Egy magasrangú amerikai kormányzati tisztviselő úgy véli, hogy a közeljövőben „nagyon valószínűtlen” az iráni nukleáris megállapodás újjáélesztése

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.29. reggelén

A költségvetés köszöni szépen jól van, mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában. 

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben  – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben. 

Egy magasrangú amerikai kormányzati tisztviselő úgy véli, hogy a közeljövőben „nagyon valószínűtlen” az iráni nukleáris megállapodás  újjáélesztése.

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint.

Belföldi hírek:

A költségvetés köszöni szépen jól van, mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Hozzátette, nem az a legfontosabb, hogy egy költségvetést jónak vagy rossznak ítélnek, sokkal inkább az, hogy azt elfogadják-e a képviselők, vagy nem. Az elnök kijelentette, természetesen az idei tervezést jelentősen befolyásolta a háború, az energiaválság, valamint az a recesszió, amit már érezni lehet. Mindezek ellenére a jelenlegi tudás szerint a számok tarthatóak, de persze nem könnyű előre látni. A KT vezetője azt is elmondta, a költségvetést egy hosszú tervezési folyamat előzi meg. Azt is kijelentette a szakember, hogy az általa vezetett testület számára biztosítva van az a jog, hogy a parlamenti benyújtás előtt vétót emelhetnek a költségvetés kapcsán. Mint megjegyezte, tárgyalások, egyeztetések előzték meg a tervezet benyújtását., ő maga is többször találkozott a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel. Kovács Árpád szerint az is fontos, hogy a költségvetésben fel kell készülni a váratlan helyzetekre. Ezt a kormányzati szereplőknek, de a parlamenti képviselőknek is elmondta, igenis kell a havaria-helyzetekre is választ találni. Arra a felvetésre, hogy ugyan a költségvetésben szerepelnek bevételek, de mi van akkor, ha ezek nem érkeznek meg, a szakember úgy felelt, a legrosszabbtól, a csődtől Magyarország nagyon-nagyon messze van. Szerencsére Magyarország gazdasága egy növekedő pályán van, idén elég jelentős lesz a gazdasági növekedés. – tette hozzá.

Most, hogy már az is kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában, egyre nagyobb figyelmet kapnak a gáztárolók – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a közösségi-oldalán közzétett videóban. Közölte: Magyarország földgáztárolói a teljes évi fogyasztáshoz képest 29 százalékos töltöttsági szinten állnak, míg az uniós átlag 18 százalék. Gyakran hivatkoznak magasabb töltöttségi aránnyal rendelkező országokra, de ez csalóka lehet, mert Csehországban például 80 százalékos a töltöttségi szint, de ott 45 százalékkal kisebb a kapacitás – mondta Dömötör Csaba. Megjegyezte: az, hogy vannak magyar tulajdonban lévő gáztárolók, egyáltalán nem magától értetődő. Dömötör Csaba elmondta, hogy az E.ON-tól visszavásárolt gáztározók kapacitása akkora, mint a teljes éves magyar lakossági gázfogyasztás. Magyarországon 5 nagy gáztározó van, és ha ezeket együttesen nézzük, Európában Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb tárolókapacitással.

A Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja azt kérdezi Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy hol marad az általa megígért lakásrezsi-támogatás. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti frakciója a közösségi-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: Karácsony Gergely a 2019-es főpolgármesteri kampányában azt ígérte, hogy a fűtési szezonban lakásrezsi-támogatást ad a rászoruló nyugdíjasoknak és kisgyerekes családoknak húszezer forint értékben. A budapesti Fidesz-KDNP szerint a főpolgármester nem tartotta be ezt az ígéretét, és most, az energia-veszélyhelyzet idején közösségi-posztjában érdemi segítséget követel a kormánytól. A főpolgármester csupán „zöld tanácsadást” kínál az érdeklődőknek, ami „nem több, mint hiperpasszív látszatintézkedés” – fogalmazott a kormánypárti frakció a bejegyzésben.

Azonnali intézkedéseket tart szükségesnek az LMP a zöld fordulat érdekében. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője elmondta: szükségesnek tartják a többi között a Paks II. szerződés azonnali felmondását, és az arra szánt források átcsoportosítását megújuló energia termelésére. Kijelentette: a paksi bővítés orosz hitelből épülne, orosz technológiával, ami tovább növelné az ország függőségét Oroszországgal szemben.

Külföldi hírek:

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben és „ebben a mi kormányunk különösen is élen járt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben. A kormányfő Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények és a politikai közbeszédben sem lehetségesek. Ezért „kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket”.Hangsúlyozta: „Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”. Kijelentette: „én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását. Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, „ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van” – fogalmazott Orbán Viktor Bécsben.

Egy magasrangú amerikai kormányzati tisztviselő úgy véli, hogy a közeljövőben „nagyon valószínűtlen” az iráni nukleáris megállapodás [JCPOA] újjáélesztése. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közel-keleti koordinátora, Brett McGurk múlt héten egy szakértőkből álló agytröszt csoporttal való beszélgetés során fejtette ki a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztésével kapcsolatos várható fejleményeket, jelentette amerikai forrásokra hivatkozva Barak Ravid, a walla héber híroldal újságírója. A Fehér Ház nem kommentálta a kiszivárogtatott híreket. McGurk a tájékoztatón állítólag azt mondta, hogy az irániak döntésképtelenek az ügyben, ami azért lényeges Ravid szerint, mivel a nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatos holtpont áttörése valószínűségének csökkenése növeli a Biden-adminisztrációranehezedő nyomást egy B-terv megfogalmazása érdekében. Az egyik kényes pont Irán azon követelése, hogy az Egyesült Államok vegye le az Iszlám Forradalmi Gárdát a nemzetközi terrorszervezetek listájáról, amit az amerikai elnök mindeddig megtagadott. Ilymódon, azzal kapcsolatban, miszerint a teheráni vezetés az Egyesült Államoktól várná el, hogy ösztönzésképpen „adjon hozzá valamit” az Ali Hamenei ajatollahhal való megegyezés érdekében, a nemzetbiztonsági tanácsadó szerint „mi ezt nem fogjuk megtenni,” ezért a közeljövőben nagyon valószínűtlennek tűnik az egyezség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök reggeli beszédében kijelentette, hogy „Ukrajna egy független, szabad és megbonthatatlan állam, (…) és mindig is az lesz”. Az ukrán államiság napját most először nemzeti ünnepként köszöntve Zelenszkij gratulált honfitársainak az országot támadó orosz erők elleni „szabadságharcukért”. „Ukrajna nem adja fel” – szögezte le, kijelentve, hogy az orosz csapatok csütörtök hajnalban is több rakétatámadást intéztek ukrán célpontok ellen.  Zelenszkij beszámolt róla, hogy az immáron több mint öt hónapja zajló háború következtében az ország területének mintegy húsz százaléka orosz ellenőrzés alá került. A Nyugathoz szólva egyúttal további nehézfegyvereket kért a támadások leveréséhez és a megszállt területek felszabadításához.

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint, akinek szavait a kommunista ország állami hírügynöksége (KCNA) idézte csütörtökön. A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei „a háború szélére sodorják” a két Koreát, egyúttal – most először – bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szok Jolt is. Kim szerint Jun Szok Jol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát. A vezető emellett ismét éles szavakkal illette az Egyesült Államokat is, amely szerinte – Szöullal karöltve – „folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit”, valamint azt vetette Washington szemére, hogy „démonizálja” Észak-Koreát.

Szeptembertől tilos lesz elektromos rollerekkel járdán közlekedni – jelentette be a svéd kormány. „A járdán száguldó elektromos rollerek már sok helyütt régóta problémát jelentettek. Most ez véget ér” – nyilatkozta Thomas Eneroth svéd infrastrukturális miniszter a rendelet bejelentésekor. A szeptember 1-jétől hatályos szabályok értelmében pénzbírsággal büntethetik az elektromos rollerrel járdán közlekedőket, de ugyanígy szabálytalan lesz a rollereket járdán vagy bicikliúton leparkolni.

Gazdasági hír:

Régóta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma Magyarországon, júniusban 4 millió 740 ezren dolgoztak, ami az előző évhez képest közel 50 ezres növekedést jelent. Kutnyánszky Zsolt, az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében kiemelte, karnyújtásnyira került a teljes foglalkoztatás hazánkban, a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékra mérséklődött, aminél alacsonyabbat még nem mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt három évtizedben. A koronavírus-járvány elmúlt hullámait, illetve az orosz-ukrán háború kihívásait mindezidáig jól vészelte át a munkaerőpiac, amelyet támogattak a kormány munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását ösztönző intézkedései is. A hazai elsődleges munkaerőpiacon változatlanul rekord magas, 4,5 millió főt meghaladó a munkában állók száma. Az elmúlt három hónap átlagában a munkában állók száma 4 millió 693 ezer főt tett ki. A 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 74,3 százalékra javult, ami a rendszerváltozás óta mért eddigi legmagasabb érték.

Időjárás:

Ma tovább fokozódik a meleg és a fülledtség. Este változó felhőzet mellett elszórtan, de egyre többfelé alakulnak ki záporok. A hőmérséklet jellemzően 24 – 38 fok között alakul.