Jáir Lapid izraeli miniszterelnök és Orna Barbivai gazdasági miniszter megállapodott abban, hogy korlátozzák a kenyér tervezett áremelését

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.27. reggelén

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel  megalakult a Védelmi Tanács.

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása.

 Jáir Lapid izraeli miniszterelnök és Orna Barbivai gazdasági miniszter megállapodott abban, hogy korlátozzák a kenyér tervezett áremelését, és helyette szabályozott fokozatos emelést hajtanak végre.

Az Európai Unió tagállamai elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelita kolostorban megalakult a Védelmi Tanács – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Elmondta: az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére. A kormányon belül működő Védelmi Tanácsnak ebben kiemelkedő szerepe lesz, hiszen ez a testület foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel. A Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma, elnöke a miniszterelnök, titkára a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, rezsivédelmi biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rezsirendszerről. Németh Szilárd szerint mind a háború, mind az elhibázott szankciók arra vezették  a kormányt, hogy az immár 2013 óta működő rezsivédelmet átalakítsa. Ennek az elképzelésnek a középpontjában is az áll, hogy a magyar emberek, magyar családok ne szenvedjenek hátrányt. Azaz a rezsivédelem továbbra is megmarad, az átalakítás lényege, hogy a szakértők kiszámították a gáz és az áram esetében is az átlag fogyasztást, eddig a szintig mindenkit érint a rezsivédelem vannak, akik ennél többet fogyasztanak, őket is segíti a kormány, hiszen az átlagfogyasztás felett csak az úgynevezett lakossági piaci árat kell megfizetni. A képviselő szerint látni kell azt is, ez a megemelt ár is csak töredéke a jelenlegi világpiaci áraknak. A kormány még mindezek mellett egy 7 pontból álló intézkedési tervet is elfogadott, szintén a magyar családok érdekében. A politikus elmondta, a magyar kormány sok megoldásban gondolkodik, ezek egyike három lignitbánya megnyitása, hogy ellássák a Mátrai erőművet.

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A közlemény szerint az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, a hétvégi front nem hozott annyi esőt, amennyi enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható az aszályt érdemben mérséklő eső, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő. Jelenleg a tizenkét vízügyi igazgatóságból tizenegy területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: tizenkét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolcban másodfokú, huszonkettőben harmadfokú – vagyis a legmagasabb – készültség van érvényben – közölte az OVF. Kiemelték, a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátását garantálni tudják, a vízügy munkatársai ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez.

A közalkalmazotti bértábla radikális átalakítását követeli az LMP. Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja kijelentette: a pedagógusok egyhavi bére vált „kámforrá” az infláció miatt. Emlékeztetett: míg Orbán Viktor miniszterelnök a maga és miniszterei, államtitkárai juttatásairól nem szokott megfeledkezni, a közalkalmazottak már tizenegy havi bérért dolgoznak tizenkét hónapot.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid miniszterelnök és Orna Barbivai gazdasági miniszter megállapodott abban, hogy korlátozzák a kenyér tervezett áremelését, és helyette szabályozott fokozatos emelést hajtanak végre.  A megállapodás szerint a szeletelt kenyér ára 11 százalék helyett 5,5 százalékkal,  a fehér kenyér ára  36 százalék helyett 5 százalékkal emelkedik.. A miniszterek abban is megállapodtak, hogy 2023 áprilisáig megszüntetik az árszabályozást. Lapid arra kérte a minisztereket, hogy nyújtsanak be megfelelő finanszírozási tervet a növekvő élelmiszerköltségek kezelésére. Az árbizottság megjegyezte, hogy a kenyérár-emelés hátterében az ukrajnai háború következtében a nemzetközi piacon egekbe szökő búzaárak állnak. Barbivai gazdasági miniszter az élelmiszerláncoktól a szabályozott kenyér áremelések ideiglenes elhalasztását kérte, egyesek pedig beleegyeztek abba, hogy az árképzési bizottság döntése ellenére a következő két hétben marad az árkorlátozás. Mindeközben Izrael két legnagyobb péksége, az Angel és a Berman a múlt héten petíciót nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz Barbivai azon szándéka ellen, hogy az árképzési bizottság ajánlásával ellentétben érvényben hagyja az árszabályozást.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke arra kérte fel Karl Nehammer osztrák kancellárt, hogy jelezze Orbán Viktornak, elfogadhatatlan volt a tusványosi beszéde, írja aKronen Zeitung.

Orbán Viktor a hétvégén Bécsbe látogat majd, ekkor találkozik az osztrák kancellárral. Christoph Heubner a beszéddel kapcsolatban úgy fogalmazott: Az Európai Unió helyesen tenné, ha továbbra is a lehető legnagyobb mértékben elhatárolná magát az Orbán Viktor által megütött  hangnemtől .

Az alelnök arra is hivatkozott, hogy a Mazsihisz is aggodalmát fejezte ki a beszéddel kapcsolatban. A bizottságnak egyébként a beszéd több más pontja sem tetszett, például az sem, ahogy Orbán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság kötelezné a tagállamokat a gázfogyasztásuk csökkentésére, és ennek a módját szerinte a németek a múltból ismerhetik.

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében – közölte az uniós tanács kedden. Egyedül Magyarország szavazott a tervezet ellen.  Az Energiaügyi Tanács rendelete szerint valamennyi EU-tagállam augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkenti a gázfelhasználást, hogy megelőzzék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot. A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon kötelezik el magukat, amennyiben viszont az Európai Bizottság az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező valamennyi tagállam számára. A gázfelhasználás csökkentésének célja, hogy már a tél beállta előtt, majd annak folyamán a tagországok gázkészleteket halmozzanak fel, hogy felkészülten várják az orosz gázellátás esetleges zavarait – írták.

Politikailag motivált a Gazprom orosz energiavállalat bejelentése, miszerint a héten tovább csökkenti az európai gázszállítást – jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse Brüsszelben kedden, az európai uniós tagországok energiaügyi minisztereinek soron kívüli tanácskozását megelőzően. Arra reagálva, hogy a Gazprom hétfőn bejelentette: leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken, Kadri Simson úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy a gázszállítás csökkentésének nincs technikai oka. Ez egy politikailag motivált lépés, melyre készen kell állnunk.” Aláhúzta: az ilyen esetek bizonyítják, hogy „bölcs stratégia” az Európai Bizottság múlt héten bemutatott tervezete az európai gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről.

Telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, a beszélgetések során Blinken felajánlotta Washington közvetítését a két kaukázusi ország közötti konfliktusban. Blinken hangsúlyozta: Baku és Jereván előtt „történelmi pillanat” áll, amely lehetőséget ad a békés rendezésre a térségben. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok „kész együttműködni olyan partnerekkel, akikkel közös az értékrendje annak érdekében, hogy békét teremtsen Örményország és Azerbajdzsán között”, Aliyev és Pasinján májusban, az Európai Unió égisze alatt egyeztett egymással Tbilisziben, és a találkozót követően a két ország külügyminiszterei is asztalhoz ültek júliusban.

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Prágában Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján. „Hónapokig eltarthat az Oroszország által brutális módon folytatott háború. Mindnyájan békét akarunk Ukrajnában. Hogy ez mit jelent, és mikor kerül erre sor, azt az Ukrajnában élők döntik el. A béke több, mint pusztán annyi, hogy nincs erőszak és háború, a béke az Ukrajnában élők számára a biztos jövőt jelenti” – tette hozzá a német diplomácia irányítója. Kiemelte, hogy Csehország már több mint 400 ezer ukrajnai menekültnek adott egy évre szóló speciális vízumot.

Időjárás:

Szerdán, az északnyugati országrészben a keddinél pár fokkal melegebb, másutt hűvösebb, de összességében 30 fok körüli strandidő valószínű. Mérsékelt felhősödések melletti változó napsütés lesz jellemző. A hőmérséklet  jellemző  átlaga szerda délután 28 – 33,fok körül alakul.