váljon. Jelezte: Moszkva és Teherán „számos kérdésben közeli vagy azonos álláspontot képvisel”. Ebrahim Raiszi azt hangsúlyozta, hogy az amerikai szankciókkal sújtott országok együttműködve számos problémán felülkerekedhetnek, és erősebbé válhatnak. Az Egyesült Államok Iránra nukleáris programja, Oroszországra pedig az ukrajnai háború miatt szabott ki büntetőintézkedéseket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlekedési balesetet szenvedett Kijevben, de nem sérült meg súlyosan – közölte szóvivője csütörtökön egy közösségi-bejegyzésben. Szerhij Sznyikforov, aki nem közölte, hogy mikor történt a baleset, azt mondta, hogy Zelenszkij autója egy személygépkocsival ütközött. „Az elnököt orvos vizsgálta meg, nem találtak súlyos sérüléseket” – mondta, hozzátéve, hogy a balesetet kivizsgálják. A Zelenszkijt kísérő orvosok sürgősségi ellátásban részesítették a másik személygépkocsi vezetőjét, és mentőautóba szállították – mondta.  Zelenszkij szokásos éjjeli videója egyébként a poszt után néhány perccel megjelent, abban azonban nem tett említést az incidensről.

Franciaországban 25 százalékkal csökkent az antiszemita cselekmények száma az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. Gérald Darmanin belügyminiszter ezt akkor jelentette be, amikor részt vett egy új zsinagóga felavatásán Párizs egyik nyugati elővárosában, Levallois-Perret-ben. Tájékoztatása szerint január és június között 227 antiszemita cselekmény történt az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent a 2021 első fél évében regisztrált 298-hoz képest. Ezek fele antiszemita jellegű fizikai támadás volt. A kormánytag leszögezte: „nincs különbség az antiszemita cselekmények és az Izrael-gyűlölet között”. „Ezt ki kell mondani újra és újra” – hangsúlyozta a miniszter, akinek szavait az AFP hírügynökség tudósítása szerint a hallgatóság hangosan megtapsolta. A vallásokért is felelős tárcavezető kiemelte: „a francia szekularizáció nem jelenti a vallások tagadását, és nem követel meg semlegességet a köztereken”. „Franciaországban mindig lehet kipát viselni az utcán” – tette hozzá, megígérve, hogy azt soha nem fogják a törvények tiltani.

Egyre több román munkavállalót aggasztanak a növekvő energiaárak, többségük takarékoskodni próbál, a távmunkában dolgozók pedig gyakrabban járnak be munkahelyükre, hogy csökkentsék az otthoni rezsit – írta csütörtökön a Mediafax hírügynökség a BestJobs munkaközvetítő portál által végzett felmérés adatait ismertetve. A koronavírus-világjárvány egészségügyi és társadalmi kihívásai után a 2022-es esztendő gazdálkodási próbatételt jelent a munkavállalók számára, ezért az energetikai válság és az infláció következményeinek átvészelése érdekében 80 százalékuk takarékoskodással próbál felkészülni a közelgő tél kiadásaira. A megkérdezettek 25 százaléka jelezte, hogy elkezdett félretenni pénzt a téli rezsikiadásokra, 13 százalékuk befektetéseket eszközölt bevételi forrásai változatosabbá tétele érdekében, 10 százalékuk másodállással próbálja kiegészíteni keresetét. A válaszadók 35 százaléka mondta, hogy télen takarékoskodni fog, hatékonyabbá téve energiafelhasználását, míg 20 százalékuk úgy értékelte, hogy az energiahordozók drágulása nem befolyásolja anyagi helyzetét. A 15 százalékot meghaladó infláció negatív hatásainak kivédése érdekben a megkérdezettek alig 3 százaléka mondta azt, hogy inflációkövető munkaszerződése van, úgyhogy a növekvő kiadásokat fedezni fogják a kialkudott béremelések. A többiek a kiadásaik csökkentésére kényszerülnek.

Időjárás:

Ma is folytatódik az erősen felhős, borongós időjárás, ismétlődő esővel. Este tovább csökken a hőmérséklet, szerte az országban hűvösre fordul az idő. A hőmérséklet jellemzően 13 – 18 fok között várható.