Úgy tűnik, a koronavírus velünk marad.

Úgy tűnik, a koronavírus velünk marad.

 

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványokról.

 

A főorvos legelőször a már a szomszédban is megjelent, gyerekeket érintő fertőző májgyulladásról mondta el véleményét. Mint kifejtette, eddig a világban már többszáz esetet regisztráltak ebből a veszélyesnek mondható fertőzésből. Azért veszélyes, mert nem tudni, hogy mi okozza, így az ellene való védekezés is igen nehéz. Ez nem olyan, mint az a májgyulladás, amit általában elkapnak a gyerekek, az A típusú, ami könnyen kezelhető, hanem ebben az esetben már a megbetegedettek tíz százalékánál májátültetést kellett végezni. A szakemberek természetesen dolgoznak a megoldáson.

Az infektológus a koronavírusról is beszélt, megemlítve, hogy Dél Afrikában új variánsok jelentek meg, amikre érdemes odafigyelni. Igaz az is, ezek a változatok nem terhelik le az ottani egészségügyet. Mindezek mellett továbbra is vannak veszélyeztetett korosztályok, akikre oda kell figyelni. Az itthoni helyzetet illetően a főorvos megemlítette, hogy a hazai oltottsági adatok nem változnak, talán csak a harmadik, negyedik vakcinát igénylők száma emelkedett. Hozzátette, be kell látni, nem lehet az embereket meggyőzni, hiába beszélnek a szakemberek, hiába vannak kampányok. Ez a régió, amiben mi élünk, kevésbé egészségtudatos mint a világ más pontján lévők. Vannak fejlesztések is: az oltások, tabletták és minden más eszköz terén, de az is igaz, hogy semmilyen vakcina, gyógyszer nem ad teljes védettséget. Ahogyan az is igaz, amit a szakemberek mondanak, úgy tűnik, a koronavírus velünk marad.

Az infektológus eredeti szakterületéről is beszélt, az AIDS helyzetről. Mint elmondta, a legfontosabb a megelőzés lenne az óvszer használata. De természetesen a megbetegedettek számára vannak gyógyszerek, amelyek tünetmentessé tehetik a betegségüket. A megelőzés fontos más nemibetegségek ellen is, mert sajnos látni kell azt is, hogy ezek, mint például a szifilisz, egyre nagyobb számban fordulnak elő.

A főorvos szerint a megelőzés legfontosabb alapja az oktatás, elsősorban a fiatalok körében, mert ezzel is sikeresen lehet felvenni a harcot ezen fertőzések ellen.