Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.23. reggelén

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A baloldali Meretz képviselője, Ghaida Rinawie Zoabi múlt hétvégi nagy port kavart bejelentése után visszakozni fog és ilymódon nem fenyegeti újabb kormányválság Izraelt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy meghosszabbítják a hadiállapotot és a mozgósítást 90 nappal, augusztus 23-ig Ukrajna teljes területén.

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt – közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat.

Belföldi hírek:

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján.  A kormányfő hangsúlyozta: a kormány „a bizonytalan és átalakuló világ kellős közepén” döntött úgy, hogy kultúrára, kulturális terekre, múzeumokra és koncerttermekre, az épített környezet és Budapest legszebb parkjának a rendbetételére fordítja Magyarország forrásait. „Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására” – jelentette ki. Kiemelte: olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. Úgy fogalmazott: ma azt ünnepeljük, hogy „kincseink méltó helyre kerültek” és egy feladatunk maradt: fel kell nőnünk ahhoz, hogy ne csak egy nap legyen az ünneplésé, hanem minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. Ebben segít nekünk ez a figyelemre méltó épület, amely a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példája – mondta.

Új irányok jöhetnek, hiszen az orosz-ukrán háború gazdasági következményei, mint például a leállított gabona szállítmányok miatt az afrikai térségben komoly éhínség keletkezhet, aminek megelőzése érdekében elindulhatnak az emberek, azaz újabb migrációs válság jöhet, mondta Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti TV pirkadat című műsorában. Minderre fel kellene készülnie Európának. Egy biztos, a magyar kormány ezt megteszi. Az orosz-ukrán háború kapcsán Bakondi arról is beszélt, hogy a lapokban megjelent hírről, mely szerint a Csehországba érkezett, magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai cigányokat Magyarországra vinnék, még semmilyen megerősítést nem kapott. Ám amennyiben a hír igaz, akkor természetesen Magyarország segítséget nyújt, mint minden magyar útlevéllel rendelkező számára. De mindezek mellett nem csak őket segíti a magyar kormány, a magyar állam, hanem mindenki mást is, aki Ukrajnából menekül, függetlenül attól, hogy egyébként milyen állampolgár. Ugyanígy segíteni kell az Ukrajnában, Kárpátalján élőket is. Magyarország ebben is komoly szerepet vállal.

Sajnálatos módon az látszik, hogy folytatódik az elmúlt 12 év politikája, azaz semmi mást nem tesz a ellenzék, mint minden kormányzati tervet csípőből utasítanak el, mondta Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Arról nem beszélve, hogy az ellenzék vezető politikusa a kormányt törvénytelennek nevezte, noha pont az általuk szervezett szavazóköri biztosok is elmondták április 3. után, hogy a szavazás rendben folyt, nem történt semmilyen visszaélés. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzék jelenleg is szembemegy a választók döntésével, holott most vannak olyan ügyek, amelyek az ország jövőjét befolyásolják. Lehet természetesen össze-vissza beszélni, de a nemzet érdekében össze kellene fogni.

Az LMP szerint a természet védelme nem ablakon kidobott pénz, hanem „jelenünk és jövőnk, gyermekeink és civilizációnk védelme” – mondta az ellenzéki párt társelnöke. Schmuck Erzsébet a biológiai sokféleség nemzetközi napjára felhívva a figyelmet közölte, a magyar folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is lassan, de biztosan csökken.

Külföldi hírek:

Izraelben a baloldali Meretz képviselője, Ghaida Rinawie Zoabi múlt hétvégi nagy port kavart bejelentése után visszakozni fog és ilymódon a kormány 60 mandátumon billegve mégsem fog meghátrálni. Miközben Juli Edelstein, a Likud-lista második számú képviselője arra szólította fel az ellenzéki frakciót, hogy tartsanak tisztújító előválasztást, amennyiben a párt jelenlegi vezetője, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök nem tud még ebben a ciklusban kormányt alakítani. A híresztelések ellenére Edelstein arra számít, hogy a kormánykoalíció mindenképp összeomlik, ami nem feltétlenül vezet új választások kiírásához, amennyiben a Kneszet többsége egy alternatív kormánynak és (új) vezetőjének bizalmat szavaz. Netanjahuhoz közeli és a Kneszet korábbi elnökeként illetve egészségügyi miniszterként is ismert Edelstein, azt követően, hogy a volt miniszerelnök az egymást követő negyedik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, tavaly bejelentette, hogy rövid időn belül szervezzenek előválasztást a párton belül, amelyen Netanjahu ellen szándékozik indulni.

A názáreti Ítélőtábla vasárnap plusz öt év börtönre és 5000 sékel pénzbírságra ítélte azt a hat terroristát, akik tavaly ros hásánákor egy alagúton át megszöktek a Gilboa-börtönből. A hat fogolyból öt a Palesztinai Iszlám Dzsihád terrorszervezethez köthető. Zakaria Zubeidi, a hatodik szökevény és az “intifáda jelképének” tartott hírhedt terrorparancsnok, az Al-Aksza Mártírok Dandár (Fatah) volt vezetője. 2021. szeptember 6-án hat palesztin biztonsági fogoly szökött meg a szökésbiztos börtönből egy alagúton keresztül. Eltűnésük 13 napig tartó hajtóvadászatot eredményezett. Mind a hat szökevény a szamáriai Dzsenin környékének lakosa. A foglyok közül kettőt, Jákub Kadirit és Mahmúd al-Aridát szeptember 10-én fogták el az izraeli arab Názáretben. Két másik foglyot, a hírhedt terrorista parancsnokot, Zakaria Zubeidit Mohammed al-Aridával kapták el, aki Mahmúd rokona, az izraeli Umm al-Ganem falu közelében. Végül Iham Kamamdzsit és Munadil Nafijatot szeptember 19-én fogták el. Egy lakásban bújkáltak Dzseninben, a Palesztin Hatóság területén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy meghosszabbítják a hadiállapotot és a mozgósítást 90 nappal, augusztus 23-ig Ukrajna teljes területén – közölte az UNIAN hírügynökség. Az ukrán elnök még május 18-án nyújtotta be a parlamenthez azt a két törvénytervezetet, amelynek révén az országban meghosszabbíthatják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időtartamát, amelyeket február 24-én, az Ukrajna ellen indított orosz támadás napján hirdettek ki.

A háború kezdete óta 216 települést „szabadított fel” és vont ellenőrzése alá a donyecki és luhanszki „népi milícia” az orosz fegyveres erők tűztámogatásával a szakadár „Donyecki Népköztársaság” területén – közölte az entitás területvédelmi parancsnoksága. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagypontosságú levegő-föld rakéták három ukrán harcálláspontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint négy lőszerraktárt, a harcászati légierő pedig szintén három harcálláspontot, 26 olyan élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, és egy lőszerraktárt számolt fel. A tábornok szerint a harci gépek csapásai következtében több mint 210 „nacionalista” vesztette életét és 38 haditechnikai eszköz vált harcképtelenné.

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint, aki a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát. „Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől” – fogalmazott Rüdiger von Fritsch. A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat, és akadályozzák meg, hogy Ukrajna – a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója – gabonát exportáljon. Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a  Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére kényszeríti, e taktikát pedig – a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt – „Putyin újabb hibridháborújának” nevezte.

Washington fel van készülve Phenjan bármilyen lépésére, és nem aggódik az észak-koreai rezsim esetleges nukleáris kísérlete miatt – szögezte le Joe Biden amerikai elnök a dél-koreai Oszanban található amerikai légitámaszpontra tett látogatása során, ahova Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő társaságában érkezett. Biden hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is nyitott a párbeszédre. Arra a kérdésre, mely szerint üzen-e valamit Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, Biden mindössze egyetlen szóval válaszolt: „Helló!” A dél-koreai elnökkel korábban tartott közös sajtótájékoztatón Biden azt mondta, hogy csak abban az esetben hajlandó személyesen találkozni Kim Dzsong Unnal, ha az észak-koreai vezető őszinte és komoly lesz, ám azt nem fejtette ki, hogy ez miből válhat nyilvánvalóvá.

Gazdasági hír:

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt – közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat. A fejlemény várható volt a Gasum finn gázszolgáltató előző napi közlése alapján. A pénzügyi vita lényege, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat rubelben követeli a számlakiegyenlítést. Mika Wiljanen, a Gasum igazgatója kijelentette pénteken, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

Időjárás:

Ma többnyire napos, illetve változóan felhős időre számíthatunk. Este a Dunántúlon szórványosan záporok, zivatarok kialakulására kell készülni. A hőmérséklet jellemzően 14 – 26 fok között alakul.