78 esztendős korában meghalt hazánk egyik legismertebb iparművész- csillárkészítője, Grünberger Tamás

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.27. reggelén

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

78 esztendős korában meghalt hazánk egyik legismertebb iparművész- csillárkészítője, Grünberger Tamás.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap vezette utolsó kormányülését, mivel a Kneszet várhatóan ezen a héten feloszlatja magát, és novemberben új választásokra kerül sor.

Az Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között.

Belföldi hírek:

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál – közölte a honvédelmi miniszter vasárnap azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, az idén több mint duplájára emelkedett azok száma, akik engedély nélkül próbáltak bejutni Magyarországon keresztül az Európai Unió területére.”A kialakult helyzetről személyesen tájékozódtam a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisán, és megköszöntem a katonáknak a szolgálatot” – közölte a tárcavezető. Kiemelte, a biztonság alapvető nemzeti érdek, és ennek a biztonságnak garanciája a magyar honvédség, amelyre mindig, minden körülmények között számíthatnak a magyar emberek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, a kormány álláspontja egyértelmű: a migrációs problémákat a kiindulópontjukon kell kezelni, ezért a Magyar Honvédség a következő években is fenntartja NATO-vállalásait a missziós részvételekben.

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tartsák – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt. Németh Szilárd azt mondta, az ukrajnai háborúra adott rossz, az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt „háborús infláció rengeti meg a világot”, az energiaárak az „égbe emelkedtek”. A magyar kormánynak azonban a haza védelmére és az emberek biztonságára kell koncentrálnia, a kormány nem engedheti meg, a hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – fogalmazott. A „négy stop” – a rezsi-, a benzinár-, a kamat- és az élelmiszerárstop – nélkül 6-7 százalékkal lenne magasabb az infláció Magyarországon. A rezsicsökkentést teljes egészében fent kell tartani – jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ez nem lesz egyszerű, mert „a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni”. Értehetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát és Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni.

Az LMP 150 milliárd forintos élelmiszerönrendelkezési alap létrehozását javasolja a jövő évi költségvetésben – mondta az ellenzéki párt társelnöke. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, az egyik legnagyobb kihívás az élelmiszerválság, éppen ezért az élelmiszerönrendelkezés megteremtése az egyik legsürgetőbb feladat. Helyben termelt, egészséges élelmiszerekre van szükség a tömeggyártott, rossz minőségű ételek helyett – mondta.

Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézmény fontosságáról, a kiállításokról. Az igazgató beszámolt arról, hogy nemrégiben volt Frankfurtban, az európai zsidó múzeumok szövetségének közgyűlésén. Mint mondta, a járvány óta most tudtak először személyesen találkozni. Tudományos konferenciák, műhelybeszélgetések zajlottak az eseményen, valamint tisztújítás is történt. Az egyik legjelentősebb hazai kulturális programról Toronyi Zsuzsa elmondta: természetesen ők is ott voltak a Múzeumok Éjszakáján. Hozzátette azt is, hogy az általa vezetett intézmény némi hátránnyal indult a többiekhez képest, hiszen csak a szombat kimenetele után, azaz estétől tudták fogadni az érdeklődőket. Ellenben hajnali kettőig maradtak nyitva. A Zsidó Múzeum nyitó programja is sok nézőt vonzott, hiszen a Dohány utcai zsinagóga előtti téren volt egy nyilvános, szabadtéri szombatbúcsúztatás, azaz hávdálá szertartás. Minden ünnep fontos egy muzeológus számára, de például a legtöbb tárgyi emlék a múzeumban ehhez az ünnephez köthető.

78 esztendős korában meghalt hazánk egyik legismertebb iparművész- csillárkészítője, Grünberger Tamás. Grünberger a fény szerelmeseként olyan tereket világított be, mint a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga, az Operettszínház, az Uránia, a New York Palota és az Állatkert Elefántháza. Tizenkét templomban dolgozott, de a legbüszkébb a Dohány utcai zsinagógába tervezett másfél tonnás, 126 égős csillárjára volt. Új statikai megoldást kellett kitalálnia a szerkezet felfüggesztéséhez, amelyért Europa Nostra feltalálói díjat kapott, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is. Kevesen tudják, hogy első köztéri alkotását 2004-ben készítette Kötcsére, amellyel a világháborúban megölt 600 ezer magyar zsidónak, illetve édesapja családjának állított emléket. A nagyapától induló családi hagyományok folytatójaként dolgozott évtizedeken át a Nagymező utcai műhelyében, munkái egytől egyig valóságos remekművek.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap vezette utolsó kormányülését, mivel a Kneszet várhatóan ezen a héten feloszlatja magát, és novemberben új választásokra kerül sor. „Évek óta először, a Gázai övezettel szomszédos közösségekben a betakarítás csendesen és sikeresen ért véget, tűzveszélyes léggömbök, tüzek vagy Hamász-rakéták nélkül. Sajnos Izrael Állam hamarosan választások felé tart, amelyek során bizonyos kormányzati intézkedések nem lesznek lehetségesek. Ezért arra kérek minden minisztert,, hogy felgyorsítsák a Kneszet feloszlatása előtti teendők végrehajtását. Felelősségünk Izrael polgárai felé a választási időszakban is érvényes. Örülök, hogy ma egy sor projektet sikerül megvalósítanunk. Még mindig sok a tennivaló, és a következő egy-két napon belül meg fogtok tenni mindent, amit csak tudtok – tette hozzá Bennett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadseregcsoportosulásnál – közölte az orosz katonai tárca. A beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken szükséges életkörülmények megteremtésére. A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitűntetéseket is átadott. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek. Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők kiképző központjára a Csernyihiv megyei Deszna falunál közelében. Állítása szerint a csapás következtében az ukrán stratégiai tartalékához tartozó gépesített gyalogsági dandár és teljesen elvesztette harci hatékonyságát, így ezen alakulatoknak a harci övezetbe való átcsoportosítása meghiúsult.

Vasile Dancu román védelmi miniszter kijelentette, hogy a román nemzeti zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel, és nem kell mindenkinek szeretnie, de meg kell adni neki a tiszteletet. A szociáldemokrata miniszter a román nemzeti lobogó napja alkalmából a székelyföldi Hargita megyei Galócáson vett részt egy ünnepségen. Kifejtette, hogy 174 éve ünneplik a románok a nemzeti lobogójukat, ami a román köztársaság legrégibb és a román nemzet legfontosabb jelképe. „A román zászló nem verseng a helyi közösségek jelképeivel. Ez utóbbiak használhatják a helyi szimbólumaikat. Az alkotmány szerint a román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti a rangsorban. A nemzeti lobogót nem muszáj szeretni, az alkotmány egy dolgot ír elő, hogy tisztelni kell. Egyesek tudják szeretni a nemzeti lobogót, mások csak tisztelni tudják” – mondta a miniszter, utalva a régióban jelentős létszámban élő székelyföldi magyarságra.

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén. Az amerikai elnök és a német kancellár több órán keresztül tárgyalt a Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) vasárnap délután kezdődő csúcstalálkozó előtt. Megbeszélésük sajtónyilvános részén Joe Biden köszönetet mondott Olaf Scholznak Németország Ukrajna melletti kiállásáért. Mint mondta, Putyin arra számított, hogy a NATO-t és a G7 csoportot megosztja az Ukrajna elleni orosz támadás, de ez nem történt meg, és az egység továbbra is megmarad. Hozzátette: az a meggyőződése, hogy a Nyugat „megerősödve” kerül ki a konfliktusból.

Gazdasági hír:

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost – jelentette be a hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán. A tárcavezető bejegyzésében emlékeztetett arra: több mint két éve, hogy a koronavírus első hullámai alapjaiban rengették meg a világot. Országok zártak be, kereskedelmi láncok szakadtak meg vagy éppenséggel légi összeköttetések szűntek meg. A világjárvány egy olyan kihívás volt, amellyel minden országnak meg kellett küzdenie, hogy napról napra, hétről hétre és hónapról hónapra nyerjük vissza régi életünket. „Magyarország ebben jól helytállt, így most már világviszonylatban is folyamatosan építhetjük vissza mindazt, amit a vírus elvett tőlünk. Ennek mérföldköve most az Air China döntése, ami alapján a kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost” – olvasható a bejegyzésben.

Időjárás:

Hétfőn nagyrészt derült, csapadékmentes idő ígérkezik országos kánikulával, délután kisebb gomolyfelhősödéssel. A napi középhőmérséklet már az ország nagyobb részén, főként délen és keleten, illetve a városokban meghaladja a +25 fokot! A délutáni csúcshőmérséklet 30-36 fokos kánikulát hoz. Éjjel érkezhet egy elvétve záporokat, zivatarokat, nyugaton szélerősödést okozó gyenge hidegfront.