Benjámin Netanjahu kritizálta Jáir Lapid miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben tanúsított magatartásáért

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.28. reggelén

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Peljesac híd építési munkálatainak sikeres befejezéséhez.

Tovább nőtt az elmúlt napokban a koronavírusos megbetegedések száma hazánkban.

Benjámin Netanjahu, kritizálta Jáir Lapid miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben tanúsított magatartásáért  a Szochnut  oroszországi tevékenységének megszüntetésével kapcsolatban.

Maximális kapacitásának egyötödére, óránként 1,28 millió köbméterre csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken, az Oroszországból Európába irányuló fő gázexport-útvonalon.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Peljesac híd építési munkálatainak sikeres befejezéséhez, melynek nyomán közvetlen, Bosznia-Hercegovinát kikerülő szárazföldi kapcsolat létesült Horvátország legdélebbi részei és az ország egyéb területei között – közölte Havasi Bertalan. „Őszintén hiszem, hogy a legjelentősebb horvát infrastrukturális projekt lezárása, amelyet nemzetközi partnerek közreműködésével hatékonyan valósítottak meg, történelmi mérföldkő a Horvát Köztársaság számára” – írta levelében Orbán Viktor, hozzátéve: az új híd, amely véget vet Horvátország infrastrukturális szétszakítottságának, kiváló példa a régió jobb összekapcsolhatóságára. „Nekünk, magyaroknak Horvátország hagyományosan az egyik legkedveltebb nyári üdülési célpontunk. Ezért örülök, hogy az új Peljesac-hídon keresztül turistáink, valamint a világ minden tájáról érkező utazók ezentúl biztonságosabb és sokkal gyorsabb úton fedezhetik fel Dél-Dalmácia kivételes szépségeit” – zárta gratuláló levelét Orbán Viktor.

A beoltottak száma 6 413 420, közülük 6 200 225-en a második, 3 888 311-en a harmadik, 315 917-en pedig már a koronavírus elleni negyedik oltást is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon azt írták: az elmúlt héten 14 402 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 965 481-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 54, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 790-re emelkedett. A gyógyultak száma 1 890 181, az aktív fertőzötteké 28 510. Jelenleg 1345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1757-en vannak. Hangsúlyozták, hogy a fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben enyhén emelkedett, ezért ismét felhívták a figyelmet az oltás fontosságára.

Az államfőhöz fordult az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, arra kérve Novák Katalint: segítse elő az együttműködést a kormányzati döntéshozókkal a vízválság elleni fellépésben. Keresztes László Lóránt elmondta: nyílt levelében arra kérte a köztársasági elnököt, tegyen annak előmozdításáért, hogy a tudományos és a szakmai élet szereplői, valamint a civilek egy asztalhoz ülhessenek a kormányzati döntéshozókkal. Az LMP politikusa alapvető szemléletváltást sürget és azonnali cselekvést a kiszáradt tavak, az egyre hosszabb aszályok miatt és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdálkodók érdekében.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy a mozgáskorlátozott vállalkozók, valamint a fogyatékos embereket ellátó intézményeknek szolgáltatást nyújtó szakemberek a jövőben is a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) szabályai szerint adózhassanak, számlázhassanak. A MEOSZ közleménye szerint azt kéri a kormánytól, hogy a megváltozott munkaképességűek ellátásaiban és fogyatékossági támogatásban részesülők minősüljenek főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, és így továbbra is választhassák a katát. Javasolják továbbá a súlyosan fogyatékos embereknek járó adókedvezmény kiterjesztését, vagy más kedvezmény biztosítását, valamint annak lehetővé tételét, hogy az alacsonyabb (például a hárommillió forintot el nem érő) éves jövedelemmel rendelkező megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő adózók a tényleges jövedelmükhöz igazodó társadalombiztosítási járulékot fizethessenek, vagy közterheik egyéb módon csökkenjenek.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu, az ellenzék vezetője kritizálta Jáir Lapid miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel  szemben tanúsított magatartásáért, miközben az orosz Igazságügyi Minisztérium a Szochnut tevékenységének megszüntetését szorgalmazza. Netanjahu szerint veszélyes válságról van szó, amely jelentős károkat okozhat az országok közötti kapcsolatokban.  Netanjahu Lapidhoz és Beni Gantz védelmi miniszterhez fordult, és felszólította őket, hogy „hagyják abba a hablatyolást” és ,,nemzetbiztonságunk veszélyeztetését.” ,,Ha a válság Oroszországgal nem szűnik meg azonnal, az komoly károkat okozhat biztonságunkra nézve, és számos fronton a helyzet romlásához vezethet.” Lapid miniszterelnök szóvivője röviddel a nyilatkozatot követően kijelentette, ,,nincs válság”, összhangban Putyin szóvivőjének aznapi nyilatkozatával. ,,Ha Netanjahu vette volna a fáradságot, hogy elmenjen Lapid miniszterelnökhöz a diplomáciai-biztonsági tájékoztatóra, tisztában lenne a tényekkel. Mivel nem jött el a tájékoztatóra, innen üzenjük neki, hogy Izrael állam és az orosz zsidóság biztonsága érdekében ez egy olyan kérdés, amelyet diszkréten és kormányzati csatornákon keresztül kell kezelni, nem pedig sajtótájékoztatókon és a médiának tett megalapozatlan nyilatkozatok által.

Az izraeli külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki az izraelieknek, arra figyelmeztetve őket, hogy ne utazzanak Ukrajnába, beleértve Umánba és a környező területekre. Az utazási figyelmeztetésben a külügyminisztérium azt írja: „Az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat felszólítjuk, hogy azonnal hagyják el az országot. Az izraeli nagykövetség ezekben a napokban nem rendelkezik folyamatos jelenléttel ukrán területen, ezért nem tud konzuli szolgáltatásokat nyújtani. A biztonsági helyzet ingatag, beleértve a légi bombázások vagy rakétatűz veszélyét, beleértve a polgári területeket és városokat, többek között az ország középső és nyugati részén, és valós és közvetlen életveszélyt jelent” – írták.

Maximális kapacitásának egyötödére, óránként 1,28 millió köbméterre csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken, az Oroszországból Európába irányuló fő gázexportútvonalon – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség . A Gazprom orosz gázipari vállalat a közép-európai idő szerint nyolc órától életbe léptetett kapacitáscsökkentést egy újabb turbina előre beütemezett leállításával indokolta. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint eközben még mindig nem világos, hogy a Siemens mikor szolgáltat vissza egy másik, Kanadában már megjavított turbinát a Gazpromnak. Az orosz gázszolgáltató hétfőn jelentette be, hogy a portovajai kompresszorállomáson egy újabb gázturbina-hajtóművet kényszerül leállítani az esedékes nagyjavítása miatt, aminek következtében az Északi Áramlaton a gázszállítás az addigi napi 67 millió köbméterről a felére, a maximális mennyiség 20 százalékára, azaz napi 33 millió köbméterre csökken. Az állomáson csak egy turbina maradt üzemben. A német hatóságok közölték, hogy nem látnak műszaki okot az Északi Áramlaton történő gázszállítások csökkentésére.   A Siemens  ezzel szemben azt hangoztatta, hogy nem lát összefüggést a turbina és az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás csökkentése között.

Újraindulásának lehetőségét is nyitva hagyta a következő amerikai elnökválasztáson egy helyi idő szerint keddi beszédében Donald Trump, aki az előző, 2020-as választáson alulmaradt a jelenlegi elnökkel, Joe Bidennel szemben. Trump Washingtonban, az America First Policy Institute nevű republikánus elemzőközpontban mondott beszédet. A volt elnök ugyanakkor nem mondta ki, hogy újra kíván indulni, csupán feltételesen beszélt róla. Hangsúlyozta, hogy második jelöltségekor jóval több szavazatot szerzett, mint első alkalommal, amikor megnyerte a választást, „és lehet, hogy meg kell tennünk harmadszor is”. Hozzátette, hogy hívei hamarosan további részleteket tudhatnak meg erről. Mindazonáltal azt jelezte előre, hogy a következő választásokon a republikánusok az elnöki poszt mellett megszerzik a többséget a kongresszus mindkét házában. A 76 éves Trump először járt hivatalos programon Washingtonban azóta, hogy tavaly távozott fehér házi megbízatásából.

A szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség megteremtéséről és biztonságáról cserélnek eszmét a régió, valamint több európai és dél-amerikai ország védelmi miniszterei Sydney-ben kezdődött találkozójukon – jelentette be Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Milley leszögezte: a háromnapos megbeszélésen az érintett országok „közös biztonsági érdekei és mindannyiukat érintő nemzetbiztonsági ügyek” kerülnek terítékre. A tábornok megemlítette Kínát is, kitérve a Peking régióbeli térnyerése körüli aggodalmakra és az ennek tükrében is szorgalmazott stabilitásra, valamint elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőben rendezendő hadgyakorlatok kérdése is felmerült. Az ausztráliai találkozón 26 ország képviselője, nagyrészt védelmi miniszterek vesznek részt. A kínai védelmi tárca vezetőjét is meghívták, aki azonban azt üzente, nem tud jelen lenni a megbeszéléseken.

Indokolatlan a szezon közepén letörni a dinnye árát, mert így nem fedezi a termelők költségeit – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete. Az érdekképviseletek azért tiltakoznak, mert az Aldi kilónként 149 forintért akarja árulja a dinnyét. Az akció – írták – csupán vevőcsalogató marketingeszköz, ráadásul félő, hogy olyan árversenyt indít be, amelyből a többi áruházlánc sem akar majd kimaradni. A közlemény szerint a magyar dinnye jövőjét veszélyezteti, ha a kereskedők nem veszik figyelembe a termelők érdekeit. A belföldi termőterület már most a felére zsugorodott az öt évvel korábbihoz képest, és ha így folytatódik, néhány év múlva külföldről lehet csak dinnyét venni, sokkal drágábban és gyengébb minőségben. Hosszabb távon csak akkor maradhat fönn a belföldi piac, ha a termelés javítására fordított beruházások meg is térülnek – tették hozzá.

Időjárás:

Csütörtökön túlnyomóan napos, meleg, strandidő várható, kánikulával. Országszerte 30 fok fölé, helyenként 35 fokig melegszik a levegő kora délutánra. Csapadék nem várható. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka is eseménytelen időre számíthatunk.