Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról, az aszályról és a vízgazdálkodásról.

Ezen változtatni kell

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról, az aszályról és a vízgazdálkodásról.

 

 

A politikus kijelentette, a magyar emberek megnyugodhatnak, az ország képes ellátni saját polgárait, ez semmilyen problémát nem fog okozni. Ugyanakkor az is igaz, tette hozzá, hogy a problémákról is kell beszélni. A szakember szerint igen komoly aszálykárokat szenved el az ország, a helyzet majdnem annyira súlyos, mint 70 évvel ezelőtt volt. Ugyan a hazai lakosságot az agrárium képes ellátni, de az aszály miatt nem lehet tudni pontosan, hogy exportra mennyit tud majd az ország szállítani. Előreláthatólag az ágazat a tervezett bevételeinek egyharmadát fogja elszenvedni, ez az ezermilliárdos összeg hiányozni fog a költségvetésből. Arra a kérdésre, hogy az Európai Közösségnek van-e valamilyen forrása az ilyen helyzetre, a politikus úgy felelt, a magyar kormány többször is tárgyalt az EU-val, amelynek van egy 500 millió eurós alapja, de látni kell azt is, hogy a mostani óriási méretű aszály és a háború okozta energiaár robbanás miatt ez a forrás nem elegendő. Ezen változtatni kell, több pénzt kell tenni ebbe a segélyalapba.

Visszatérve a hazai aszályhelyzetre, a MAGOSZ elnöke a kukoricát hozta fel példának. Ez a természeti katasztrófa leginkább az alföldi régiót érinti, így például a Dunától keletre a kukoricatermés gyakorlatilag nem létezik, a Dunántúlon is, ha egy héten belül nem lesz eső, szintén komoly bajok lesznek. Már most is sejthető, hogy a tavalyi kukoricatermésnek csupán a felét lehet jó esetben betakarítani. Legutóbb például több helyen is úgy döntöttek a gazdák, hogy jóval korábban takarítják be a kukoricát, így legalább az állatok takarmányozására tudtak valamit fordítani.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás, Jakab István elmondta, hogy a hazai vízgazdálkodás megváltoztatása a legfontosabb feladat, amivel már nem lehet várni. Azt is megjegyezte, a MAGOSZ a gazdák bevonásával is készített egy javaslatot, amiről szó lesz az aszállyal foglalkozó operatív törzs mai ülésén is. Meg kell fogni a vizet, víztárolókra van szükség. Amik eddig épültek, azok elsősorban árapasztók voltak, de látni kell, a klíma megváltozott, másféle módon kell tárolni a vizeket. A hazai csapadék mennyisége térbeli és időbeli eloszlása is megváltozott, ez azt is jelenti, előfordulhat, hogy más növények termesztésébe is bele kell fogni. Ám összességében a legfontosabb, hogy a vizeinket meg kell menteni, azokat a lehető legjobb módon kell felhasználni a teljes magyar társadalom hasznára.