Az Izraeli Védelmi Erők új részleteket közöltek a Palesztin Iszlám Dzsihád elleni három napig tartó gázai hadműveletről

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.11. reggelén

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete beszélt a Heti Tv Reggeli Pirkadat című műsorűban  a múlt heti rakétatámadásokról, valamint Magyarország és Izrael kapcsolatáról.

Az Izraeli Védelmi Erők új részleteket közöltek a Palesztin Iszlám Dzsihád elleni három napig tartó gázai hadműveletről, amely vasárnap az Egyiptom és Katar által közvetített tűzszünettel ért véget.   

Lengyelország a viszonosság elvét fogja alkalmazni a Brüsszellel fenntartott kapcsolataiban, és érvényesíteni fogja uniós tagként szerzett jogait – jelentette ki a lengyel kormánypárt.

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták.

Belföldi hírek:

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete beszélt a Heti Tv Reggeli Pirkadat című műsorában  a múlt heti rakétatámadásokról, valamint Magyarország és Izrael kapcsolatáról. A nagykövet a múlt heti rakétatámadásokról elmondta, egyértelmű tény, hogy a cselekmények mögött Irán, az Iszlám Dzsihád és a Hámász áll. Irán az, amely folyamatosan támogatja a terrorszervezeteket, és magukat a terroristákat is. Az egész akció kiindulópontja az volt, hogy az izraeli biztonsági erők az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét letartóztatták, míg a másikat kénytelenek voltak likvidálni. Erre volt a válasz a Gázából elindított rakéták sorozata. Yacov Hadas-Handelsman megemlítette, az izraeli biztonsági erőknek köszönhetően a mostani rakétatámadás nem járt sikerrel, ahogy az egy évvel ezelőtti, szintén a terroristák által támogatott akciósorozat sem, amikor is az izraeli arabokat bíztatták lázadásra. Nem érték el céljukat, hogy folyamatosan feszültséget szítsanak az Izraelben élő zsidó és arab állampolgárok között. A nagykövet  beszélt Izrael és Magyarország kapcsolatáról, kiemelve, a zsidó állam csak elismerően tud nyilatkozni a magyar kormány cselekedeteiről, amelyekkel például a magyarországi zsidó élet működését támogatják. Erre volt legutóbb nagyon jó példa a magyar kormány támogatásával, a Mazsök szervezésében lebonyolított Szenes Hanna emlékverseny, amin iskolai osztályok vettek részt, a győzteseket pedig egy hétig vendégül látta Izrael.

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Azt írták: a büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, de a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős. Hozzátették: tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg az illegális migránsok a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a 150-et az ilyen esetek száma, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát – tették hozzá. A BvOP tájékoztatása szerint az elmúlt másfél évben mintegy félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, a 31. héten emelkedő tendencia volt tapasztalható a budapesti agglomeráció vizsgált településein: Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Százhalombattán, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán. A többi vizsgált településen a tendencia stagnál – tették hozzá. Az NNK közlése szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi hely esetében az emelkedett, három mintavételi helyen – Debrecenben, Salgótarjánban és Zalaegerszegen – pedig a mérsékelt kategóriába esik. Az NNK felhívta a figyelmet arra: a vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A harmadik, megerősítő oltás felvételét továbbra is javasolják annak, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A negyedik oltás elsősorban az időseknek és a kockázati csoportba tartozóknak ajánlott – írták.

Áder Jánoshoz fordul a hazai erdők védelme érdekében az LMP – jelentette be Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese.  Közlése szerint arra kéri Ungár Péter frakcióvezető a volt köztársasági elnököt, hogy vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé tévő kormánydöntés mihamarabbi visszavonása érdekében, mondván, a „romboló rendelet” döbbenetes károkat tud okozni, következményei pedig nem, vagy csak hatalmas anyagi ráfordítással lesznek majd helyrehozhatók. Ez a lépés nem segíti az energiaszegénységben tengődőket, viszont olyan rombolást eredményez, ami nem tűrhető tovább – fogalmazott. Egyben emlékeztetett arra: a volt államfő „mindig rendkívül fennkölt módon, szóban védte a természetet”, e célra hozta létre a Kék Bolygó Alapítványt, most pedig valóban tehet azért, hogy „ne szülessenek olyan döntések, amelyek valóban fölélik a jövőnket”.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők új részleteket közöltek a Palesztin Iszlám Dzsihád elleni három napig tartó gázai hadműveletről, amely vasárnap az Egyiptom és Katar által közvetített tűzszünettel ért véget.  A hadművelet során azonosították a Palesztin Iszlám Dzsihád arra irányuló szándékát, hogy pilóta nélküli légi járművet indítson az Asdod partjainál található Tamar gázfúrótorony felé. A kísérlet kudarcot vallott, és a járművet végül nem indították el a fúrótoronyhoz. A Palesztin Iszlám Dzsihád szamáriai vezetőjének a letartóztatása után Tajszir Dzsabari azt tervezte, hogy támadást hajt végre páncéltörő rakéták kilövésével izraeli járművekre.  Péntek délelőtt Aviv Kochavi vezérkari főnök jóváhagyta a Gázai Hadosztály terveit, és miután a fokozott készültségben a légierő befejezte az Vaskupola ütegek elosztását az egész országban, engedélyt kaptak a hadművelet megkezdésére. A légierő F16-os repülőgépei elindultak, hogy megöljék a Palesztin Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnokát, aki a 14 emeletes “Palesztina” toronyban bujkált a gázai Sudzsaijja negyedben. Izrael minimálisra akarta csökkenteni a közeli lakásokban tartózkodó ártatlan civileknek okozott károkat.   Másnap, szombat délután a Sabak belbiztonsági szolgálat lokalizálta a terrorszervezet dél-gázai parancsnokát, Khaled Manszúrt.  F16-okos célba vették az épület mindhárom emeletét, ahol Manszúr tartózkodott . Az Izraeli Védelmi Erők 170 célpontra mért csapást vadászgépekkel, fegyveres drónokkal, harci helikopterekkel és a tüzérséggel.

A Hezbollah főtitkára ismét figyelmeztette Izraelt, hogy az Irán által támogatott terrorszervezet nem fogja tétlenül nézni, ha a zsidó állam továbbra is felhasználja a Libanonnal közös tengeri határ közelében felfedezett földgázt. Naszrallah azt mondta, hogy a szervezet, amely a libanoni szövevényes politikai rendszerben a hatalmi egyensúlyt tartja kezében, „várja a választ [Izrael részéről] a libanoni kormány által benyújtott kérésekre”, utalva az új, amerikai közvetítésű javaslatra, amely szerint a két ország megállapodna egy új tengeri határról. Naszrallah, akinek szervezete az elmúlt hetekben több drónt küldött a vitatott Karish gázmezőre, hogy azt üzenje, egy napon akár célba is veheti azt, egyenesen az Egyesült Államokhoz és Izraelhez fordult, és azt mondta, „Libanon nem tűrné természeti erőforrásainak kifosztását; eljutottunk a végállomáshoz, és eltökéltek vagyunk, hogy végigmegyünk az úton. Senki sem fenyegethet minket”.

Lengyelország a viszonosság elvét fogja alkalmazni a Brüsszellel fenntartott kapcsolataiban, és érvényesíteni fogja uniós tagként szerzett jogait – jelentette ki a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság párt  szóvivője Radoslaw Fogiel a Wnet rádiónak adott interjúban. A Lengyelországnak szánt európai forrásokat blokkoló uniós szándékról szólva Fogiel elmondta: ” nyitottak voltunk a tárgyalásokra és valóban készek voltunk engedményeket tenni, és a másik oldal nem reagált, mostantól szimmetrikus akciókat fogunk alkalmazni”. „. A Brüsszellel való kapcsolatainkban a kölcsönösség elvét fogjuk alkalmazni” – fogalmazott.   „Lengyelország képviseletében szigorúan érvényesíteni fogjuk a bennünket megillető jogokat, ugyanakkor a legapróbb részletekbe menően gondoskodunk arról is, hogy az európai intézmények és az Európai Bizottság ne hatolhassanak be olyan területekre, ahol a szerződések, például az Európai Unió működéséről szóló szerződés nem ad nekik hatáskört”.

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő. Firenze önkormányzata az egyedüli, mely megbírságolja az energia takarékossági intézkedések megszegőit. A toszkán fővárosban 25 eurótól 500 euróig (10 ezer – 200 ezer forint) terjedő pénzbüntetést szabnak ki azokra a klimatizált kereskedelmi egységekre, amelyek nyitva tartják ajtajaikat. Dario Nardella polgármester felszólította a lakosokat, hogy ne vasalják ki minden ruhájukat, csak telepakolva használják a mosógépet, és a fűtési szezonban ne lépjék túl a 19 Celsius-fokos hőmérsékletet az otthonokban és a munkahelyeken – jelentette a La Repubblica napilap szerdán.  Máshol is takarékossági program indult azután, hogy Olaszország csatlakozott az Európai Unió tagállamai közötti megállapodáshoz, melynek értelmében egyelőre önkéntes alapon, 2022 augusztusától 2023 márciusáig 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást az utóbbi öt év átlagához képest. Olaszország hét százalékos csökkentést vállalt. Torinóban a közvilágítás erősségét vették vissza, valamint két fokkal megemelték a közhivatalok hűtési hőmérsékletét.

Időjárás:

Csütörtökön délelőtt gyengén felhős, napsütéses idő lesz jellemzőbb, míg délután változó vastagságú, szakadozott felhőzet zavarja a napsütést.  Országszerte élénk, időnként és helyenként felerősödő észak-keleti szél fúj, ami csökkenti a hőérzetet.  A legmagasabb nappali hőmérséklet délután 25-30 fok körül alakul.