Ha ma tartanák a választásokat, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető nyerne Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.02. reggelén

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz.

Ha ma tartanák a választásokat, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető megnyerné a választást, hogy ismét miniszterelnök lehessen Izraelben.

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon.

Belföldi hírek:

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte  Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen. Menczer Tamás elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás. A képviselő katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére  helyi operatív törzset alapítottak. Elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre. Menczer Tamás felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 2021. július 1-től modellprogram keretében sürgősségi ügyeleti rendszert indított Hajdú-Bihar megyében, amelynek célja a magasabb színvonalú, korszerű és szakmailag egységes betegellátás. A programhoz az Európai Unió 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyújtott – közölte a mentőszolgálat. Azt írták, a Hajdú-Bihar megyében elindított sürgősségi ügyeleti rendszer magasabb színvonalú betegellátást, ezzel párhuzamosan nagyobb egészségnyereséget eredményez, hiszen a betegek számára egyszerű hozzáférést (egykapus belépés) biztosít. Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás pedig hatékonyabb ellátásszervezést valósít meg és garantálja a magas színvonalú, egységes szakmai koncepció mentén megvalósuló ellátást – olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a rendszer előnye a korszerű, egységes eszközpark mellett a protokollok mentén történő ellátás és a szakorvosi telekonzultáció folyamatos lehetősége is.

A Fidesz budapesti szervezete szerint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes úgy kéri spórolásra a budapestieket, hogy közben ő maga minden nap autóval jár. A budapesti Fidesz csütörtökön azt írta a Facebookon, hogy Tüttő Kata spórolásra kéri a budapestieket, szerinte kevesebbet kellene autózniuk. Hozzátették, hogy a főpolgármester-helyettes minden nap kocsival jár a Városházára, és közben „a volán mögül aggódik”. Úgy fogalmaztak, a főpolgármester-helyettes „sok változást vár az emberektől”. „És ti milyen változásokat vártok a baloldali városvezetéstől?” – tették fel a kérdést.

A főváros vezetése mellett már a főtájépítész is az autósok kiszorítását sürgeti. Bardóczi Sándor ezen kívül a szemléletformálás részeként azt is felvetette, hogy az egyik francia nagyváros mintájára birkalegelőket lehetne létesíteni a lakótelepeken. Bardóczi Sándor a 24.hu portálnak adott interjúban elmondta, hogy a francia városban úgy oldották meg a lakótelepi legeltetés és a gyerekek játszóterének összehangolását, hogy „nem viszik a birkákat a homokozóba”, valamint villanypásztorok és igaziak is őrzik az állatokat. Kiemelte, hogy vannak biztató jelek a fővárosiak szemléletének formálódásában, ahogy fogalmazott, „szerencsére Budapesten is megindult az emlegetett fejben átállás.

Külföldi hírek:

A Midgam intézet által a 12-es csatorna hírcsatorna számára közzétett új felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető megnyerné a választást, hogy ismét miniszterelnök lehessen, ha az Ajelet Shaked vezette Jamina párt csatlakozna hozzá. A felmérés szerint a Shaked vezette Jamina párt öt mandátumot szerezne. A Likud lenne a legnagyobb párt 34 mandátummal, míg a Jes Atid párt 20 mandátummal a második helyen állna. A Kék és Fehér párt kilenc helyet szerezne, akárcsak a Vallásos Cionizmus párt. A Sász párt nyolc, míg az Egyesült Tóra Judaizmus párt hét mandátumot szerezne. A Közös Arab Lista hat helyet szerezne. A Munkapárt és a Jiszráél Bejtenu pártok öt, a Merec, a Ráám és az Új Remény pártok pedig négy mandátumot kapnának.

Csütörtökre fordulóra három izraeli könnyebben megsérült egy fegyveres terrortámadásban a szamáriai Sechemben lévő József sírjánál. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, hogy amikor előző este több száz hívő lépett be a sírkomplexumba, palesztin fegyveres terroristák masszívan tüzelni kezdtek a sírkomplexumra. Az izraeli hadsereg harcosai viszonozták a tüzet a lövések irányába és evakuálták a híveket. A támadás következtében két civil, valamint egy katonatiszt megsérült.  A hadsereg szerint az elmúlt hetekben észrevehetően megnövekedett az erőszak Sechem térségében, és vizsgálják az incidenst. . A területen tevékenykedő harcosok eltökéltségről tettek tanúbizonyságot, és a tőlük elvárt módon – gyorsan és okosan – cselekedtek.

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve. „Megállapodtunk a védelmi politikánk alapvető változtatásában. Megállapodtunk abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozik a szövetségünkhöz. Megállapodtunk abban, hogy tovább támogatjuk Ukrajnát, és megállapodtunk abban is, hogy elmélyítjük kapcsolatunkat a csendes-óceáni térségbeli partnereinkkel” – összegezte Jens Stoltenberg. A főtitkár záró sajtótájékoztatóján sürgette, hogy Oroszország vessen véget a háborúnak, és vonja ki csapatait Ukrajnából.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot. Morawiecki az északkelet-lengyelországi Kuznicában tartott sajtóértekezletet Mariusz Kaminski belügyminiszterrel, valamint Tomasz Praga tábornokkal, a határőrség főparancsnokával közösen. A miniszterelnök rámutatott: Lengyelország keleti szomszédságában, Ukrajnában „a második világháború óta a legvéresebb háború” zajlik. Ennek a háborúnak, mint ma már látható, „első akkordja volt Aljakszandr Lukasenka támadása a lengyel-fehérorosz határon”, a fehérorosz elnök, valamint „az ő felettese, Vlagyimir Putyin ugyanis úgy döntöttek akkor, hogy megtesztelik a lengyel határt, az Európai Unió keleti határát”, amely felé közel-keleti, nagyrészt iszlám vallású migránsokat irányítottak – fejtette ki Morawiecki.

Maradék falu a szerémségi szórványmagyarság bástyája – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a vajdasági Maradékon a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében elkészült Bárka Óvoda ünnepélyes átadásán. Rámutatott, hogy a külhoni magyar óvodák sarokkövei az erős intézményrendszernek, amelyben a bölcsődétől az egyetemig közös erőfeszítéssel biztosítják, hogy a magyar gyermekek és diákok szülőföldjükön magyarul tanulhassanak. „Aki a szülőföldjén tanul, az ott könnyebben talál boldogulásra, és meg is marad szűkebb hazájában, így gazdagítva a helyi közösséget” – fogalmazott az államtitkár, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyarságuk megőrzése miatt lettek reformátusokká az ottani közösség tagjai több mint száz éve. „A most átadásra kerülő Bárka Református Óvoda is a hit és a nemzet megmaradásának a biztosítéka a jövő nemzedékek számára” – fogalmazott Potápi Árpád János.

Gazdasági hír:

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az előírásoknak, megalapozott és végrehajtható összességében, ahogy azt a Költségvetési Tanács is megállapította – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén csütörtökön. A törvénytervezet részletes vitáján megjegyezte, hogy a családok helyzete a háború ellenére is javulhat 2023-ban; a kormány megvédi az eddigi eredményeit. A foglalkoztatás és a bérek 2023-ban az infláció felett nőnek – mutatott rá. Felidézte, hogy az elmúlt kilenc évben átlagosan több mint 8 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, miközben az infláció alig haladta meg a 2 százalékot. Szűcs Lajos (Fidesz) hozzászólásában arra világított rá, hogy a 2023-as költségvetés a béke és a biztonság költségvetése, megvédi a rezsicsökkentést és kiemelt figyelmet szán a honvédelemre. Családtámogatásokra jövőre 450 milliárd forinttal többet költ az ország; a törvénytervezet 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol – emelte ki.  Jámbor András képviselő (PM) azon kritikájára, hogy a költségvetés az elmúlt 30 év elhibázott gazdaságpolitikájának a folytatása az államtitkár elmondta, hogy 2010-ben irányváltás történt a gazdaságpolitikában, amelynek egyik legfontosabb összetevője a magas szinten álló munkanélküliség csökkentése volt. A kormány ennek szellemében olyan adórendszert vezetett be, amely a beruházásokat támogatta; ma már egymillió fővel többen dolgoznak – emlékeztetett.

Időjárás:

Ma szikrázóan napos, keleten felhősebb idő várható, néhol előfordulhatnak délután szórványosan záporok, zivatarok. Este heves zivatar is lehet. A hőmérséklet jellemzően 20 – 36 fok között várható.