A legfontosabb, hogy sikerült megtartani a választást.

A legfontosabb, hogy sikerült megtartani a választást.

 

Sayfo Omar Adam újságíró, Közel-Kelet szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Libanonról, az ország gazdasági válságáról és a választásról.

 

 

A szakértő elmondta, hogy az Európai Parlament küldöttségével járt az országban, amelynek az volt a feladata, hogy ellenőrizze a parlamenti választás tisztaságát. Hozzátette, jelenleg Libanonban nagyon komoly gazdasági válság van, amelynek természetesen politikai hatásai is vannak. Az ország helyzetéről megjegyezte, energiahiány van, ma már az utcán alig járnak autók, Bejrút legelegánsabb főutcájának a boltjai szinte teljesen zárva vannak. Ahol vásárolni lehet, ott a drága termékek helyett az olcsó kínai árukat lehet csak megvenni. Az ország minden részében érződik a gazdasági válság.

Ami a választást illeti, nem olyan rég még nagyon komoly elit ellenes tüntetések zajlottak Libanonban, ám mára elmondható, hogy a választók egyfajta apátiába süllyedtek. Mindezt mutatja az is, hogy a választáson 41% volt a részvétel, és az ellenzék csupán 4-5 helyet szerzett, azaz a régi elit maradt hatalmon. Ami a választás tisztaságát illeti, maga a voksolás rendben zajlott, ám természetesen előtte voltak kísérletek szavazatvásárlásra is. Ám összességében a legfontosabb az, amit az EP küldöttség magyar tagja, Hölvényi György mondott, a legfontosabb, hogy sikerült megtartani a választást.

A választásról, a győztesekről megjegyezte azt is, hogy a többség szerencsére nyugatbarát politikát követ, ami azért jelenthet egyfajta megoldást a krízisre. Az is fontos, hogy az országban eddig jelentősebb szerepet játszó Hezbollah is visszább szorult, ám az is igaz, hogy a bejrúti repteret még ők ellenőrzik, és ez egy darabig még így is fog maradni. Ám pont az a furcsasága az országnak, jegyezte meg Sayfo Omar Adam, hogy továbbra is az a szemlélet van életben, hogy egy európai vagy tengerentúli vendéget örömmel fogadnak, igyekeznek neki minden pozitívumot megmutatni, annak ellenére, hogy ebből jelenleg igen kevés van. Az új parlamentben természetesen a törvények szerint fele-fele arányban vannak muszlimok és keresztények. Az különösen érdekes, hogy nem a muszlimok, a siíták és a szunniták között van megosztottság, hanem éppen a keresztények között, akiknek egy része a Hezbollah szervezettel kötött szövetséget, míg egy másik részük nyugat barát többséggel. Libanonban pont az okoz nehézséget, mondta el az újságíró, hogy itt az emberek nem együtt, hanem egymás mellett élnek, mindenkinek megvan a saját maga Libanonja. Ám szerencse az is, hogy nem áll fenn jelenleg a polgárháború veszélye. Ugyanakkor az egykor Közel-Kelet Svájcának nevezett Libanon csak akkor indulhat el újra a fejlődés felé, ha az egymás mellett élés valóban békében történik.