Izraelben jövő hétfőtől 8,6 százalékkal drágul az áram

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.30. reggelén

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Izraelben jövő hétfőtől 8,6 százalékkal drágul az áram a villamosenergia hatóság nyilvánosságra hozott döntése szerint.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta közel 4 millió ukrajnai állampolgár regisztrált ideiglenes védelemre az Európai Unió valamely tagországában.

Egykori demokrata és republikánus tisztségviselők új pártot alapítanak az Egyesült Államokban – mondták el az alapítók több különböző hírügynökségnek.

Belföldi hírek:

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt. A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak – ismertette a főtanácsadó.  Azt mondta: az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit – ismertette Bakondi György.

A megváltozott körülményekhez kell igazítani az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési elképzeléseit – mondta a terület kormánybiztosa Zalaegerszegen. Czunyiné Bertalan Judit közölte: az elődje, Navracsics Tibor irányítása alatt elkészült bázistervet újra kell egyeztetni. 2010 óta a zónához tartozó hat megyében növekedett a legnagyobb mértékben az ipari teljesítmény. Számba kell venni ennek és a tervezett beruházásoknak a hatásait az egyes településeken, de a térség fejlesztési stratégiáját közösen kell meghatározni – tette hozzá. A következő négy évben meg kell határozni, hogy a korábban leadott fejlesztési tervek közül mire van mindenképpen szükség, és Zalaegerszeg továbbra is „jó pozíciójú, erős költségvetésű, kiszámítható, stabil működésű megyeszékhely” legyen – mondta a kormánybiztos.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség döbbenten és értetlenül áll azon alaptalan és igaztalan nyilatkozatok előtt, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök idegengyűlölő és rasszista nézeteket vall – közölte a szervezet. Azt írták: a magyarországi cigány társadalmat képviselő Lungo Drom, mint Magyarország legnagyobb cigány szervezete visszautasítja ezeket a kijelentéseket. Az Orbán-kormány eddig végzett rasszistaellenes és kisebbségvédelmi intézkedései, a társadalmi tolerancia és felzárkózás terén végzett munkája meghatározó Európában – tették hozzá. Emlékeztettek arra, hogy a Lungo Drom több mint két évtizede szövetségese a Fidesznek és az Orbán-kormánynak. Felidézték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett zéró toleranciát a magyarországi rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben.

Kizárólag az Orbán-kormány lesz a felelős azért, ha Magyarország egyetlen eurócent uniós forrást is elveszít – jelentette ki az MSZP-Párbeszéd  európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón. A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online tájékoztatón elmondta, hogy valamennyi forrást várhatóan biztosan zárolni fog az EU. A szocialista EP-képviselő szerint “Magyarország mélyrepülése” lenne, ha a források nagy részét zárolnák, mert így nemcsak a fejlesztések maradhatnak el, de tovább gyengülhet a forint és a nemzetközi bizalom. Ujhelyi István azt követelte az európai intézményektől és a magyar kormányzattól is, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a jogállamisági eljárás során folytatott hivatalos levelezésüket.

Külföldi hírek:

Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy „ne ütközzünk neki ennek a falnak”, és ebben nincs egyedül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben. A kormányfő hangsúlyozta: az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha „Brüsszelből beleszólnak”, az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, „a magyar fülnek mindig negatív lesz”. „De nincs mit tennünk”, mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket – mondta. Hozzáfűzte: itt is ez a helyzet.

,,Jelentős funkcionális hiányosságok” járultak hozzá ahhoz, hogy az izraeli rendőrség kudarcot vallott tavaly a zsidók és arabok közti közösségi zavargások megelőzésében és megállításában, áll az állami számvevő kiadott jelentésében. Matanjahu Englman számvevő jelentésében hangsúlyozta a rendőrség jelentős hiányosságait az információgyűjtés és az erőszak előrejelzése terén, különösen az olyan vegyes zsidó-arab városokban, mint Lod, Akkó és Jaffó. A kelet-jeruzsálemi Seich Dzsarrach negyedben palesztin családok tervezett kilakoltatása és a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecset körüli feszültség erőszakot robbantott ki. 2021. május 10-én a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, ami izraeli válaszlépést váltott ki, 11 napig tartotó harcokat eredményezve. Ez idő alatt Izraelben felerősödött az erőszak az arabok és a zsidók között. Izrael az államalapítás óta legsúlyosabb közösségek közötti erőszakkal szembesült, amikor a zsidók és arabok között régóta forrongó nacionalista feszültség Molotov-koktélok, lövöldözések és verekedések formájában kirobbant. ,,Ez súlyosan károsította az ország polgárainak legalapvetőbb jogát, a személyes biztonságukat” – folytatta, hozzátéve, hogy a rendvédelmi tisztviselőknek meg kell oldaniuk ezeket a problémákat, hogy helyreállítsák ezt a biztonságérzetet.

Izraelben jövő hétfőtől 8,6 százalékkal drágul az áram a villamosenergia hatóság nyilvánosságra hozott döntése szerint. Eredetileg 9,6 százalékos áremelést terveztek a szén árának emelkedése miatt, de ezt az elmúlt két hétben tartott megbeszéléseken némileg csökkentették. Az árnövekedés mérséklése érdekében többek között kevésbé korlátozzák az eskoli erőmű gázblokkjainak kibocsátási határértékét, s ez hamarosan a szénfelhasználás visszaeséséhez vezethet. A számítások szerint az áram ára egy család számára két hónap alatt átlagosan körülbelül 86 sékellel (közel tízezer forint) emelkedik majd, ami havi 43 sékelt (közel ötezer forintot), évente pedig több mint 500 sékelt (55 ezer forintot) jelent. Izraelben a havi átlagkereset áprilisban 12 104,9 sékel, vagyis közel 1 millió négyszázezer forint volt.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta közel 4 millió ukrajnai állampolgár regisztrált ideiglenes védelemre, valamint több mint 23 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrajnaiak az Európai Unió valamely tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA). A máltai központú uniós ügynökség jelentése szerint a háború kezdete óta mintegy 9,6 millió ukrán állampolgár menekült el hazájából, és közülük 7,3 millióan kerestek menedéket az országgal szomszédos négy uniós tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia – egyikében, továbbá körülbelül 6,3 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Ukrajnán belül. Az Európai Unió területén mintegy 3,9 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett több mint 23 500 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrán állampolgárok az EU-ban. Menedékjogért márciusban 14 ezer, áprilisban 1900, májusban 1600 ukrajnai állampolgár folyamodott – írták. Menedékjog iránt főként afgánok, szíriaiak, venezuelaiak, kolumbiaiak és pakisztániak folyamodtak, de kimagasló volt a török és a georgiai állampolgárok aránya is. Mintegy 2900 kérelmező vallotta magát felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak, számuk az összes kérelmező 4 százalékát teszi ki.

Egykori demokrata és republikánus tisztségviselők új pártot alapítanak az Egyesült Államokban – mondták el az alapítók több különböző hírügynökségnek. Az Előre (Forward) nevet viselő új pártot Andrew Yang egykori demokrata elnökjelölt és Christine Todd Whitman, New Jersey volt republikánus kormányzója vezeti majd. Az alapító tagok elmondták: remélik, hogy a párt alternatívát tud nyújtani az amerikai belpolitikai életet uraló republikánusokkal és demokratákkal szemben. Hozzátették: azért látták szükségét egy új tömörülésnek, mert úgy érzékelték, hogy választók milliói elégedetlenek a szerintük működésképtelen kétpárti rendszerrel. A pártvezetők ősszel több városban ismertetik majd terveiket, és próbálnak támogatókat gyűjteni. Körútjuk szeptember 24-én indul Houstonból, az első országos kongresszusra pedig jövő nyáron kerül sor.

Gazdasági hír:

Az OMV Petrom várhatóan a jövő év közepén dönt a fekete-tengeri Neptun Deep földgázlelőhely kitermelésének sorsáról – jelentette ki bukaresti sajtótájékoztatón Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója. Az osztrák olajvállalat romániai leányvállalatának vezérigazgatója elmondta, hogy a román Romgaz és az amerikai ExxonMobil közötti tranzakció véglegesítése várhatóan a harmadik negyedévben zárul, egyebek mellett ez is késlelteti a döntés meghozatalát. Az OMV ugyanis a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a másik fele a román Romgaz állami gázvállalaté lett, miután tavaly októberben ez utóbbi 1,06 milliárd dollárért megvette az Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben. A vezérigazgató üdvözölte, hogy a román parlament elfogadta az idén az offshore gázmezők kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amely javítja a befektetőknek szabott feltételeket, de Verchere szerint még tisztázni kell néhány részletet.

Időjárás:

Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat. Helyenként kifejezetten hűvös idő lesz. Este eső, záporeső. vagy akár intenzívebb zivatarra is számíthatunk. A hőmérséklet jellemzően 24 – 38 fok körül várható.