Naftali Bennett miniszterelnök kedden kijelentette, hogy ami az iráni fenyegetést illeti, a kormány politikája ugyanaz marad, mint bármely más ellenség esetében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.29. reggelén

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Vuong Dinh Hue-t, a vietnami nemzetgyűlés elnökét.

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair az extraprofit-különadóját  – mondta Szentkirályi Alexandra.

Naftali Bennett miniszterelnök kedden kijelentette, hogy ami az iráni fenyegetést illeti, a kormány politikája ugyanaz marad, mint bármely más ellenség esetében.

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport  felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Vuong Dinh Hue-t, a vietnami nemzetgyűlés elnökét; a megbeszélésen a két ország közötti együttműködés elmélyítéséről volt szó – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Vuong Dinh Hue személyesen is gratulált Orbán Viktornak az elsöprő választási győzelemhez, amely szerinte azt bizonyítja, hogy a magyar kormány munkája során a magyar emberek, a magyar nép érdekeit helyezi az első helyre. A tárgyaláson – melyen részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter is – elégedetten állapították meg, hogy immár minden évben 200 vietnami diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon, és növekszik a két ország kereskedelmi volumene is. A magyar és a vietnami fél is nyitott az együttműködés fokozására a katonai biztonság, a hadiipar, a turisztika, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar területén is – hangzott el.

Péterfalvi Attila, NAIH elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításáról. A közelmúltban került nyilvánosságra, hogy a kormánypártok az Európában már bevált módon akarják átalakítani a vagyonnyilatkozati rendszert. Ennek kapcsán a NAIH elnöke megjegyezte, ez a hír eddig elsősorban csak a médiát érdekelte, hiszen, újságírók évek óta foglalkoznak azzal, hogy a képviselők, a közfeladatot ellátók milyen vagyonnal rendelkeznek. Ám a szakemberek egyértelműen azt mondják, valóban át kell alakítani a vagyonnyilatkozati rendszert. Péterfalvi Attila szerint ennek több oka van. Egyrészt az, hogy a közfeladatot ellátó személy megbízatása előtt milyen vagyonnal rendelkezett, ahhoz senkinek semmi köze nincsen. Másrészt, és ez a fontosabb, jegyezte meg, az Európában már bevált, és most itthon is bevezetésre kerülő rendszer azt kívánja elérni, hogy kiszűrje a korrupciót és megszűntesse az összeférhetetlenséget.

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair az extraprofit-különadóját „visszamenőlegesen is át akarja hárítani az utasaira” – mondta a kormányszóvivő a közösségi-oldalán megosztott videójában. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük. A videóban Kupeczki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a kormány fogyasztóvédelmi eljárást indított a légitársasággal szemben, de ezen túl több mint 150 olyan ügy van, amelyeket fogyasztói bejelentés alapján vizsgáltak meg többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal folytatott kommunikációval kapcsolatban.

Az ellenzéki szavazók csaknem egyharmada nem tud pártot választani – írta a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásának eredményei alapján.  A Nézőpont Intézet ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív közvélemény-kutatását idézik, amely szerint egy most vasárnap tartott választáson a Fidesz-KDNP-nek 55 százalékos támogatottsága lenne, az ellenzéki pártok közül azonban mindössze három jutna be a parlamentbe. A baloldalon legerősebb Demokratikus Koalíció 6 százalékkal, a megújuló centrális erőtér jobb oldalán elhelyezkedő Mi Hazánk szintén 6 százalékkal, illetve a parlamenten kívüli Kétfarkú Kutya Párt öt százalékkal zárna.  A Jobbik és a Momentum jelenleg 4-4 százalékra, míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a szavazatok 1-1 százalékára számíthatna.

Külföldi hírek:

Jair Lapid izraeli külügyminiszter keményen támadta Josep Borrell uniós külügyi főképviselőt a Teheránban tett látogatása miatt, amelynek célja az iráni nukleáris megállapodásról folytatott tárgyalások felújítása volt, amelyet Izrael régóta ellenez – írja a Politico.  Borrell felkereste Lapidot teheráni látogatása előtt, ahol Borrell szombaton közölte, hogy megállapodást kötött a tárgyalások újraindításáról. Lapid azzal vádolta Borrellt, hogy figyelmen kívül hagyta azokat a közelmúltbeli vádakat, amelyek szerint Irán izraeli civilek megölésére készült Törökországban. Az EU tisztviselői azonban azt mondták, hogy Borrell éppen azért kereste fel Lapidot, hogy konzultáljon mindezekről a pontokról; és a teheráni találkozókat követő nyilvános nyilatkozataiban Borrell megjegyezte, hogy ezeket felvetette az irániakkal. Brüsszelben az izraeli kritikát az iráni nukleáris tárgyalások szabotálására irányuló törekvés részének tekintették.

Naftali Bennett miniszterelnök kedden kijelentette, hogy ami az iráni fenyegetést illeti, a kormány politikája ugyanaz marad, mint bármely más ellenség esetében. A miniszterelnök a Tel-Avivi Egyetem éves kiberhetének kezdetét jelző konferencián felszólalva a következőket mondta: „Általában az a hozzáállásom, amikor ellenségeinkről – különösen Iránról – van szó, nem a pusztításra megyünk Teheránban, ez soha nem volt politikánk.” ,,Az én irányelvem az, hogy ha Izraellel kezdesz, meg fogsz fizetni. Nem fogsz tudni ártani Izraelnek a meghatalmazottakon, a Hezbollahon vagy a Hamászon keresztül, azt gondolva, hogy megúszhatod.” A miniszterelnök megjegyezte, a mai világban már nem szükséges „50-100 kommandóst az ellenséges vonalak mögé küldeni”, hogy károkat okozzanak az ellenfeleknek. „Ma már lehetséges dolgokat tenni – ártani az ellenségnek – a kiberhadviselés révén is.” – mondta.

Az orosz légierő az Egyesült Államokból és az Európai Unióból szállított fegyvereket tároló hangárokra mért csapást precíziós rakétákkal  Kremencsuk ukrán városban, miközben a luhanszki szakadárok bejelentést tettek az amerikai HIMARS sorozatvető első ukrán bevetéséről. A  csapás nyugati gyártmányú fegyvereket és lőszereket ért, amelyeket a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatoknak szándékoztak továbbszállítani. A nyugati fegyverekhez raktározott lőszerek felrobbanása tüzet okozott a gyárépület mellett található   bevásárlóközpontban” . Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt írta , hogy Kremencsukban kigyulladt egy bevásárlóközpont, állítása szerint orosz rakétatámadás miatt. Az ukrán híradások legkevesebb tíz halottról és negyven sebesültről számoltak be. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta, hogy a bevásárlóközpont körüli helyzetben sok a kirívó ellentmondás, ami szerinte hasonlít a bucsai „provokáció” esetére.

Németország a haderőfejlesztésben és a védelempolitikában is meghatározó szövetséges és stratégiai partner Magyarország számára – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Berlinben Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a német fővárost kereste fel elsőként miniszterként, és német partnerével volt az első hivatalos kétoldalú találkozója. Ez is mutatja az esetleges ideológiai nézeteltéréseken és kormányzati ciklusokon átívelő kölcsönös „stratégiai elkötelezettséget” – húzta alá a tárcavezető. A haderőfejlesztési együttműködéssel kapcsolatban rámutatott, hogy az utóbbi években éppen Magyarország volt a német védelmi ipar első számú exportpiaca. A védelempolitikáról szólva aláhúzta: közös meggyőződés, hogy a NATO-nak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból.

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy korlátozások és piaci torzítások nélkül segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt – derült ki a G7 németországi csúcstalálkozójának keddi zárónyilatkozatából. A G7 vezetői emellett megegyeztek arról, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. A hét ország egyúttal 4,5 milliárd dollárt ígért az éhínség elleni globális küzdelemre. Arról is megegyeztek, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra.

A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken is – írta kedden az NlTimes hírportál. Ernst Kuipers egészségügyi miniszter, a Demokraták 66 (D66) baloldali liberális párt politikusa a parlamentnek írt feljegyzésben bejelentette, hogy minisztériuma olyan rendeleten dolgozik, amely szigorú feltételek mellett ezt lehetővé tenné. Hollandiában jelenleg nincs jogszabály az 1-12 éves halálosan beteg, elviselhetetlen fájdalmakkal küszködő gyermekek eutanáziához való hozzáféréséről. Az NlTimes szerint az egészségügyi miniszter nem kíván törvénymódosítást végrehajtani, attól tartva, hogy az társadalmi vitákat váltana ki, ehelyett rendelettel szabályozná a kérdést, hogy minél előbb „gyakorlati megoldást” találjanak.

Gazdasági hír:

Németország energiaellátása nemzetközi összehasonlításban különösen sérülékeny mind az emelkedő árak, mind az ellátási szűk keresztmetszetek miatt – írja a mannheimi székhelyű ZEW gazdaságkutató intézet tanulmányában. A ZEW elemzésében arra a következtetésre jut, hogy a Németország Hollandiával együtt „magas árú szigetet” képez Európában az áramellátás terén. A kimaradó szállításokkal szembeni sebezhetőség szempontjából pedig Németország, valamint Olaszország számít különösen sérülékenynek. A ZEW szerint mindkét tényező komolyan veszélyezteti egy adott ország versenyképességét ipari telephelyként és ezért erősen csorbítja Németország vonzerejét a magas energiafogyasztású iparágaknál.

Időjárás:

Ma még melegebb, tikkasztó hőségre kell készülni. Este erősebb gomolyfelhősödés mellett megnő az esélye záporok, zivatargócok kialakulásának. A hőmérséklet jellemzően 22 – 40 fok között alakul.