Szekeres Imre, volt honvédelmi miniszter, szocialista politikus ezek a döntések nem voltak előkészítve !

Ezek a döntések nem voltak előkészítve.

 

Szekeres Imre, volt honvédelmi miniszter, szocialista politikus a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország és a NATO katonai helyzetéről, az energiaválságról és a rezsivédelemről.

 

A szocialista politikus legelőször arról beszélt, hogy minden híreszteléssel szemben az MSZP megvan, él és dolgozik. Hozzátette, csak az elmúlt időszakban több mint háromszáz helyi szervezetet keresett fel, beszélgetett az ottaniakkal, tervezve a jövőt.

A volt honvédelmi miniszter beszélt a katonai fejlesztésekről, megjegyezve, ezek nagyon hasznosak, de a tényekhez az is hozzátartozik, hogy az első két Orbán kormány 2010 és 2018 között nem hogy semmilyen fejlesztést nem hajtott végre, hanem egyenesen forrásokat vont el a területtől. Mindez odáig jutott, hogy 2015-ben a NATO-n belül a lakosság arányát tekintve Magyarország fordította a legkisebb összeget a honvédelemre. Ám az is látható volt, hogy 2018-ban a kormány ajtaján bekopogott a valóság, ezért is indította el a kormány a haderő fejlesztési programját. Szekeres Imre szerint a honvédség előtt két kiemelt feladat áll. Egyrészt biztosítani kell az ország légterét, ehhez áll rendelkezésre az a három radar, amiből az első kettőt még a szocialista kormányok idején telepítették, – a harmadikat már az Orbán kormány, – hogy ezekkel teljes mértékben tudják ellenőrizni a magyar légteret. Ám pont a harmadikkal akadt egy kis probléma, hiszen olyan mélyre sikerült telepíteni, hogy csak kiegészítő radarokkal tudja ellátni a feladatát. Mindezek mellett a légtér védelme érdekében fontosak voltak a helikopter beszerzések, valamint a vaskupola-rendszer egy részének a megvásárlása is. A másik kiemelten fontos feladata a katonaságnak, hogy biztosítsa a védelmet, legalább arra az időre, – természetesen ne kerüljön erre sor – hogy egy támadás esetén a NATO csapatok beérkezéséig tudják az ország védelmét biztosítani. Mindezekhez segítséget adnak a páncélos, és egyéb új beszerzések. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a megrendelők nem szállítanak időben, a politikus úgy felelt, erre csak azok tudnak válaszolni, akik ismerik a szerződéseket. Ám pont az a legnagyobb baj, hogy a parlamenti szakbizottságok képviselői sem láthatnak bele ezekbe.

Ami az orosz-ukrán háborút és a biztonsági helyzetet illeti, Szekeres Imre szerint az nagyon fontos, hogy Európa nagyrészt egységesen állt fel a szankciókkal, ezek azok amelyek kikényszeríthetik a háború végét. Ugyanilyen egységre van szükség a NATO esetében is, mert az is látható, hogy az orosz-ukrán háború után két további konfliktussal kell szembenézni. Ezek egyike Kalinyingrád, míg a másik Transznisztria. Csakis egységes válaszok adhatók ezekre az Európát is érintő problémákra.

Ami a hazai energiahelyzetet és a rezsirendszert illeti, a politikus szerint a nemrégiben meghozott döntések nem voltak előkészítve. Hozzátette, nem elsősorban a rezsivédelem a probléma, hanem azok a körülmények, ahogy be lettek vezetve, valamint a most bejelentett változások is. A politikus szerint sokkal hasznosabb lenne egy ötsávos rendszer bevezetése, amelynek legalján a lakosság közel egynegyede állna, ők fizetnék a Pakson előállított áram árát, 12 forintot, valamint 30 forintot a gázért. Innen indulnának felfelé a sávok, a legfelső kettőben lévők, – közel 40% – fizetnék a legtöbbet, a társadalmi szolidaritás elvét is alkalmazva. Mindezek mellett érdemes a fogyasztási szokások átalakításán is gondolkodni, mert ezek azok az eszközök, amelyekkel megteremthetők az energiaellátás biztonságos, és anyagi feltételei egyaránt.