Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.02. reggelén

Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott.

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel – jelentette be a török védelmi minisztérium.

Kazahsztánba látogat szeptemberben Ferenc pápa – jelentette be hétfőn a Vatikán.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokba utazott, ahol részt vesz az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en, és kétoldalú találkozókat is bonyolít – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. A delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is. Orbán Viktort az egyik nyitóbeszéd megtartására kérték fel a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference). A CPAC 1974-ben alapított konzervatív politikai dzsembori, melyet az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) rendez meg; s a közel fél évszázados története során az ACU legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát.

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára,  Kovács Zoltán.  Több mint kétmillióan keresték fel a programsorozat helyszíneit és több mint félmillióan érkeztek a tűzijátékra. Az államtitkár mindenkit arra kért, hogy méltóságteljesen ünnepelje augusztus 20-át a nemzet fővárosában, a szervezők mind tartalmi, mind biztonsági szempontból erre készülnek. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint hétfő reggel ülésezett a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely elfogadta a rendezvény biztonsági tervét. Hangsúlyozta: augusztus 20., Szent István napja kiemelkedik a nemzeti emléknapok, ünnepek sorából, évek óta ezen a rendezvényen szólítják és mozgatják meg a legtöbb embert a programokkal. Hangsúlyozta: a tűzijáték esetében nemcsak a szerződések köttettek meg már tavasszal, hanem a beszerzések is megtörténtek. Ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani – fogalmazott, hozzátéve, hogy a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak.

Az elmúlt hetekben tapasztalt természeti katasztrófák arra ösztönöztek bennünket, hogy a katasztrófavédelmi rendszerben kijelölt állandó állomány mellé további erőket állítsunk készenlétbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy felidézte, hogy két héttel ezelőtt két magyar helikopter állománya Szlovéniában segédkezett vízszállítással egy kiterjedt erdőtűz megfékezésében, de látható, hogy több országban is hasonló katasztrófákkal küzdenek. A hétvégi esőzés ellenére hasonló helyzetek Magyarországon is előfordulhatnak, ezért – összhangban a honvédelmi miniszter által elrendeltekkel – a Magyar Honvédség munkacsoportokkal és nagyobb személyi állománnyal erősítette meg állandó készenléti és készültségi szolgálatait – mondta a parancsnok. Az altábornagy kifejtette: a személyi állomány jelentős részét, három helyőrségben 250 embert jelöltek ki kézi, műszaki munkák elvégzésére, továbbá több munkacsoportot is felállítottak, amelyek munkagépekkel nehezebb műszaki feladatok ellátására is képesek a természeti katasztrófák esetében. Ezek az erők szükség esetén Magyarország bármely területén bevethetők.

Az LMP igazságos közteherviselést sürget, az ellenzéki párt ennek érdekében társaságiadó-javaslatot dolgozott ki és petíciót fogalmazott meg. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: ma Magyarországon az a „szégyenteljes” állapot uralkodik, hogy a nagy hazai és nemzetközi cégek egyáltalán nem veszik ki részüket a közteherviselésből.

Külföldi hírek:

A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet – írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyet annak alkalmából tett közzé, hogy New Yorkban összeül az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája. Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, az Atomsorompó Szerződés ötvenkét esztendővel ezelőtt, 1970-ben lépett hatályba azért, hogy megakadályozzák a nukleáris fegyverek további elterjedését. A szerződés letéteményesei az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. A szerződés szerint az atomhatalmak tárgyalásokat folytatnak egymással a nukleáris leszerelés érdekében és nem adnak át nukleáris fegyvereket más országoknak. Az Ukrajnában zajló háború miatt azonban gyakorlatilag megszűnt a politikai egyeztetés az atomhatalmak között, ami nagyon nagy baj a jelenlegi helyzetben – írta a miniszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, „sokáig hittük, reméltük, hogy a tömegpusztító fegyverek alkalmazása már soha többé nem lesz témája a nemzetközi politikának, de az Ukrajnában zajló háború sajnos új megvilágításba helyezte ezt a reménykedést”.

Az Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump a 2020 márciusában tartott választások előtt a Kék-Fehér párt elnökét, Beni Gantzot akarta nyilvánosan támogatni a miniszterelnöki posztra, derül ki Trump veje, Jared Kushner új könyvéből, mely augusztus 23-án jelenik meg. Kushner akkoriban az amerikai elnök vezető tanácsadójaként dolgozott. Kushner szavai jelzik, hogy milyen rossz volt akkoriban Trump és Benjamin Netanjahu viszonya, és mennyire lelkesedett az amerikai elnök Netanjahu politikai ellenfeléért, Gantzért a 2020. január 27-i találkozójukat követően, melyre az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó terv bemutatása előtt került sor. Kushner azt írja könyvében, hogy ennek hátterében Netanjahu Fehér Házban, 2020. január 28-án tartott „Az évszázad megállapodása” bemutató ünnepségén mondott beszédet állt, amely során bejelentette, hogy előmozdítja a Jordán-völgy valamint Júdea és Szamária telepeinek annektálását, amit Kushner szerint Trump elnök nem hagyott jóvá.Nem volt felhívás a palesztinokkal való megbékélésre. Ez egy választási kampánybeszéd volt az otthoni választóinak, és elferdítve mutatta be a programunkat” – írta Kushner.

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel – jelentette be a török védelmi minisztérium. A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus 2-án Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból több mint húszmillió tonna gabona vár még exportra. A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd. A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette. Kubrakov közleményében azt írta: Ukrajna partnereivel közösen újabb lépést tett hétfőn annak érdekében, hogy elejét vegyék a világméretű éhínségnek. Hozzátette, legalább egymilliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte: Odessza térségében 16 másik hajó várakozik útra készen.

Irán már tudna atombombát előállítani, de nincsenek ilyen tervei – jelentette be az iráni atomenergia-hivatal vezetője. Mohamed Eszlámi – akinek a szavait a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte – júniusban azt mondta, a síita állam nem folytat semmilyen titkos nukleáris fejlesztést. Irán már 60 százalékosra dúsított uránt állít elő, jóllehet a 2015-ös atomalku – amelynek felélesztéséért tavaly kezdődtek tárgyalások – 3,67 százalékig engedélyezné ezt.

Kazahsztánba látogat szeptemberben Ferenc pápa – jelentette be hétfőn a Vatikán. A Vatikán hétfőn közölte, hogy Ferenc pápa szeptember 13-tól 15-ig a kazahsztáni Nur-Szultanba utazik a Tradicionális és Világvallások Vezetőinek 7. Kongresszusára. Korábban a pápa abbéli reményének adott hangot, hogy Nur-Szultanban találkozhat Kirill orosz pátriárkával. Az utazást bejelentő vatikáni közlemény nem említi konkrétan a találkozót az orosz ortodox egyház vezetőjével. Ferenc pápa eredetileg a múlt hónapban találkozott volna Kirillel Jeruzsálemben, ahova Libanonból érkezett volna, de mindkét látogatását lemondták.

Megkezdték a barikádok lebontását a koszovói szerbek hétfőn, egy nappal azt követően, hogy az utak elzárásával tiltakoztak a koszovói kormány bizonyos intézkedései ellen.  A pristinai kormány szombaton bejelentette, hogy augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél. Emellett pedig ismét felvetették, hogy szerb rendszámtáblájú autók nem léphetnek be az országba, és belépésnél ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük. Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagált a koszovói bejelentésekre. Mint mondta, ezekkel az intézkedésekkel az Albin Kurti vezette pristinai kormány csak feszültségeket akar kelteni, semmi okuk nincs arra, hogy ilyen döntéseket hozzanak. Albin Kurti hatalomra kerülése óta jelentősen megnőtt a koszovói szerbek és szerb intézmények ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma – közölte a szerb elnök, aki egyben arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát, és „ne üljön fel a provokációnak”. A szerb elnök sajtótájékoztatóját követően a Koszovó északi részén élő szerbek elzárták a Szerbia és Koszovó közötti átkelőkhöz vezető utakat. Rövid időre a koszovói különleges rendőri egység is kivonult, hogy biztosítsa a helyszínt, de komolyabb incidens nem történt.

IDŐJÁRÁS:

Szerdán nyaralóknak kedvező, nyugodt, keleten változóan felhős-napos, a Dunántúlon napos, csütörtökön országszerte derült idő ígérkezik, jelentős felmelegedéssel. A hőmérséklet ismét többfelé elérheti, csütörtökön sokfelé meghaladhatja a 35 fokot. Számottevő csapadék nem valószínű.