Az izraeli légierő leállította az F-35-ös vadászgépeivel folytatott kiképzőrepüléseket műszaki okokra hivatkozva

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.01. reggelén

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón  a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

Az izraeli légierő szombaton leállította az F-35-ös vadászgépeivel folytatott kiképzőrepüléseket műszaki okokra hívatkozva.

New York városának vezetése közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt.

Belföldi hírek:

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés „könnyű és gyors”, mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható. A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Hozzátette: az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.   Elfogadva a MOL javaslatát a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos üzemanyagárat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fenn – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón, hozzátéve: a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón  a Heti Tv több kérdésére is válaszolt. A Heti Tv az energiaválság kapcsán szerette volna megtudni, mi történik azokkal, akik a napkollektor pályázaton elindulnának, ám nem rendelkeznek megfelelő önrésszel. Gulyás Gergely kijelentette, valóban az lenne a legszerencsésebb, ha az önrész nulla lenne, de erre jelenleg nincsen mód. A kormány tervezi azt is, hogy kedvező hitelekkel segítse azokat, akiknek az önrész gondot jelent.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a jelenlegi árak mellett egy ilyen befektetés jóval hamarabb, akár egy év alatt is megtérül, azaz most megéri alternatív megoldásokba fogni.

Az aszályhelyzet kapcsán a Heti Tv a hazai  vízgazdálkodásról, valamint az EU-s segélyek növeléséről is kérdezte a minisztert. A politikus elmondta, nincs lehetőség az uniós segélyek megemelésére, ugyanakkor a kormány tárgyalásban van Brüsszellel egy
forrás kapcsán, amennyiben ez sikeres lesz, úgy a Homokhátság vízgondjai is megoldódnak. Valóban dönteni kell a vízgazdálkodás átalakításáról. Szeptemberben lesz döntés az öntözési rendszer átalakításáról, ez azért is fontos, mert bár Magyarország
víztartalékai jelentősök, de most kisebb területen zajlik öntözéses gazdálkodás, mint a rendszerváltozáskor.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról, az aszályról és a vízgazdálkodásról.

A politikus kijelentette, a magyar emberek megnyugodhatnak, az ország képes ellátni saját polgárait, ez semmilyen problémát nem fog okozni. Ugyanakkor az is igaz, tette hozzá, hogy a problémákról is kell beszélni. A szakember szerint igen komoly aszálykárokat szenved el az ország, a helyzet majdnem annyira súlyos, mint 70 évvel ezelőtt volt. Ugyan a hazai lakosságot az agrárium képes ellátni, de az aszály miatt nem lehet tudni pontosan, hogy exportra mennyit tud majd az ország szállítani. Előreláthatólag az ágazat a tervezett bevételeinek egyharmadát fogja elszenvedni, ez az ezermilliárdos összeg hiányozni fog a költségvetésből. Arra a kérdésre, hogy az Európai Közösségnek van-e valamilyen forrása az ilyen helyzetre, a politikus úgy felelt, a magyar kormány többször is tárgyalt az EU-val, amelynek van egy 500 millió eurós alapja, de látni kell azt is, hogy a mostani óriási méretű aszály és a háború okozta energiaár robbanás miatt ez a forrás nem elegendő. Ezen változtatni kell, több pénzt kell tenni ebbe a segélyalapba.

Új napi csapadékrekordot hozott a szombaton érkezett hidegfront; Tiszakarádra „özönvíz” zúdult – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap honlapján. Szombaton markáns hidegfront vonult át az ország felett. Többfelé fordultak elő heves zivatarok az országban, nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék – tudatták. A legtöbb csapadékot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakarádon mérték, ahol 123,2 milliméternyi csapadék zúdult le néhány óra leforgása alatt. Ez új napi csapadékrekord, a korábbi rekord 105,8 milliméter volt, amelyet Fertőrákoson regisztráltak 2014-ben – közölték.

Minden közösségi közlekedési eszközre érvényes klímabérlet bevezetését követeli az LMP a stratégiai energiatartalékok felélése helyett – közölte a párt országos elnökségének tagja. Az egész országra érvényes, havi ötezer forintos klímabérlet azonnali bevezetése érdekében petíciót indított a párt, amelyet a klimaberlet.hu weboldalon lehet támogatni – közölte Hanák Gábor.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid miniszterelnök vasárnap a heti kormányülésén felszólalt a nők elleni erőszak ellen.  Bár a mostanában nyilvánosságra került  esetek különböznek egymástól, van egy közös nevezőjük: a nők elleni szörnyű erőszak. Társadalmi felelősségünk és kormányként kötelességünk felszámolni ezt a jelenséget.” Lapid közölte, hogy szombaton beszélt Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel és az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat vezetőjével Kati Perryvel.

Az izraeli légierő szombaton leállította az F-35-ös vadászgépeivel folytatott kiképzőrepüléseket, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok hibát fedezett fel a lopakodó repülőgépek katapultüléseiben. A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy szombat este a helyzetértékelés után úgy döntött, hogy a következő napokban a teljes 33 repülőgépből álló flottát megvizsgálják. Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint Bar ,,hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat szigorúan és alaposan kell elvégezni annak érdekében, hogy a flotta teljes kompetenciáját visszaállítsák a magas biztonsági színvonal megőrzése mellett”. Az F-35 operatív tevékenysége várhatóan folytatódik a vizsgálat alatt. A hadsereg szerint az ilyen műveleteket Bar eseti alapon fogja jóváhagyni. Az amerikai légierő pénteken közölte, hogy ideiglenesen repülési tilalom van érvényben az F-35-ös flottájánál.

Az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket az új tengeri doktrína szellemében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a hadiflotta napján megtartott szentpétervári fő haditengerészeti díszszemlén. „Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a létfontosságú és stratégiai érdekekét. Ezek mindenekelőtt a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki- és a Bering-tenger, valamint a balti-tengeri és a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket” – mondta. Putyin azt hangoztatta, hogy az orosz hadiflotta képes villámgyorsan megfelelni bárkinek, aki úgy dönt, hogy megsérti Oroszország szuverenitását és szabadságát. Méltatta a haditengerészet, amely szerinte becsülettel teljesíti stratégiai feladatait az ország határain és a világtenger bármely régiójában, magasfokú készültségben áll és folyamatosan fejlődik.

Oroszország hivatalosan is meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki az olenivkai börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében több mint ötven ukrán hadifogoly vesztette életét – közölte vasárnap a védelmi minisztérium. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres ENSZ-főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat.  Az olenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat őriztek – elősorban a Moszkva által nácinak tartott Azov ezred volt katonáit – pénteken rakétacsapás érte. Az épület gyakorlatilag teljesen megsemmisült a tűzben.

New York városának vezetése közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt helyi idő szerint szombaton, a várost a járvány gócpontjának nevezve. A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett. A veszélyhelyzet bejelentése lehetővé teszi, hogy a fertőzés terjedésének lassítására sürgősségi rendeleteket adjanak ki és intézkedéseket hajtsanak végre a városi egészségügyi törvény alapján. Az elmúlt két napban New York állam kormányzója, Kathy Hochul katasztrófahelyzetet hirdetett, az állam egészségügyi hivatala a majomhimlőt a közegészségügyet közvetlenül fenyegető veszélynek nevezte. New York államban péntekig 1345 esetet regisztráltak, a második legtöbb fertőzést, 799-et Kaliforniában igazolták az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján.

Gazdasági hír:

Az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs javaslata alapján a kormány moratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire – mondta az agrárminiszter. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel. Ezen felül a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak – tette hozzá Nagy István. Közölte, hogy a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. További segítséget jelenthet, hogy a termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és azokat a hatóság automatikusan engedélyezni fogja – mondta. Nagy István közölte, hogy felgyorsítják a biztosítóknál az aszálykárok felmérését és a megítélt összegek kifizetését. A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítanuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget – mondta.

Időjárás:

Hétfőn délelőtt napos, szélcsendes idő ígérkezik. Délután kissé megélénkülhet a szél, miközben átmenetileg megnövekedhet a felhőzet. Északnyugaton elvétve zápor, esetleg zivatar is kialakulhat, de többségében csapadékmentesen telik a nap. Jellemzően 30 fok  fölé emelkedik a maximum hőmérséklet.